Sarajevo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νάσικας

 

και ολίγη από έλληνες

Παρότι οι ντόπιες τράπεζες και τα διαφόρων ειδών αφεντικά, άσπρα και μαύρα (υπάρχουν ακόμα «άσπρα»;) έχουν καλή εμπειρία από αγορές και εκμετάλλευση αστικής γης στα βαλκάνια (ιδιαίτερα στη βουλγαρία) ίσως έχουν μείνει λίγο πίσω σε σχέση με ανταγωνιστές τους στην κούρσα των «αγροτικών επενδύσεων». Λέμε «ίσως» μόνο επειδή δεν έχουμε κάποια στοιχεία.
Yπάρχει όμως σίγουρα ένας πρωτοπόρος. Kαι μάλιστα όχι τυχαίος. O αγροτοσυνδικαλιστής (δεξιός) Θανάσης Nάσικας είδε το μέλλον και του όρμησε. Aξίζει να αναδημοσιεύσουμε αποσπάσματα μιας συνέντευξής του στα καθεστωτικά «νέα», στις αρχές Nοέμβρη του 2008, επειδή, συν τοις άλλοις, είναι ένα εξαιρετικό μείγμα «λαϊκής μαγκιάς» και «επενδυτικής ευφυίας»:

«Η γεωργία όπως την ξέραμε, τέλειωσε», λέει στα «ΝΕΑ» από το Βουκουρέστι: εδώ και τρία χρόνια, τον περισσότερο καιρό ζει εκεί - αν και στην ερώτηση πού είναι «η έδρα» του, δηλώνει τον Τύρναβο. «Είχα δει από χρόνια την προοπτική των Βαλκανίων. Ξέρεις τι είναι να αγοράζεις με εκατό ευρώ το στρέμμα, όταν εδώ έκανε 2.000;». Η αποτυχία του να επανεκλεγεί δήμαρχος Τύρνάβου πριν από δύο χρόνια, έδωσε περισσότερο χρόνο για... επέκταση στα Βαλκάνια στον Νασίκα. Δεν προσδιορίζει ακριβώς πόσα στρέμματα έχει αγοράσει· κάποιοι μιλούν για χιλιάδες. Καλλιεργεί στάρι, καλαμπόκι και παράλληλα διατηρεί τα κτήματα και τις καλλιέργειες στη Λάρισα. «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Και τα κτήματα από τον καιρό που τα αγόρασα - μια πενταετία πίσω - έχουν πάρει πάνω 120% με 130%».

«Κοιμούνται με τα τσαρούχια»

Η «απογοήτευση και η πικρία και από τη σημερινή κυβέρνηση» ήταν, όπως λέει, ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στη Ρουμανία. «Οι κυβερνώντες εδώ κοιμούνται με τα τσαρούχια», λέει. «Είπα σε μεγάλο υπουργό: θέλετε να κάνουμε πραγματική διείσδυση στα Βαλκάνια; Πάρτε νέους ανθρώπους, για παράδειγμα τους γεωπόνους που τελειώνουν τα πανεπιστήμια και δεν έχουν δουλειά, χρηματοδοτήστε τους να αγοράσουν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη εκεί, πολλά λεφτά δεν χρειάζονται και ας υποθηκεύσουν τα κτήματα οι τράπεζες. Δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα. Όμως, η διείσδυση είναι πολλαπλή. Απάντηση δεν πήρα, αλλά ζυγίζουν τι κερδίζουν οι τράπεζες και όχι ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για τους φτωχότερους. Οι Ιταλοί να δείτε τι κάνουν και με τι σχέδιο και βοήθεια από το κράτος τους. Αυτή τη στιγμή όλη η Δυτική Ρουμανία ανήκει σε Ιταλούς. Τι λέμε; Εδώ οι Ιταλοί αγοράζουν στο Πετρίτσι, στις Σέρρες».

«Εδώ στη Ρουμανία βρήκαμε φθηνή και παρθένα γη»

O Νασίκας λέει ότι αγόρασε κτήματα και για λογαριασμό «φτωχοαγροτών από τη Λάρισα και τον Τύρναβο, που τώρα δεν ξέρουν πώς να τον ευχαριστήσουν». «Δεν είναι υποχρεωτικό να ζεις όλο τον καιρό στη Ρουμανία. Το στάρι σε θέλει ένα μήνα, να ετοιμάσεις το χωράφι και να σπείρεις, να ρίξεις λίγο λίπασμα. Μετά πας να θερίσεις. Ε, κι αν είσαι και πιο νέος μπορείς να περάσεις και καλά», λέει γελώντας.

Η καινούργια ζωή του Θανάση Νασίκα «δεν είναι εύκολη υπόθεση. Άλλωστε στα 54 οι συνήθειες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη». Στη Ρουμανία βρίσκεται συνήθως μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του: ο ένας γιος του μάλιστα συνδυάζει μαζί με τις δουλειές και σπουδές στο Βουκουρέστι. «Εδώ βρήκαμε φθηνή και παρθένα γη. Σε σχέση με τους Έλληνες αγρότες, εδώ οι άνθρωποι είναι πολλά χρόνια πίσω, πράγμα που κάνει ακόμη πιο ευνοϊκές τις συνθήκες για μας».

Οκτακόσια πενήντα χιλιόμετρα μακριά από τον Τύρναβο, ο Νασίκας παραμένει «ενεργός αγροτοσυνδικαλιστής» και δίνει συχνότερα το τελευταίο διάστημα το «παρών» στις συνεδριάσεις της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου Αγιάς, όπου επανεξελέγη μέλος τον περασμένο Ιούνιο. Στον Τύρναβο λέγεται ότι θα διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του δημάρχου. Ο ίδιος, προς το παρόν τουλάχιστον, λέει ότι «το μυαλό του είναι στην Ουκρανία» - τον επόμενο σταθμό της «επέκτασης Νασίκα».

Όχι πως είχαμε ποτέ καμιά αυταπάτη για την ταξική θέση του μεγαλύτερου μέρους των ντόπιων αγροτών, - ειδικά από τότε που έγιναν αφεντικά (και τί αφεντικά!) μεταναστών εργατών γης - είτε έκλειναν τα Tέμπη είτε όχι... Άλλοι ήταν που τους έτρεχαν τα σάλια για τους «αγώνες» αυτής της «αγροτιάς»... Oπωσδήποτε όμως ο Nασίκας και οι «φτωχοαγρότες απ’ την Λάρισα και τον Tύρναβο» που ξεκίνησαν την δική τους επέκταση στα βαλκάνια, αξίζουν τιμές και από το κράτος και από τους τραπεζίτες, ακόμα κι απ’ τους παπάδες.... που ξέρουν από ιδιοκτησία γης. Ίσως να αξίζουν και καμιά έδρα πανεπιστημιακού, όχι σε σχολή αγροτικών αλλά οικονομικών σπουδών. Aυτό το «οι άνθρωποι είναι πολλά χρόνια πίσω, πράγμα που κάνει ακόμη πιο ευνοϊκές τις συνθήκες για μας» είναι η συμπύκνωση της καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας!

 
       

Sarajevo