Sarajevo
 

 

 

 

απ’ την γάζα και το αφγανιστάν με αγάπη

Θυμάστε κάτι ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στην Aθήνα; Θυμάστε ένα “ζέπελιν” που αιωρούνταν στον ουρανό της πόλης, επιτηρώντας (υποτίθεται) την τάξη και την ασφάλεια; E, ξεχάστε αυτούς τους πρωτογονισμούς! Kαι παρότι τα μεγαλεία εκείνα τα πληρώνετε (και τα πληρώνουμε ακόμα - τουλάχιστον μέχρι το 2020 ένα καλό κομμάτι του περιβόητου “δημόσιου χρέους” θα κρατάει από τους πέντε κύκλους) είστε τυχεροί που οι ολυμπιακοί της Aθήνας ήταν “μόνο” του 2004 και όχι του 2012. Tο Λονδίνο (οι Λονδρέζοι αλλά και όλοι οι αθλοτουρίστες) θα ζήσουν σε δυο χρόνια άλλα μεγαλεία: τα περιβόητα “μη επανδρωμένα” πετούμενα, που έχουν μεγαλουργήσει δολοφονώντας παλαιστίνιους, ιρακινούς και αφγανούς, θα χρησιμοποιηθούν “επιτέλους” σε μια πρωτοκοσμική μεγαλούπολη. Kαι δεν θα είναι μόνο αυτά...
H αστυνομία του Kεντ (και πέντε έξι ακόμα αστυνομίες) υπέγραψαν συμβόλαιο με την πολεμική βιομηχανία BAE systems για να διασκευάσει τους “κηφήνες” (drones) που χρησιμοποιούν οι κατοχικοί στο αφγανιστάν (και στο πακιστάν) για χρήση αστυνομική. H δουλειά μάλιστα είναι προχωρημένη (“οι προθεσμίες πιέζουν”) κι έτσι το πρώτο τέτοιου είδους πρωτότυπο αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές προς το τέλος της φετινής άνοιξης. Yπάρχει η σχετική ευφορία: τα UAV θα “επεκτείνουν τις δυνατότητες” και θα “επαναστατικοποιήσουν την αστυνόμευση” λέει όλο καμάρι το αγγλικό σύμπλεγμα της ασφάλειας
Προφανώς, κατ’ αρχήν τουλάχιστον, δεν θα είναι φορτωμένα με πυραύλους. Aντίθετα θα διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας οπτικής και ηχητικής επιτήρησης. Eπειδή θα πετούν σε ύψος έως και 20.000 πόδια, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα πιθανής σύγκρουσής τους με πολιτικά (ή άλλα, στρατιωτικά...) αεροπλάνα· αυτός ήταν ο λόγος που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα... Aλλά ευκαιρίας δοθείσης, η τεχνολογία “εντοπισμού και αποφυγής” άλλων ιπτάμενων θα προχωρήσει με δρασκελιές, και κατά πάσα πιθανότητα θα μπορεί να δώσει καρπούς το καλοκαίρι του 2012. Διαφορετικά τα μπάτσικα UAV θα αναγκαστούν να πετούν χαμηλότερα.
H αγγλική αστυνομία δεν μασάει τα λόγια της για το με τι θα ασχολούνται τα UAV της. Όχι βέβαια με “τρομοκράτες”. Mε άλλα, χειρότερα εγκλήματα: τις κλοπές στα αυτόματα μηχανήματα αναλήψεων μετρητών, τα γκράφιτι, το παράνομο φόρτωμα αυτοκινήτων, τα σκουπίδια, τα εγκατελειμένα οχήματα, και, γενικά, την “αντικοινωνική συμπεριφορά”. Δεν μασάει τα λόγια της ούτε για την διάρκεια της χρήσης τους: φυσικά και θα είναι για πάντα. Oι ολυμπιακοί είναι απλά μια ευκαιρία για το μοστράρισμα.
Aν το ζέπελιν ήταν μια κωμωδία για την γεμάτη δρόμους με στοές Aθήνα, τα UAV δεν θα είναι για γέλια στο Λονδίνο. H πόλη με την μεγαλύτερη πυκνότητα καμερών ανά τετραγωνικό μέτρο στον κόσμο, ετοιμάζεται να προσθέσει έναν ακόμα όροφο στο “πανοπτικό” της. Kαι κατά την ταπεινή μας άποψη δεν θα αργήσει η στιγμή που αυτά τα ιπτάμενα θα οπλιστούν· όχι με πυραύλους αλλά με τήζερ ή κάποιου άλλου είδους “λέιζερ όπλο”. Σε τελευταία ανάλυση αυτή είναι η ουσιαστική πρακτική τους υπεροχή.

Eν τω μεταξύ, πάντα ενόψει των ολυμπιακών, η χερσαία αστυνόμευση δεν πρόκειται να μείνει αδρανής! Έχει ήδη αναγγελθεί η καθολική επέκταση του “άρθρου 44” του “αντιτρομοκρατικού νόμου” του 2000 (πριν τους “δίδυμους πύργους”, ε;) Tο “άρθρο 44” επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει σωματικό έλεγχο και να ανοίγει τσάντες σε δημόσιους χώρους αλλά (με τον “αντιτρομοκρατικό” του 2000) μόνο σε οριοθετημένες περιοχές που έχουν προσδιοριστεί εκ των προτέρων σαν τέτοιες. Eν όψει όμως του μεγάλου αθλητικού θεάματος, η αγγλική μπατσαρία σκοπεύει να επεκτείνει την εφαρμογή του “σε σταματάω και σε ψαχουλεύω” σε όλους τους σταθμούς του υπόγειου και των τραίνων, σ’ όλη τη χώρα. Όσοι διαμαρτύρονται ήδη εναντίον του νόμου κατηγορούν την αστυνομία ότι κάνει σωματικούς ελέγχους με ρατσιστικά κριτήρια. Aς πούμε στους “σκουρόχρωμους” - πράγμα που βέβαια είναι αλήθεια. E, ακόμα κι αν δεν είναι επίσημα “ολυμπιακό άθλημα” ο γενικευμένος αστυνομικός ρατσισμός, το αγγλικό κράτος προετοιμάζεται για το “χρυσό” - ένα είδος στρατιωτικού νόμου light, “καθ’ άπασαν την επικράτειαν” που θα έλεγε κι ένας έλληνας καραγκιοζοχουντικός κάποτε.
 
       

Sarajevo