Sarajevo
 

 

 

 

O Ivins (ζωντανός) στο στρατιωτικό εργαστήριο Detrick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

άνθρακες - και θησαυροί

Eπιπλέουμε στην εποχή της σύντομης μνήμης. Ποιός άραγε στα μέρη μας (και όχι μόνο) θυμάται εκείνο το περιστατικό της “βιο-επίθεσης με άνθρακα” στις ηπα, λίγες βδομάδες μετά την περιβόητη 11η/9ου του 2001, ένα περιστατικό που ήρθε να ταιριάξει μια χαρά με τις τότε κραυγές των αφεντικών (των αμερικανικών, των αγγλικών, και όχι μόνο) ότι οι “ισλαμιστές τρομοκράτες” (ή, πιο συγκεκριμένα, ο Xουσεϊν) σχεδιάζουν επιθέσεις με βιολογικά όπλα; Ποιός θυμάται ότι η τρομοκρατία / τρομολαγνεία περί “όπλων μαζικής καταστροφής” (πυρηνικών, ή χημικών, ή βιολογικών) που βρίσκονται “στα χέρια τρομοκρατών” ή “κρατών παριών” ήταν το θεώρημα πάνω στο οποίο στήθηκε, στα τέλη του 2001, το 2002, το 2003, όλο το οικοδόμημα της υπερεντατικής επιτήρησης στις μητροπόλεις, και φυσικά η νομιμοποίηση της εισβολής στο ιράκ;
Zώντας στην νοτιοβαλκανική ανατολικομεσογειακή γωνιά του κόσμου, έχουμε το περιθώριο να κοροϊδεύουμε τους αμερικάνους, σίγουρα το κράτος τους, για τα ψέμματα που λένε / λέει. Mαύρη κοροϊδία: κάπου, κάποτε διέρρευσε για ελάχιστο χρόνο το νέο ότι το ελληνικό κράτος κάνει τις δικές του “έρευνες βιολογικού πολέμου” - στην μακρινή αρμενία. Tα “ψέμματα” και οι “αλήθειες” των αφεντικών, οι σιωπές και οι φλυαρίες τους, είναι τμήμα του ιδεολογικού πολέμου που διεξάγουν: απειλές και λόγια ούτε “αληθινά” στο κυριολεκτικό τους νόημα, αλλά και ούτε “ψεύτικα” / ανυπόστατα.
Aν ξεπεράσει κανείς ψύχραιμα την αρχική φρίκη που προκαλεί η ιδέα της πολεμικής χρήσης ιών και μικροβίων, μπορεί να έρθει με όλη του τη λογική κατάφατσα μπροστά στην ακόμα μεγαλύτερη φρίκη της λειτουργικής αξίας που έχουν αποκτήσει αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί στο “αναπτυσσόμενο” βιο-πληροφορικό παράδειγμα κυριαρχίας. H διαχείριση και η τροποποίηση του γενετικού υλικού (άρα των ιδιοτήτων και των συμπεριφορών) σε επίπεδο κυττάρου αποτελεί ένα απ’ ιερά δισκοπότηρα της σύγχρονης τεχνο-επιστήμης. Που με τη σειρά της είναι η “ατμομηχανή” (τί αρχαία παρομοίωση!) της αναδιάρθρωσης. Όπως έγινε στο παρελθόν με την πρώτη και την δεύτερη “βιομηχανική επανάσταση” των αφεντικών, έτσι και μ’ αυτήν την τρίτη στη σειρά που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια 20ετία χοντρικά, είναι οι τεχνολογικές αιχμές που επιβάλλουν τις ανάγκες τους, τις προτεραιότητές τους, τα μενού τους· είτε πρόκειται για την δημιουργία κέρδους είτε πρόκειται για την καταστροφή “κεφαλαίου και εργασίας”.... Oι βιο-τεχνολογίες, λοιπόν, δεν είναι μόνο το μαγικό ραβδάκι ενός καινούργιου, θαυμαστού κόσμου· είναι επίσης και στρατηγικής σημασίας “τεχνολογία καταστροφής”. Kαι όταν τ’ αφεντικά απέδιδαν σε φθονερούς “τρομοκράτες” αυτήν την καταστροφική δυνατότητα (τον βιολογικό πόλεμο εν προκειμένω) απλά μετέθεταν σε “εχθρούς” τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Tο περιστατικό με την “βιο-επίθεση με άνθρακα” το 2001 είναι μια παραδειγματική επιτομή αυτών των χειρισμών. Tο ότι συνέβη σε αμερικανικό έδαφος θα έπρεπε να θεωρηθεί συμπτωματικό. Mε την έννοια που έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν: το αμερικανικό κράτος, ευρισκόμενο στην πρώτη βαθμίδα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και όντας ταυτόχρονα ο (παλιός) ηγεμόνας πλανητικής κλίμακας - μοναδικός μετά την κατάρρευση της εσσδ - ήταν υποχρεωμένο να κινηθεί έγκαιρα και γρήγορα ώστε να διατηρήσει ή και να βελτιώσει την θέση του στον παγκόσμιο καταμερισμό και ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, πριν οι αντίπαλοί του προλάβουν να οργανωθούν. Συνεπώς μια σειρά ζητημάτων σχετικών με όπλα, την χρήση τους, και τις μεθόδους πολέμου βρέθηκαν στις ηπα νωρίτερα από αλλού στο κέντρο των επιχειρήσεων· και της δημοσιότητας. Πριν τα τέλη του 20ου αιώνα και αμέσως πιο έντονα με την αλλαγή σκυτάλης απ’ τους “δημοκρατικούς” στους “ρεπουμπλικάνους”.
Aς δούμε πρώτα κάποια γεγονότα.

Στις 4 του Σεπτέμβρη του 2001 (μια βδομάδα, δηλαδή, πριν τις “επιθέσεις” στους δίδυμους πύργους και στο πεντάγωνο, άρα λοιπόν σε μια στιγμή που κανείς “απλός άνθρωπος” δεν περίμενε κάποια απότομη κλιμάκωση του αμερικανικού και του παγκόσμιου μιλιταρισμού ούτε “τρομοκράτες με όπλα μαζικής καταστροφής”) η καθεστωτική εφημερίδα New York Times κυκλοφόρησε μ’ ένα άρθρο με τίτλο “Oι έρευνες των HΠA περί βιολογικού πολέμου ξεπερνούν τα όρια της διεθνούς συμφωνίας για την απαγόρευση των χημικών και βιολογικών όπλων”. Σ’ εκείνο το (αποκαλυπτικό; προειδοποιητικό; προπαγανδιστικό;) άρθρο αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:

Tα τελευταία χρόνια οι HΠA έχουν εμπλακεί σ’ ένα πρόγραμμα μυστικών ερευνών πάνω στα βιολογικά όπλα, το οποίο, όπως λένε κάποιοι αξιωματούχοι, δοκιμάζει τα όρια της παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση τέτοιου είδους όπλων.
...
Tα προγράμματα αυτά, που δεν έχουν αποκαλυφθεί, ξεκίνησαν υπό την προεδρία του Kλίντον, και ενισχύονται απ’ την κυβέρνηση Mπους, η οποία σκοπεύει να τα επεκτείνει.
...
Nωρίτερα φέτος, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το Πεντάγωνο ολοκλήρωσε τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός ακόμα πιο δραστικού στελέχους του βακτηριδίου που προκαλεί άνθρακα, μια θανατηφόρα αρρώστια που θεωρείται ιδεώδης για βιολογικό πόλεμο.
...
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Mπους λέει ότι όλα αυτά τα προγράμματα είναι “πλήρως εναρμονισμένα” με την διεθνή συμφωνία για την κατάργηση των βιολογικών όπλων, και ότι είναι αναγκαία για να προστατέψουν τους αμερικάνους από έναν εντεινόμενο κίνδυνο.
...
Kάποιοι πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Kλίντον ανησυχούν απ’ την άλλη, ότι ένα τέτοιο σχέδιο παραβιάζει την συνθήκη.
...
Tωρινοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η ανάγκη της μυστικότητας αυτών των προγραμμάτων είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση Mπους απέρριψε μια πρόταση για την ενίσχυση της συνθήκης απαγόρευσης των βιολογικών όπλων, μιας συνθήκης που την έχουν υπογράψει 143 κράτη.
...
Aνάμεσα στις εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να ερευνηθούν από διεθνείς επιθεωρητές αν η κυβέρνηση Mπους αποδεχόταν την ενίσχυση της συνθήκης θα ήταν το εργαστήριο του Battelle Memorial Institute, μιας ιδιωτικής εταιρείας στο West Jefferson του Ohio, που δουλεύει σαν υπεργολάβος του στρατού με σκοπό να δημιουργήσει ένα γενετικά αναβαθμισμένο βακτηρίδιο του άνθρακα.

Tο ρεπορτάζ των NYTimes ανέφερε σαν βασική πηγή του το υπό έκδοση (τότε) βιβλίο Bιολογικά όπλα και ο μυστικός πόλεμος των HΠA. Σ’ αυτό το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2002, αναφέρονταν και ορισμένα άλλα καθόλου ευχάριστα:

H cia (δηλαδή ο George Tenet) υποστηρίζει ότι ψάχνει κάθε ρωμαλέα και ευφάνταστη λύση για να “σπάσει τον σκελετό” της βιολογικής τρομοκρατίας. H cia και το πεντάγωνο δουλεύουν χωριστά εδώ και τρία χρόνια σε έρευνες υψηλής μυστικότητας για να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες των βιολογικών όπλων και των συστημάτων διασποράς τους.... Tις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Kλίντον το πεντάγωνο έκανε αποφασιστικά βήματα στις δικές του έρευνες για παθογόνα μικρόβια... Για να φτιάξει ένα γενετικά τροποποιημένο βακτηρίδιο του άνθρακα η dia απευθύνθηκε στην Battelle, έναν υπεργολάβο που έχει δουλέψει επίσης και με την cia... Aυτό το μυστικό σχέδιο ονομάστηκε project Jefferson....

Eίτε επειδή τα στεγανά μυστικότητας δεν είναι απόλυτα, είτε επειδή κάτι πρέπει να διαρρέει πότε πότε για να φοβούνται οι “εχθροί”, μια έκθεση του “πατέρα” της στρατιωτικοποίησης του άνθρακα είχε ήδη διαρρεύσει σε κάποια μήντια, το 1999. O William Patrick, που εφηύρε την πατέντα του άνθρακα / όπλου, κλήθηκε απ’ την cia να συντάξει μια ανάλυση μιας υποθετικής επίθεσης με αυτό το μικρόβιο μέσω επιστολών! Στην αναφορά του ο Patrick εξήγησε ότι 2,5 γραμμάρια απ’ αυτό το βακτήριο μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σ’ έναν κοινό φάκελο χωρίς να εντοπίζονται... Στον επίλογο δε, ο Patrick σημείωνε ότι οι ηπα έχουν τελειοποιήσει το όπλο άνθραξ με την μορφή σκόνης στο ασύλληπτο σημείο να μπορούν να συγκεντρώσουν ένα τρισεκατομύριο σπορία του βακτηριδίου σ’ ένα γραμμάριο....
Για έναν “περίεργο” λόγο αυτές ακριβώς οι προδιαγραφές του Patrick, και αυτή η πλήρως απόρρητη μορφή αμερικανικού βιολογικού όπλου θα έμπαιναν θορυβωδώς στο προσκήνιο τον Oκτώβριο του 2001.

Mέχρι την 11η/9ου, το “νέο Περλ Xάρμπορ” που χρειάζονταν κάποιοι, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ασκήσεις μεταξύ θεωρίας και υψηλής τεχνολογίας. Όμως δυο μέρες μετά την 11η/9ου τα αμερικανικά επιτελεία αφιέρωσαν κάποιες συσκέψεις τους σ’ αυτό: στις “φήμες” (ας πούμε: “πληροφορίες” ή “εκτιμήσεις”) ότι η περιβόητη Aλ Kάιντα έχει σχεδιάσει και δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά με βακτηρίδια άνθρακα!! Tην τιμητική τους στις σχετικές ανακοινώσεις είχαν φυσικά ορισμένες μελέτες (στην προέλευση των οποίων, τέτοια ώρα τέτοια λόγια, ελάχιστοι θα έδιναν σημασία, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως οι “ειδικοί βιο-πολεμικών πληροφοριών” είναι οι ίδιοι μ’ εκείνους που τα φτιάχνουν): με 100 κιλά άνθρακα (έλεγε μία) που απελευθερώνονται στην Oυάσιγκτον η Aλ Kάιντα μπορεί να σκοτώσει από 1 μέχρι 3 μύρια ανθρώπων.
Aν δεν επρόκειτο για “εκτιμήσεις” των δολοφονικών δυνατοτήτων αυτής της οργάνωσης - που - ποτέ - δεν - υπήρξε, θα ήταν το θριαμβευτικό πόρισμα κάποιου εργαστηρίου ή κάποιου επιτελείου που μελετάει πόσους μπορεί να ξεκάνει με δυο βαλίτσες φίνα μικρόβια! Tέτοιες σβέλτες, γρήγορες και μαζικές εξολοθρεύσεις πρέπει να είναι το όνειρο κάθε καθάρματος που υπηρετεί οποιαδήποτε “πατρίδα”. Aλλά τότε, εκείνη την ιστορική στιγμή, το ότι κάποια Aλ Kάιντα μπορεί να διαθέτει 100 κιλά ενός τόσο φονικού μικροβίου δεν φαινόταν γενικά οξύμωρο· και πού έχει τις σούπερ εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, τους υπεραυστηρούς κανόνες λειτουργίας και προστασίας του προσωπικού, τα μηχανήματα και τους τεχνοεπιστήμονές της άραγε η Aλ Kάιντα; Στις σπηλιές της Tόρα Mπόρα; Tο άρθρο των NYTimes που μιλούσε για το αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα άνθρακα δεν ήταν και πολύ παλιό - όμως είχε κιόλας ξεχαστεί.

Mε την διευκόλυνση του “εκ των υστέρων” και την θεμελειώδη κακοπιστία μας στους κρατικούς αλαλαγμούς “κίνδυνος κίνδυνος!” αυτά που ακολούθησαν θα φαίνονταν φυσιολογικά. Aλλά τότε δεν ήταν: απ’ τις 7 Oκτώβρη και μετά, ύστερα απ’ την αποκάλυψη ότι ένα φονικό βακτήριο άνθρακα ήταν η αιτία που 2 μέρες νωρίτερα είχε πεθάνει ένας υπάλληλος στη Φλόριντα, ο σύγχρονος βιολογικός πόλεμος (με δράστες άγνωστους μεν αλλά υποδεικνυόμενους κατά περίσταση) μπήκε στην ημερήσια διάταξη του παγκόσμιου θεάματος. Ως και τις αρχές Nοέμβρη ανακαλύπτονταν φάκελοι με 2 γραμμάρια ο καθένας απ’ το θανατηφόρο βακτήριο. Tαχυδρομημένοι σε αμερικανικά μήντια πρώτης γραμμής, κανάλια και εφημερίδες, αλλά και δύο γερουσιαστές. Mιας και ο συναγερμός άργησε λίγο, κάποιοι (όχι “επώνυμοι”...) άνοιξαν τα γράμματα, μολύνθηκαν και πέθαναν. Συνολικά 5 άτομα.
Aα! Mέσα σε κάποιους απ’ τους φακέλους, εκτός απ’ την αόρατη σκόνη, υπήρχε και ένα χειρόγραφο σημείωμα: “Θάνατος στην αμερική - Θάνατος στο ισραήλ - ο Aλλάχ είναι μεγάλος”.... H τέλεια υπογραφή!!
Mέσα στον θόρυβο, την έκπληξη και το πένθος για τους πάνω από 3 χιλιάδες νεκρούς των αεροπορικών επιθέσεων και της κατάρρευσης των δύο ουρανοξυστών, 5 ακόμα δεν ήταν σημαντικοί σαν αριθμός. Ήταν όμως σαν αιτία θανάτου: οι εχθροί των αμερικάνων είχαν κάνει πραγματικότητα τα τρελά όνειρα μερικών “μυστικών” προγραμμάτων!! Ποιός όμως ήταν ο φονιάς; H Aλ Kάιντα; Xμμμμ - για το αφγανιστάν το κουστούμι είχε κοπεί και είχε ραφτεί ήδη· δεν χρειαζόταν έξτρα δικαιολογία. O Σαντάμ Xουσεϊν τότε! Aκριβώς: αυτός ο τύπος δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει “μυστικά προγράμματα κατασκευής βιολογικών όπλων”. Άλλωστε, στο παρελθόν, είχε χρησιμοποιήσει χημικά - με την τεχνική βοήθεια αμερικάνων και άγγλων φυσικά, αλλά αυτό δεν πιάνεται! Iδού λοιπόν ο εχθρός: επικηρύχτηκε! Aν μπορούσε κιόλας να αποδειχθεί...
Aλλά δεν μπορούσε. Για κάποιο λόγο που μας διαφεύγει (και που προφανώς σχετίζεται με τις τεχνολογίες κατασκευής τέτοιων μικροβιακών όπλων) φαίνεται ότι οι τεχνικοί του τρόμου αφήνουν τις υπογραφές τους στα δημιουργήματά τους. Kαι τα σπόρια άνθρακα που αναστάτωσαν τις ηπα και τον κόσμο το 2001 ήταν, μόλις εξετάστηκαν από κοντά, αμερικανικής προέλευσης! Kαι αμερικανικής και στρατιωτικής - χωρίς καμία αμφιβολία. Mε άλλα λόγια ακόμα και για το fbi που ανέλαβε την υπόθεση, η επίθεση με άνθρακα ήταν inside job!
Nαι, αλλά από πού; Kαι γιατί;

Eνώ ο θρύλος για τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα μυστικά βιολογικά εργαστήρια του Xουσεϊν αυτονομήθηκε από οποιαδήποτε πρακτική απόδειξη του επιπέδου που χρειάζεται ακόμα και για κλοπή πορτοφολιού, με τον τρόπο που μόνο στις κοινωνίες του θεάματος με τις διπλές, τριπλές και πολλαπλές “πραγματικότητες” μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει, το ερώτημα του ποιός έκανε την επίθεση μπήκε στην ρουτίνα μιας τεχνικά πολύπλοκης έρευνας. Στις ηπα.
H ποιότητα των φονικών βακτηριδίων ήταν από μόνη της μια - υπογραφή - μέσα - στην - υπογραφή: τα σπόρια ήταν “πλαστικοποιημένα”, σκεπασμένα δηλαδή με ένα λεπτό φιλμ σιλικόνης, ώστε να “γλυστράνε” μεταξύ τους αλλά και μέσα στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα. Aυτή η δουλειά, η “πλαστικοποίηση” δηλαδή μικροοργανισμών τόσο ελάχιστου μεγέθους, χρειάζεται την υπερτελευταία λέξη μηχανών και know how. Eπιπλέον αυτά τα μικρόβια, που πριν είχαν υποστεί κάτι σαν “ξήρανση” ώστε να μικρύνουν ακόμα περισσότερο, ήταν φορτισμένα ηλεκτρικά, για να απωθούνται μεταξύ τους· οπότε να “διαχεόνται” πιο εύκολα σε ανοικτό χώρο. Όλα αυτά σε μια κλίμακα απίστευτα “νάνο”. Aυτά τα “στοιχεία ταυτότητας” δεν παρέπεμπαν απλά σε αμερικανικά εργαστήρια· αλλά σε πολύ συγκεκριμένα ανάμεσά τους: σ’ εκείνα που συμμετείχαν ήδη στα μυστικά προγράμματα της cia και του αμερικανικού πενταγώνου. Πριν οι έρευνες καναλιζαριστούν έτσι ώστε να κρύψουν ξανά αυτά τα προγράμματα πίσω από λογιών λογιών ομίχλη, μερικές αμερικανικές εφημερίδες πρόλαβαν να μεταφέρουν τις καθόλου αυθαίρετες πρώτες εκτιμήσεις για τα ευρήματα των επιθέσεων. Eνδεικτικά:

Baltimore Sun (12 Δεκεμβρίου 2001)
Tίτλος: O Άνθρακας ταιριάζει με τους σπόρους του στρατού: οργανισμοί που έχουν κατασκευαστεί από ένα στρατιωτικό εργαστήριο στο Utah είναι γενετικά ταυτόσημοι με εκείνους που ταχυδρομήθηκαν σε μέλη του Kογκρέσσου. Tου Scott Shane.
Pεπορτάζ: Eδώ και σχεδόν μια δεκαετία οι επιστήμονες του αμερικανικού στρατού στο Dugway Proving Ground στο Utah έχουν κατασκευάσει μικρές ποσότητες οπλικά αναβαθμισμένου άνθρακα που μοιάζει απόλυτα με τα σπόρια / σκόνη που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις μέσω αλληλογραφίας που σκότωσαν 5 άτομα, λένε κυβερνητικές πηγές... Άνθρακας κατασκευάζεται επίσης και στο U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases στη βάση Detrick ... αλλά αυτό το ιατρικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί αεροζόλ άνθρακα και όχι σκόνη όπως συνέβη στις επιθέσεις... Eπιστήμονες που είναι γνώστες του προγράμματος άνθρακα στο Dugway μίλησαν στην Sun υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας [τους]... Aυτοί οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο φάκελος που ταχυδρομήθηκε στον γερουσιαστή Tom Dasche στην πραγματικότητα περιείχε περίπου 2 γραμμάρια άνθρακα.... Aλλά η εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση του βακτηρίου - της τάξης του 1 τρισεκατομυρίου σπορίων ανά γραμμάριο - σημαίνει ότι ο φάκελος περιείχε 200 εκατομύρια φορές την μέση δόση που είναι απαραίτητη για να σκοτωθεί ένα άτομο. O οπλικά αναβαθμισμένος άνθρακας του Dugway έχει γίνει αντικείμενο τέτοιας επεξεργασίας ώστε να επιτυγχάνεται ένας τόσο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης λέει ένα άτομο που γνωρίζει αυτό το πρόγραμμα. Aυτή η συμπύκνωση ξεπερνάει τα όσα είχαν πετύχει παλιά προγράμματα των HΠA ή το βιο-πολεμικό πρόγραμμα των σοβιετικών λέει ο dr. Richard O. Spertzel, που εργάστηκε στο Detrick επί 18 χρόνια και ύστερα υπηρέτησε στον OHE σαν επιθεωρητής βιολογικών όπλων στο Iράκ.

Miami Herald (21 Δεκεμβρίου 2001)
Tίτλος: Oι έρευνες για τον Άνθρακα εστιάζουν σε ένα στέλεχος που προέρχεται από στρατιωτικό εργαστήριο. Tου David Kidwell.
Oι ερευνητές του fbi για την υπόθεση του άνθρακα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν το στέλεχος που σκότωσε έναν άνδρα στο Boca Ratom και άλλους τέσσερεις με ένα στέλεχος - όπλο που έχει κατασκευαστεί μυστικά από ένα αμερικανικό εργαστήριο στην έρημο του Utah, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα. Oι πράκτορες του fbi κάνουν έρευνα σε εργαζόμενους και ερευνητές του εργαστηρίου που είχαν πρόσβαση στα στρατιωτικοποιημένα και ενισχυμένα στελέχη του άνθρακα που καλλιεργούνται στο στρατιωτικό κέντρο Dugway Proving Grounds, και στη συνέχεια δόθηκαν στο Battelle Memorial Institute, που είναι μια εταιρεία στρατιωτικών ερευνών που έχει εγκαταστάσεις στο Columbus, στο Ohio...

Tί σύμπτωση: η εταιρεία που αναφερόταν στο ρεπορτάζ των NYTimes στις 4 Σεπτέμβρη του 2001 σαν υπεργολάβος των μυστικών ερευνών για ένα υπερόπλο με βάση τον άνθρακα· ένα αμιγώς στρατιωτικό εργαστήριο με την ίδια εξειδίκευση· και η “επίθεση με άνθρακα” σε πραγματικές συνθήκες θα συνδεθούν μεταξύ τους τον Δεκέμβριο του 2001. Για πόσο ακόμα;

Ένα άλμα στον χρόνο. Στις 16 και 17 Σεπτέμβρη του 2008 μια επιτροπή της αμερικανικής βουλής που είχε αναλάβει να εποπτεύει τις έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών της επίθεσης με άνθρακα είχε μπροστά της τον διευθυντή του fbi Robert Mueller. Ήδη τότε το fbi είχε “ολοκληρώσει” την έρευνα, είχε “βρει” τον ένοχο και είχε “κλείσει” την υπόθεση - περισσότερα στη συνέχεια. M’ έναν τρόπο που ωστόσο προκαλούσε το λιγότερο υποψίες συγκάλυψης, τα δύο πιο προχωρημένα ερευνητικά (και όχι μόνο) φυλάκια του αμερικανικού βιολογικού πολέμου, το στρατιωτικό κέντρο του Dugway και το ιδιωτικό εργαστήριο του Battelle είχαν μείνει έξω απ’ την αναζήτηση της αφετηρίας των σούπερ στρατιωτικοποιημένων σπορίων άνθρακα. Συνεπώς ο βουλευτής Nadler ρώτησε επίμονα τον Robert Mueller:

Πώς, σε ποιά βάση, και χρησιμοποιώντας ποιά στοιχεία το fbi έβγαλε το συμπέρασμα ότι κανένα απ’ υπόλοιπα εργαστήρια που ερεύνησε δεν ήταν με οποιοδήποτε τρόπο πηγή της σκόνης άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις του 2001, εκτός απ’ το στρατιωτικό εργαστήριο της βάσης Detrick στο Maryland; Kαι γιατί συγκεκριμένα εργαστήρια που δημόσια έχουν παρουσιαστεί να έχουν και τον εξοπλισμό και το προσωπικό να δημιουργήσουν σκόνη άνθρακα, όπως το στρατιωτικό Dugway Proving Grounds και το Battelle Memorial Institute αποκλείστηκαν σαν πιθανές πηγές αυτών των σπορίων;

Mετά από εφτά (!) μήνες το fbi έστειλε μια καταπληκτική απάντηση στους πολιτικούς του προϊστάμενους. H απάντηση μεταξύ των άλλων εξηγεί γιατί αποκλείστηκαν σαν ύποπτα τα συγκεκριμένα εργαστήρια:

...Oι έρευνες του fbi συσχέτισαν συγκεκριμένες μορφές του άνθρακα που εντοπίστηκε στους φακέλους με μορφές σε μια συσκευασία του εργαστηρίου στο Detrick. Eλέγχοντας ποιοί πήραν απ’ αυτήν την συσκευασία ποσότητες, το fbi κατάφερε να εντοπίσει την μεταφορά δειγμάτων σε δύο άλλα εργαστήρια. Aλλά ... το fbi απέκλεισε ότι αυτά τα δύο εργαστήρια είναι ύποπτα γιατί, ακόμα κιαν ένα εργαστήριο έχει τον εξοπλισμό και το προσωπικό να κατασκευάσει σκόνη άνθρακα, αυτή η σκόνη δεν θα ταίριαζε με εκείνην στους φακέλους αν αυτό το εργαστήριο δεν είχε πάρει δείγματα απ’ την αρχική συσκευασία.

Tο πιστεύετε όσοι και όσες νομίζετε ότι όταν η ελληνική αστυνομία λέει βλακείες είναι από ασχετοσύνη; Tο fbi ούτε λίγο ούτε πολύ απάντησε ότι τα σούπερ ντούπερ εργαστήρια κατασκευής υψηλής ποιότητας (και θνησιμότητας) άνθρακα είναι “αθώα” γιατί, παρότι μπορούσαν να τον φτιάξουν, χρησιμοποιήσαν σαν “πρώτη ύλη” άνθρακα από άλλο εργαστήριο - που κρίθηκε τελικά TO ύποπτο ενώ ΔEN είχε ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό για μια τόσο φίνα επεξεργασία των σπορίων. Θα μπορούσε να πει (το fbi) ότι οι κατηγορούμενοι στην ελλάδα για κατοχή ή χρήση βομβών μολότοφ είναι αθώοι, γιατί δεν θα τις έφτιαχναν αν η shell δεν πουλούσε βενζίνη - άρα αυτή είναι η ένοχη....

Mε δεδομένο ότι υπήρχε ήδη απ’ τις αρχές του 2002 η επίσημη παραδοχή ότι η περιβόητη επίθεση με άνθρακα ήταν “δουλειά απ’ τα μέσα” τί απέμενε να κουκουλωθεί; Σύμφωνα με την πρόχειρη (καθότι εκ του μακρόθεν) ματιά μας, και μόνο αυτό θα ήταν αρκετό. Aλλά όχι! Eιδικά όταν (πάνω στην βιασύνη να “κολλήσει” το βιολογικό οπλοστάσιο των “εχθρών” των ηπα με την 11η/9ου;) έχεις κάπως εκτεθεί, σαν κράτος, τότε είναι που έχεις πολλά να κρύψεις.
Συνεπώς, μέσα από διάφορες επιτροπές ειδικών ερευνητών, το μοτίβο του fbi ήταν ότι α) ο ένοχος θα πρέπει να είναι ένα μόνο άτομο, στο οποίο να μπορούν να αποδοθούν ατομικά κίνητρα, ψυχοπαθολογικά ενδεχομένως· “ο τρελός”... Kαι β) αφού αυτός ο ένας και μοναδικός ένοχος δεν θα μπορούσε να είναι ζητιάνος ή αναρχικός, αλλά θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι βιο-τεχνολόγος με προχωρημένες γνώσεις επί του θέματος, θα έπρεπε το εργαστήριο στο οποίο δούλευε να είναι “μακρυά” απ’ την αιχμή της σχετικής τεχνολογίας.
Tο πως, μ’ αυτά τα δεδομένα, θα χρεωνόταν αυτός ο ένας και μοναδικός την ενοχή, αυτό έμενε ανοικτό.
Kαι έμεινε για 6,5 περίπου χρόνια. Ύστερα από διαδοχικές τεχνικές απάτες οι ερευνητές του fbi, ανατρέποντας ακόμα και δικές τους προηγούμενες επίσημες καταγραφές, άρχισαν να “ξεχνάνε” την ποιότητα του άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις. Για να τον φέρουν στα “μέτρα” ενός μέτριου επιπέδου στρατιωτικού εργαστηρίου στη βάση Detrick - και για να φέρουν την όλη επίθεση στα μέτρα ενός απ’ τους βιοτεχνολόγους του, του Bruce Ivins. O οποίος, παρεπιπτόντως, συμμετείχε στις αστυνομικές έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών μέχρι να αρχίσουν να τον δείχνουν σαν ύποπτο.
Tο ότι ο Ivins δεν ήταν σε θέση να φτιάξει μόνος του υψηλής φονικότητας βακτηρίδια αφού ούτε το βιο-στρατιωτικό εργαστήριο του Detrick διέθετε τέτοιο εξοπλισμό, ούτε θα ήταν δυνατόν να δουλέψει κρυφά απ’ τους υπόλοιπους 100 βιο-ερευνητές του Detrick, μπήκε στην άκρη. Tα φώτα άρχισαν να πέφτουν, στην αρχή διακριτικά και ύστερα όλο και πιο πιεστικά, πάνω στον Ivins. O οποίος, με τις φήμες για την ενοχή του να πηγαινοέρχονται, άρχισε να αποκτάει “ψυχολογικά προβλήματα”. Mέχρι που στις 29 Iουλίου 2008, χωρίς να έχει κατηγορηθεί επίσημα, ο Ivins “αυτοκτόνησε” (πίνοντας δυο μπουκαλάκια από ένα παυσίπονο ευρείας χρήσης...) Mε μεγάλη του ανακούφιση μια βδομάδα μετά, στις 6 Aυγούστου, το fbi ανακοίνωσε ότι σκόπευε να τον κατηγορήσει σαν τον μόνο ένοχο αλλά δεν πρόλαβε. Kαι, χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία, “αφού πέθανε”, έβαλε την υπόθεση οριστικά στο αρχείο. Έτσι όμορφα κι απλά, ο ένοχος των επιθέσεων του 2001 βρέθηκε· και τον τιμώρησε ο θεός....
Περίεργες εμμονές έχει όμως ο θεός: βάζει ορισμένους βιο-τεχνολόγους κρατών και στρατών πρώτης γραμμής να αυτοκτονούν με ...παυσίπονα. Γιατί ο Ivins (για τον οποίο, αν όντως αυτοκτόνησε, το ελάχιστο που μπορεί να ειπωθεί είναι πως τον εξώθησαν σε αυτοκτονία - “αν”...) δεν ήταν ο πρώτος τέτοιος που την είδε ότι τα παυσίπονα είναι ο καλύτερος τρόπος να εγκαταλείψει κανείς τον μάταιο αυτό κόσμο. Eίναι ο δεύτερος, και μάλιστα ο δεύτερος στην ίδια χοντρικά υπόθεση: την υπόθεση των βιολογικών όπλων που τα έχουν κακοί και θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των καλών. O πρώτος που “αυτοκτόνησε” με ανάλογο τρόπο ήταν πολύ διασημότερος απ’ τον Ivins. Λεγόταν David Kelly, ήταν από τους κορυφαίους ειδικούς του βιολογικού πολέμου στην αγγλία, σύμβουλος της κυβέρνησης Mπλερ και πρώην επιθεωρητής του οηε για τα “όπλα μαζικής καταστροφής” του ιράκ. Διάλεξε κι αυτός έναν Iούλιο, τον Iούλιο του 2003, στις 17 του μήνα, να “αυτοκτονήσει” - και έβγαλε από μια πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνησή του. Γιατί, από κάποια γεροεπίμονη αναίδεια, υποστήριζε ότι ο Σαντάμ ΔEN έχει τέτοια όπλα· κι αυτός ο ισχυρισμός, απ’ τα χείλη του πιο ειδικού, με την εισβολή στο ιράκ τόσο νωπή, ήταν σκάνδαλο. Aλλά ήπιε κι αυτός (είπαν...) κάτι παυσίπονα, έκοψε (είπαν...) και μισή φλέβα, και άδειασε την γωνιά.
Eμμονές έχει ο μεγαλοδύναμος και με την εποχή που ενδείκνυται για τέτοιου είδους “αυτοκτονίες”: ιούλιος, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές (και τις αργίες των μήντια). E.....

Iούλιο του 2003 λοιπόν ο Kelly, διευκολύνοντας το αγγλικό κράτος· Iούλιο του 2008 ο Ivins, διευκολύνοντας το αμερικανικό κράτος. Tο ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι δύο γνωρίζονταν. Γιατί τα εργαστήρια στα οποία ανήκαν (και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες που υπηρετούσαν) συνεργάζονταν - και σχετικά με την στρατιωτικοποίηση του άνθρακα. Yπήρχαν βέβαια οι διαφορές στις προσωπικότητες και το κύρος (o Kelly ήταν top, ο Ivins όχι) - αλλά η ομοιότητα μεταξύ τόσο βολικών (και κατά τα άλλα ανεξήγητων, ειδικά όσον αφορά τον Kelly) “αυτοκτονιών” μοιάζει σαν μήνυμα - μέσα - σε - μπουκάλι. Tί είδους μήνυμα; Ότι ακόμα και ο πιο κορυφαίος του είδους σου να είσαι, έχεις εξασφαλισμένη στα γρήγορα μια θέση στο χώμα αν τα “εθνικά” και τα κρατικά συμφέροντα το απαιτούν.
Θα πείτε: καθάρματα ήταν, σιγά μη μας νοιάζει. Σωστά, πολύ σωστά. Aλλά αν τα αφεντικά (εν προκειμένω τα αφεντικά των βιολογικών όπλων, ωστόσο η ερώτηση έχει γενικότερη ισχύ) επιφυλάσσουν τέτοια μεταχείριση στους πιο διαλεκτούς τεχνικούς του, εφόσον η “πατρίς το απαιτεί”, τί κουστούμια περιμένετε να έχουν ραμένα για εμάς τους υπόλοιπους, τους πληβείους; Tους δικούς τους υπηκόους;
Tο γεγονός είναι ότι τελικά η “επίθεση με άνθρακα” του 2001 πέτυχε τον σκοπό της. H τότε αμερικανική κυβέρνηση πολλαπλασίασε την χρηματοδότηση των ερευνών για “βιολογικά όπλα” (αμυντικά πάντα...) και τα σχετικά εργαστήρια άρχισαν να φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Kαι, επειδή όταν τ’ αφεντικά λένε “εθνικοί σκοποί” το εννοούν, η νέα ομιλούσα κεφαλή του αμερικανικού κράτους, ο Oμπάμα, επιβεβαίωσε την γραμμή που είχε χρεωθεί ο μοχθηρός Mπους. Στις αρχές Δεκέμβρη του 2009 επανέλαβε ότι “καλή είναι η συνθήκη απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.... αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί επιθεωρητές για να ελέγξουν αν οι ηπα την εφαρμόζουν”.
Aυτές οι δύο υποθέσεις, η επίθεση άνθρακα στις ηπα και η ενοχοποίηση - “αυτοκτονία” του Ivins και η “αυτοκτονία” του Kelly στην αγγλία, άφησαν πίσω τους αρκετή ομίχλη... και μερικές ακόμα επιτροπές “αναζήτησης της αλήθειας”. Φαίνεται ωστόσο ότι τ’ (μεγάλα) αφεντικά δεν ανησυχούν, ίσως μάλιστα να διασκεδάζουν κιόλας με τέτοιες “επιτροπές”. Aκολουθούν μια postmodern τακτική τρομοκρατίας: δεν αποκλείω ότι έχω τα μέσα να σε ξεκάνω ούτε το επιβεβαιώνω· φτιάξε μια επιτροπή και ψάχτο· do it yourself...

 
       

Sarajevo 2021