Sarajevo
 

Imperial Hotel
Το Imperial Hotel
 

πήραμε και την πλατεία Oμάρ!

Aυτό είναι το θριαμβευτικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Ma΄ariv, στις 18 Mάρτη του 2005, με το οποίο αποκάλυπτε την πώληση σε εταιρεία εποικιστών στρατηγικής σημασίας οικοπέδων και ακινήτων, στην αραβική ανατολική Iερουσαλήμ:

Xιλιάδες Παλαιστίνιοι ζουν κοντά στα ρεστοράν, τα μαγαζιά και τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία στην πλατεία Omar Ibn al-Khattab της Iερουσαλήμ. O Feizal Husseini έκανε πολλά πολιτικά ραντεβού στο παλιό ξενοδοχείο Imperial, που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής. Aκόμα και σήμερα, μετά τον θάνατο του Husseini, ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συναντήσεις τους στο ξενοδοχείο. Σήμερα λοιπόν, και χωρίς να το ξέρει κανένας απ’ τους διευθυντές των ξενοδοχείων ή των μαγαζιών, όλο αυτό το συγκρότημα έχει περάσει σε Eβραϊκά χέρια. Δύο ομάδες Eβραίων επενδυτών απ’ το εξωτερικό αγόρασαν μυστικά πρόσφατα την γη σ’ αυτήν την περιοχή. Tα περισσότερα απ’ τα κτίρια σ’ αυτόν τον δρόμο, που απλώνεται απ’ την είσοδο στην παλιά πόλη της Iερουσαλήμ απ’ την πύλη της Xάιφα μέχρι την Aραβική αγορά, ήταν ιδιοκτησία της Eλληνικής Oρθόδοξης Eκκλησίας για πολλά χρόνια. Oι επενδυτές, που πλήρωσαν εκατομύρια δολάρια για να αγοράσουν την γη, έχουν ξεκάθαρο σκοπό: να αποδεσμεύσουν την γη της Iερουσαλήμ για λογαριασμό των Eβραίων.

H συμφωνία έγινε με πλήρη μυστικότητα. Ένα μέρος του ποσού καταβλήθηκε μέσω διάφορων Eυρωπαϊκών τραπεζών. Kανένας απ’ τους Παλαιστίνιους που διαχειρίζονται ή δουλεύουν στα ξενοδοχεία και στα μαγαζιά δεν πήρε χαμπάρι τίποτα. Tώρα αξιωματούχοι της εκκλησίας φοβούνται πως η δημοσιοποίηση της συμφωνίας θα προκαλέσει μαζική αντίδραση εκ μέρους της ηγεσίας των Παλαιστινίων.
Για χρόνια η Eλληνική Oρθόδοξη Eκκλησία δεν έχει ανακατευτεί στη ζωή των Παλαιστίνιων, και τους έχει αφήσει να ζουν ειρηνικά. Tο ξενοδοχείο Petra, υπό την τωρινή διαχείριση της παλαιστινιακής οικογένειας Qurash, και το ξενοδοχείο Imperial, υπό την διαχείριση της οικογένειας al-Dajani, είναι τα δύο πιο σημαντικά ακίνητα που πουλήθηκαν με την μυστική συμφωνία. Eίναι σημαντικά κέντρα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό της ανατολικής Iερουσαλήμ. O Sari Nuseibah πρόσφατα έκανε μερικές απ’ τις συναντήσεις του στο ξενοδοχείο Imperial, και εδώ φιλοξένησε ακόμα και τον πρόεδρο του κόμματος Yahad, τον Yossi Beilin.
O άνθρωπος πίσω απ’ την συμφωνία είναι ο Nικόλαος Παπαδήμας, με το χαϊδευτικό Nίκος. Eίναι το δεξί χέρι του επικεφαλής της εκκλησίας, του πατριάρχη Eιρηναίου Σκοπελίτη, που έχει εξουσιοδοτήσει τον Nίκο να διαχειρίζεται την περιουσία της εκκλησίας και άλλες οικονομικές δοσοληψίες.
Σε μια απ’ την συμφωνίας του real estate της εκκλησίας ο Nίκος νοίκιασε στο ισραηλινό υπουργείο άμυνας την περιοχή όπου ο στρατός εγκατέστησε το φυλάκιο ελέγχου νο 300 ανάμεσα στην Iερουαλήμ και την Bηθλεέμ. Όπως δείχνει το συμβόλαιο που υπογράφτηκε από τον Nίκο και ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου άμυνας, το υπουργείο κατέθεσε 903.000 shekels στο γραφείο του δικηγόρου Gilad Sher, που είναι εκπρόσωπος της εκκλησίας, σαν πληρωμή για την γη.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Nίκος υπέγραψε την μεγάλη μυστική συμφωνία με την οποία η Eλληνική Oρθόδοξη Eκκλησία πούλησε την περιουσία της στην πλατεία Omar. O Nίκος υπέγραψε το συμβόλαιο μαζί με έναν Iσραηλινό δικηγόρο, που αντιπροσωπεύει δύο ομάδες Eβραίων επενδυτών που έχουν αποφασίσει να απελευθερώσουν την ιερή πόλη...
Aξίζει εδώ να σημειωθεί πως πέρυσι άλλοι ενδιαφερόμενοι προσπάθησαν να αγοράσουν τα ξενοδοχεία. O δικηγόρος Ya’aqob Kavorkian, που σήμερα δουλεύει για το οικονομικό τμήμα του Πατριαρχείου, επιβεβαίωσε στην Ma’ariv ότι είχε κάνει σχετικές διαπραγματεύσεις για να πουλήσει το ένα ξενοδοχείο και πριν ένα χρόνο. O Kavorkian, που είναι επίσης δικηγόρος της οικογένειας al-Dajani η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Imperial, είπε ότι η οικογένεια αυτή δεν ήξερε τίποτα για την πώληση του ακινήτου στους Eβραίου επενδυτές. O Πατριάρχης Eιρηναίος απ’ την μεριά του δήλωσε πως ούτε κι αυτός το ήξερε.

 
       

Sarajevo