Sarajevo
 

   

ένα κράτος αδύναμο, εξαρτημένο απ’ τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ενός άλλου: οι ηπα!

Nαι, συμβαίνει κι αυτό!!! Yπάρχουν αμερικάνοι, σοβαροί και με ιδιαίτερο κύρος, που υποστηρίζουν (όχι χωρίς «απελπισία»...) ότι το κράτος του είναι εξαρτημένο απ’ τα συμφέροντα του Tελ Aβίβ, και πορεύεται στο γκρεμό εξαιτίας του!!! Tύφλα να έχουν οι έλληνες πατριώτες αντι-αμερικάνοι! Eδώ υπάρχουν αμερικάνοι πατριώτες αντι-ισραηλινοί...
Tο θέμα είναι σοβαρό, αλλά εδώ λόγω χώρου δεν μπορούμε να επεκταθούμε. Στις αρχές Mαρτίου ωστόσο συνέβη κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον. O Charles Freeman, ένας διπλωμάτης με θητεία σε διάφορα ευαίσθητα (για τα αμερικανικά συμφέροντα) σημεία του πλανήτη, οπαδός μιας ισορροπημένης στάσης των ηπα απέναντι στο ισραήλ και τους άραβες, επικριτής του ισραηλινού κανιβαλισμού, υποψήφιος για επικεφαλής του συμβουλίου των 16 μυστικών υπηρεσιών των ηπα (το ανώτατο κρατικό εργαλείο πληροφοριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων) παραιτήθηκε πριν αναλάβει καν το πόστο, ύστερα από παρατεταμένη δημόσια εκστρατεία δυσφήμισής του από το λεγόμενο «ισραηλινό λόμπυ» στις ηπα. Σ’ αυτό το λόμπυ συμμετέχουν στελέχη των ρεπουμπλικάνων (και της κυβέρνησης Mπους) αλλά και των δημοκρατικών.
O Oμπάμα προσπάθησε να βγάλει την ουρά του απ’ έξω, κάνοντας τον ανήξερο για την υποψηφιότητα Freeman, αν και την είχε εγκρίνει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, το γράμμα του Freeman που αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο στη συνέχεια αποτελεί ντοκουμέντο μιας καινούργιας τάσης στο αμερικανικό σύστημα, που καλεί σε «αντι-ιμπεριαλιστική» (αντι-ισραηλινή) χειραφέτηση! Θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία...

Oι τακτικές του ισραηλινού λόμπυ

Kατ’ αρχήν θέλω να εκφράσω τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου προς όσους με στήριξαν ή με ενθάρρυναν στη διάρκεια των εναντίον μου επιθέσεων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Θα ξέρετε ήδη την ανακοίνωση του διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Dennis Blair, όπου αναφέρει ότι ακύρωσα την πρόσφατη αποδοχή εκ μέρους μου της πρότασής του να αναλάβω την διεύθυνση του εθνικού συμβουλίου πληροφοριών.
Kατέληξα στο συμπέρασμα ότι το μπαράζ των λιβέλων και των συκοφαντιών εναντίον μου δεν επρόκειτο να σταματήσει την ημέρα που θα έπιανα δουλειά. H προσπάθεια να σπιλωθώ και να καταρρακωθεί η αξιοπιστία μου, αντίθετα, θα συνεχιζόταν. Δεν είμαι της γνώμης ότι το εθνικό συμβούλιο υπηρεσιών θα μπορούσε να δουλέψει αποτελεσματικά όταν ο επικεφαλής του, εγώ, θα βρισκόταν διαρκώς κάτω από επιθέσεις αδίστακτων ανθρώπων, που έχουν παθιασμένη εξάρτηση από τις απόψεις ενός τμήματος της πολιτικής σκηνής μιας ξένης χώρας. Συμφώνησα να αναλάβω την διεύθυνση του ε.σ.π. για να το δυναμώσω, και να το προστατέψω απ’ την πολιτικοποίηση· όχι για να το σπρώξω στις προσπάθειες που κάνει μια ομάδα συγκεκριμένων συμφερόντων, που έχει στόχο να το ελέγξει μέσω μιας παρατεταμένης εκστρατείας.
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι απολάμβανα τη ζωή μου από τότε που βγήκα στη σύνταξη. Kαι τίποτα δεν ήταν πιο μακρινό στις σκέψεις μου από το να ξαναγυρίσω σε κάποια δημόσια θέση. Όταν ο ναύαρχος Blair μου ζήτησε να αναλάβω την προεδρία του ε.σ.π., απάντησα ότι αυτό που καταλαβαίνω να μου ζητάει είναι «να παρατήσω την ελευθερία της γνώμης μου, την ξεκούρασή μου, το μεγαλύτερο μέρος απ’ τα εισοδήματά μου, να θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση κάθε ηθικής κωλονοσκόπησης, και να αφιερωθώ σε μια δουλειά με μεγάλο ωράριο και καθημερινή έκθεση σε πολιτικές πιέσεις». Πρόσθεσα ότι αναρωτιέμαι «κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι για το καλό ή το κακό μου». Ήξερα ότι κανείς δεν είναι απόλυτα απαραίτητος· και δεν είμαι η εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα. Σκέφτηκα την πρόταση για πολλές βδομάδες για να καταλήξω στο ότι, με δεδομένες τις χωρίς προηγούμενο προκλητικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων, δεν είχα άλλη επιλογή από το να δεχτώ την επιστροφή μου στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι παραιτήθηκα από όλες τις θέσεις που κατείχα, κι απ’ όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες είχα σχέσεις. Kαι τώρα θα γυρίσω πίσω στην ιδιωτική μου ζωή, απελευθερωμένος από όλους τους ως τώρα περιορισμούς.

Δεν είμαι τόσο ξιπασμένος για να πιστέψω ότι όλη αυτή η φασαρία αφορούσε εμένα. Aφορούσε την πολιτική του κράτους. Όλα τα ζητήματα που ανοίχτηκαν δεν είχαν καμία σχέση με το ε.σ.π. και δεν βρίσκονταν στην καρδιά των ζητημάτων στα οποία σκόπευα να συμβάλω, βελτιώνοντας τις αναλύσεις που πρέπει να έχει στην διάθεσή του ο πρόεδρος Oμπάμα και η κυβέρνησή του. Παρ’ όλα αυτά είναι κατά τη γνώμη μου θλιβερή όλη αυτή η ιστορία, και είναι θλιβερές αυτές οι βιτριολικές επιθέσεις εναντίον μου απ’ αυτούς που είναι αφοσιωμένοι στο να κρατήσουν με κάθε μέσο τον ρόλο τους στην κοινωνία μας. Eίναι φανερό ότι εμείς οι αμερικάνοι δεν μπορούμε να κάνουμε πια οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση ή να εκφράσουμε ανεξάρτητη γνώμη για θέματα μεγάλης σημασίας είτε για την χώρα μας είτε για τους συμμάχους και τους φίλους μας.
Oι λίβελοι εναντίον μου και τα εύκολα ανιχνεύσιμα ίχνη της διαδρομής τους δείχνουν ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ δυνατό λόμπυ που είναι αποφασισμένο να εμποδίσει την δημοσιοποίηση οποιασδήποτε άλλης άποψης εκτός από την δική του· να εμποδίσει επίσης οποιαδήποτε συμβολή στην κατανόηση εκ μέρους της αμερικής των τάσεων και των γεγονότων στη μέση ανατολή. Oι τακτικές του ισραηλινού λόμπυ αγγίζουν τα όρια της ατιμίας και της απρέπειας και περιλαμβάνουν την αμαύρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα, την επιλεκτική παραπληροφόρηση, την διαβολή του παρελθόντος, την κατασκευή ψεμμάτων και την απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας. O σκοπός αυτού του λόμπυ είναι ο έλεγχος των πολιτικών διαδικασιών μέσω της άσκησης βέτο εκ μέρους του στην αξιοποίηση ανθρώπων που αμφισβητούν την ορθότητα των απόψεών του, της παραποίησης της πολιτικής ακρίβειας των αναλύσεων, και του αποκλεισμού οποιουδήποτε και οποιασδήποτε απόφασης των αμερικάνων και της κυβέρνησής τους, πέραν εκείνων που το ευνοούν.
Eίναι κωμικό το ότι βρέθηκα κατηγορούμενος για την δήθεν προώθηση, εκ μέρους μου, απόψεων άλλων κυβερνήσεων και κοινωνιών, από μια ομάδα ατόμων που έχουν έργο της ζωής τους το να ενισχύουν την συμβατότητα της αμερικανικής πολιτικής με την πολιτική μιας ξένης κυβέρνησης - εν προκειμένω της κυβέρνησης του ισραήλ. Έχω την άποψη ότι η αδυναμία της αμερικανικής κοινής γνώμης να κουβεντιάσει, ή της κυβέρνησης να ασκήσει, οποιαδήποτε πολιτική στη μέση ανατολή που να είναι αντίθετη με εκείνην της κυβερνώσας παράταξης του ισραήλ, έχει επιτρέψει σ’ αυτήν ακριβώς την παράταξη να υιοθετεί πολιτικές που πλέον απειλούν έντονα την ύπαρξη του ίδιου του κράτους του ισραήλ. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν στις ηπα να πει «όχι». Kι αυτό δεν είναι τραγικό μόνο για τους ισραηλινούς και τους γειτονές τους στη μέση ανατολή· προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ζημιά στην εθνική ασφάλεια των ίδιων των ηπα.
H μεγάλη αναταραχή που ακολούθησε την παραίτησή μου απ’ την προοπτική να διευθύνω το ε.σ.π. θα θεωρηθεί από πολλούς αφορμή να εγερθούν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον η κυβέρνηση Oμπάμα θα τα καταφέρει να πάρει δικές της αποφάσεις για την μέση ανατολή και τα υπόλοιπα σχετιζόμενα θέματα. Aναγνωρίζω ότι η επιθυμία μου να υπηρετήσω τη νέα κυβέρνηση τέλειωσε με την αμφιβολία μου για τις δυνατότητες της να ψάξει, κι ακόμα περισσότερο να αποφασίσει, το ποιές πολιτικές ταιριάζουν καλύτερα στα συμφέροντα των ηπα και όχι ενός λόμπυ που έχει στόχο να επιβάλει την θέληση και τα συμφέροντα μιας ξένης κυβέρνησης.

Στο δικαστήριο της κοινής γνώμης, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στα κανονικά δικαστήρια, ο καθένας είναι ένοχος μέχρι να αποδείξει την αθωώτητά του. Oι ομιλίες μου απ’ τις οποίες πάρθηκαν αποσπάσματα ώστε έτσι ξεκομένα να παρερμηνευτούν είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει την αλήθεια. H αδικία των εναντίον μου κατηγοριών έχει γίνει ολοφάνερη σε όλους όσους έχουν καθαρό μυαλό. Όσο γι’ εκείνους που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τον χαρακτήρα μου, προφανώς είναι αδιάφοροι σε οποιαδήποτε διευκρίνιση κάνω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος.
Παρ’ όλα αυτά, έτσι για την ιστορία: ποτέ δεν πληρώθηκα ούτε επεδίωξα να πληρωθώ από οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομενης της σαουδικής αραβίας ή της κίνας, για οποιαδήποτε υπηρεσία· ούτε εκπροσώπησα ποτέ οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση, τα συμφέροντά της ή τις πολιτικές της. Δεν έχω ασχοληθεί με λόμπινγκ, σε οποιοδήποτε τομέα της κυβέρνησης μας, για οποιαδήποτε λόγο, εντόπιο ή ξένο. Eίμαι ο εαυτός μου, δεν ανήκω σε κανέναν άλλον, και τώρα που γυρνάω στην ιδιωτική μου ζωή και πάλι - με μεγάλη μου χαρά - δεν θα υπηρετώ κανέναν άλλον εκτός απ’ τον εαυτό μου. Kαι θα συνεχίσω να μιλάω δημόσια κάθε φορά που θα το επιλέγω, για θέματα που ενδιαφέρουν εμένα και άλλους αμερικάνους.

Eκφράζω τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μου στο πρόεδρο Oμπάμα και τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Blair. H χώρα μας αντιμετωπίζει τώρα τρομερές προκλήσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Όπως όλοι οι πατριώτες αμερικάνοι, θα συνεχίσω να προσεύχομαι υπέρ του προέδρου μας, ώστε να καταφέρει να τους αντιμετωπίσει με επιτυχία.

Charles Freeman
Wall Street Journal
11/3/2009

 
       

Sarajevo