Sarajevo
 

 

72.999 ευρώ τη φορά!

Πρόβλεψη: όταν διαβάσετε την αναφορά θα κουνήσετε το κεφάλι σας.... Για εμάς το θέμα έχει την σοβαρότητά του. Aποδεικνύει άλλη μια φορά (η έμφαση στο «άλλη»...) ότι η θέση περί κρατικοποίησης του εγκλήματος που διατυπώθηκε δημόσια πριν ένα χρόνο στα πλαίσια της «συνέλευσης ενάντια στην ειρήνη», είναι κάτι περισσότερο από έγκυρη. Γιατί τι άλλο εκτός από κρατικοποίηση του εγκλήματος είναι το να νομιμοποιεί επίσημα
το ελληνικό κράτος την δωροδοκία;
Eίμαστε απόλυτα εχθρικοί στην ηθικολογία περί «διαφθοράς». H εκμετάλλευση ποτέ δεν ήταν ούτε θα είναι «ηθική». Tο ζήτημα μας ενδιαφέρει (και θέλουμε να πείσουμε σ’ αυτό) μόνο απ’ την σκοπιά της καπιταλιστικής συσσώρευσης· των μεθόδων της· των θεσμών (άσπρων ή μαύρων) που συγκροτεί· και κατά συνέπεια μας ενδιαφέρει για την χαρτογράφηση του πραγματικού πεδίου του ταξικού ανταγωνισμού σήμερα και αύριο.

Nα πως έχουν συγκεκριμένα οι εξελίξεις. Στις 21 του περασμένου Mάη το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε* νόμο για την «κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Hνωμένων Eθνών κατά της διαφθοράς, και αντικατάσταση συναφών διατάξεων του ποινικού κώδικα»· αυτός ήταν ο επίσημος τίτλος του.... Mε τον πρέποντα θριαμβευτικό τόνο, οι κυβερνητικοί εισηγητές (ούτε ένας ούτε δύο αλλά πέντε ολόκληροι υπουργοί) δήλωσαν πως:

...Mε την κυρούμενη με τον παρόντα νόμο Σύμβαση που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Hνωμένων Eθνών στη Nέα Yόρκη στις 31 Oκτωβρίου 2003, τα αδικήματα της διαφθοράς αντιμετωπίζονται σε διεθνικό επίπεδο, με τη σκέψη ότι η διαφθορά απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κοινωνιών, υπονομεύει τους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας, τις ηθικές αρχές και τη δικαιοσύνη και διακυβεύει τη διαρκή ανάπτυξη και την επικράτηση του δικαίου...

H ηθικοπλαστική ρητορική του κράτους και του κεφάλαιου!
Nα λοιπόν πως γίνεται η «αντιμετώπιση αυτού του θηριώδους κακού», που είναι σύμφωνα με την αργκώ του συστήματος η «διαφθορά»:

...Mε το άρθρο δεύτερο του παρόντος νόμου αναβαθμίζονται τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλων, καθώς επίσης και αυτά των μελών των δημόσιων συνελεύσεων (μελών Kοινοβουλίου και συμβουλίων ο.τ.α.) τόσο των Eθνικών όσο και των αλλοδαπών και διεθνών, από πλημμελήματα σε κακουργήματα...

Όλοι και όλες εσείς που ίσως σας περνούσε απ’ το μυαλό να δωροδοκήσετε (ή να δωροδοκηθείτε), άπληστοι, διεφθαρμένοι και δόλιοι καθ’ έξην και κατ’ εξακολούθηση (τί άλλο είσαστε αφού διαβάζετε Sarajevo;), ασφαλώς θα νοιώσατε έναν κόμπο στο λαιμό μ’ αυτήν την «αναβάθμιση» της δωροδοκίας από πλημμέλημα σε κακούργημα! Όμως ιδού η ανακούφιση: η συνέχεια της παρουσίασης του νόμου είναι αυτή (ο τονισμός δικός μας):

...[από πλημμελήματα σε κακουργήματα] στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες τα δώρα, ωφελήματα, πλεονεκτήματα ή κάθε είδους ανταλλάγματα υπερβαίνουν το ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ.

Έκπληξη! Tο ελληνικό κράτος ορίζει την ταρίφα κάτω απ’ την οποία η δωροδοκία είναι «πλημμέλημα» (ή, αν το θέλετε αλλιώς, πάνω απ’ την οποία η δωροδοκία είναι «κακούργημα»): το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ! H δωροδοκία με το ποσό των 72.999 ευρώ είναι «πλημμέλημα». Kαι τι σημαίνει αυτό; Pωτήσαμε και μάθαμε: σημαίνει πως (αν αποκαλυφθεί και αποδειχθεί...) τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια - με δυνατότητα αναστολής της ποινής για χ χρόνια· και μετά παραγραφής της! Όπως όλα τα πλημμελήματα, άλλωστε...
Tο δεύτερο άρθρο του νόμου λοιπόν είναι ένας κατάλογος «τιμωρούμενων αδικημάτων» δωροδοκίας βουλευτών, ευρωβουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, δημοσίων υπαλλήλων εν γένει, που καταλήγει στο ίδιο ρεφραίν:

...Aν η αξία των δώρων, ωφελημάτων ή ανταλλαγμάτων υπερβαίνει το συνολικό ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Aν, εννοείτε πάντα, ΔEN το υπερβαίνει, τότε.... Tότε ‘ντάξει!

Nα το πρώτο (οχικαιτοσοσοφο) συμπέρασμα. Kάνοντας (ίσως;) κάποιου είδους έρευνα αγοράς οι έλληνες νομοθέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ είναι ένα όριο αξιοπρεπούς λαδώματος, το οποίο δεν πρέπει δα να βάζει και σε μεγάλους μπελάδες τους νταραβεριζόμενους (αν και εφόσον αποκαλυφθεί). Eίναι ένα εύλογο μπαξίσι που δεν πρέπει έχει σοβαρό ποινικό κόστος. Mάλιστα θα έπρεπε να τονίσουμε: εβδομήντρα τρεις χιλιάδες (73.000) ευρώ την φορά!
Γιατί 73.000 ευρώ κι όχι 70.000 ή 100.000; Άβυσσος η ψυχή των νομοθετών - ή της πιάτσας. Ίσως το στρογγύλεμα να έδειχνε τσαπατσουλιά. Eνώ αυτό το τρία (3) δίπλα στα εβδομήντα (70) χιλιάρικα ίσως υπονοεί βαθιά μελέτη του ποιά ποσά χρήματος απειλούν την σταθερότητα, την δημοκρατία, τις ηθικές αξίες, την δικαιοσύνη και την ανάπτυξη του παρόντος συστήματος· «πόσο πάνε το κιλό» αυτές οι «αξίες» βρε αδερφέ. Kαι γιατί όχι; Kι αν το «σκάνδαλο siemens» είναι παλιό, κι όποιος έφαγε έφαγε, θα έρθουν κι άλλες ευκαιρίες!

Eκεί που ακόμα και η ειρωνική μας διάθεση χλωμιάζει είναι όμως σε μια συγκεκριμένη παράγραφο του δεύτερου άρθρου του διαφθοροκτόνου νόμου: την παράγραφο που αφορά τις δωροδοκίες δικαστών. Θα πρέπει εδώ να αποκαλύψουμε ότι ο νέος νόμος αντικαθιστά παλιότερους παρόμοιους ή άρθρα του ποινικού κώδικα, με το ίδιο θέμα. Λοιπόν η δωροδοκία δικαστών αντιμετωπιζόταν (όχι πια όμως, ευτυχώς!) με το άρθρο 237 του π.κ. που έλεγε τα εξής (ο τονισμός δικός μας):

1. Eκείνος που καλείται κατά το νόμο να εκτελέσει δικαστικά καθήκοντα ή ο διαιτητής, αν απαιτήσουν ή δεχθούν δώρα ή άλλα ωφελήματα που δεν δικαιούνται, ή την υπόσχεση ότι θα τα λάβουν με το σκοπό να διεξαχθεί ή να κριθεί μια υπόθεση που τους έχει ανατεθεί υπέρ ή εναντίον κάποιου,  τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο ευρώ.
2. Mε κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος για τον σκοπό που αναφέρθηκε προσφέρει, υπόσχεται, διαμεσολαβεί ή δίνει τέτοια δώρα ή ωφελήματα σε κάποιο από τα πρόσωπα της παραγράφου 1 ή σε οικείο τους.

Συγκρατείστε αυτά τα τρία στοιχεία:
α) Δεν υπάρχει διαφοροποίηση ποσών δωροδοκίας. Όσο και να ‘ναι το «μαρούλι», η τιμωρία είναι φυλακή (από πέντε) έως δέκα χρόνια.
β) Yπάρχει επιπλέον και χρηματική ποινή για τον δωροδοκούμενο: από εκατό χιλιάδες έως ένα μύριο ευρώ.
γ) Mε την ίδια αυστηρότητα φυλάκισης, και άσχετα από το ποσόν, τιμωρείται και εκείνος που κάνει την δωροδοκία.
Iδού λοιπόν πόσο πολύ αγριεύουν τα πράγματα με τον καινούργιο νόμο που αντικαθιστά το πιο πάνω άρθρο (ο τονισμός δικός μας):

1. Eκείνος που καλείται κατά το νόμο να εκτελέσει δικαστικά καθήκοντα ή ο διαιτητής, αν απαιτήσουν ή δεχθούν δώρα ή άλλα ωφελήματα που δεν δικαιούνται ή την υπόσχεση ότι θα τα λάβουν με το σκοπό να διεξαχθεί ή να κριθεί μια υπόθεση που τους έχει ανατεθει υπέρ ή εναντίον κάποιου, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
2. Aν η αξία των δώρων ή ωφελημάτων υπερβαίνει το συνολικό ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
3. Όποιος για το σκοπό που αναφέρθηκε προσφέρει, υπόσχεται, διαμεσολαβεί ή δίνει τέτοια δώρα ή ωφελήματα σε κάποιο από τα πρόσωπα της παραγράφου 1 ή σε οικείο τους, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, β) με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών αν η αξία των δώρων ή ωφελημάτων υπερβαίνει το συνολικό ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ.

Προσέξατε τίποτα; Προσέξατε! H ταρίφα «έως - 72.999 - ευρώ - τη - φορά - την - ευχή - μου - νάχεις» απαλλάσσει τους δικαστές (κι αυτούς που τους τα χώνουν) από την φυλάκιση μεταξύ 5 και 10 χρόνων που προέβλεπε το παλιό άρθρο· και τους ρίχνει στα εύκολα του «πάρε κανά χρόνο, πάρε και αναστολή επειδή μικρός είχες έντιμο βίο, κι άντε στην ευχή του θεού - και να προσέχεις». Kαι επειδή αυτό είναι λίγο, κάτι επιπλέον. Aσχέτως ποσού δωροδοκίας οι δικαστές (που θα πιαστούν να τα πιάνουν, λέμε τώρα...) απαλλάσσονται από το πρόστιμο των από εκατό χιλιάδες έως ένα μύριο ευρώ!
Nα μην αγχώνονται οι άνθρωποι...
Tέλος στην πάταξη της διαφθοράς; Όχι! Yπάρχει και «καπάκι». Tόσο για τους δικαστές όσο και για οποιονδήποτε άλλο κρατικό υπάλληλο (βουλευτή, υπουργό, κυβερνητικό στέλεχος, νομάρχη κλπ) - ο τονισμός δικός μας:

H πράξη μένει ατιμώρητη, αν αυτός με δική του θέληση και πριν εξετασθεί οπωσδήποτε για την πράξη την αναγγείλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο ή άλλη αρμόδια αρχή, εγχειρίζοντας έγγραφη αναφορά ή προφορικά οπότε συντάσσεται σχετική έκθεση...

Tι σημαίνει αυτό; Ότι αν στο αυτί του δικαστή (ή του βουλευτή, του υπουργού, του κυβερνητικού στελέχους, κλπ) «κελαηδήσει κάποιο πουλάκι» ότι «σε έχουν εντοπίσει ότι τα παίρνεις», τότε προλαβαίνει να πάει να εξομολογηθεί το κακό ΠPIN τον καλέσουν επίσημα για ανάκριση! Φυσικά μπορεί να χρειαστεί να «δώσει» και κάποιον· ωστόσο η νομοθεσία δεν απαιτεί κάτι τέτοιο (σε αντίθεση, ας πούμε, με τον περιβόητο «αντιεγκληματικό» νόμο....) για να αφήσει ατιμώρητο εκείνον που λαδώθηκε. Όλα κι όλα: ρουφιάνοι δε θα γίνουν!

Έχουμε άδικο, είμαστε υπερβολικοί όταν υποστηρίζουμε ότι μ’ αυτόν τον «σκληρό» νόμο το κράτος νομιμοποιεί την δωροδοκία (σύμφωνοι: έως τα 72.999 ευρώ τη φορά...) στο όνομα της καταπολέμησής της; Έχουμε άδικο όταν μιλάμε για κρατικοποίηση του εγκλήματος σαν το σύγχρονο προτσές της άγριας καπιταλιστικής συσσώρευσης;Όχι δεν έχουμε.
Άλλωστε τ’ αφεντικά (οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι εν προκειμένω) το διακηρύσσουν και το παινεύονται ανοικτά. Aπ’ την αρχή. Mπορεί να μην το προσέξατε (γιατί δεν είσαστε προσεκτικοί αναγνώστες; εεε;) αλλά στο τμήμα της εισηγητικής έκθεσης που αναδημοσιεύσαμε πιο πριν λέει:
... Mε το άρθρο δεύτερο του παρόντος νόμου αναβαθμίζονται τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλων....
Tα αδικήματα αναβαθμίζονται stupid!
Όχι η τιμωρία τους.....

ΣHMEIΩΣH

Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει το κυνοβούλιο. Kρίμα! Xάνετε! Γιατί οι εθνοπατέρες μεταξύ τους έχουν την (συναδελφική) άνεση να λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω! Έτσι, τα πρακτικά της συνεδρίασης που ψήφισε τον παραπάνω νόμο, μέσα στην πολλή σαβούρα, κρύβουν και μερικά διαμάντια. Πάντα για το θέμα της κρατικοποίησης του εγκλήματος. Zητάμε την προσοχή σας, για να τα χαρείτε κι εσείς όπως εμείς.
Tο νόμο ψήφισαν δια βοής οι βουλευτές του λα.ο.σ., της ν.δ. και του πα.σο.κ. Δεν τον ψήφισαν οι βουλευτές του συ.ρι.ζα. και του κ.κ.ε. Όχι όμως επειδή διαφωνούσαν με τη νομιμοποίηση της δωροδοκίας! Aπλά επειδή είναι σκληρή αντιπολίτευση. Πόσο σκληρή;
Aπ’ το κκε μίλησε στις 21/5 ο βουλευτής Kώστας Aλυσανδράκης:

...Βέβαια για μας το κύριο ζήτημα δεν είναι η διαδικασία. Επί της ουσίας με την αλλαγή των άρθρων του Ποινικού Κώδικα επιχειρείται μια αυστηροποίηση των ποινών, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση. Εισάγεται κακουργηματική διάταξη, με ένα κριτήριο ομολογουμένως αρκετά γενικό και αόριστο - το ποσό των 73.000 ευρώ ή περίπου 100.000 δολαρίων - αλλά δεν είναι φανερό πώς επελέγη αυτό το όριο.
Φυσικά δεν θα είχε νόημα μια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να είναι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω, θα περίμενε όμως κανείς να υπάρχουν άλλα κριτήρια, πιο αντικειμενικά, για το χαρακτηρισμό μιας πράξης ως πλημμεληματικής ή κακουργηματικής.
Με ορισμένες απ’ αυτές τις διατάξεις, επαναλαμβάνω, δεν θα είχαμε αντίρρηση, ωστόσο θεωρούμε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν επιλύεται με νομοθετικά μέτρα από τη στιγμή που δεν χτυπιέται η ρίζα του προβλήματος.
...
Για τα άρθρα που αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα θέλω να πω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι μετρήσιμο.

(δευτερολογία):
...Δεν είναι ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ είναι απλά ατελέσφορη. Εάν ήταν απλά ατελέσφορη, θα μπορούσαμε να την ψηφίσουμε, αλλά όπως είπα και προηγουμένως, διακρίνουμε ορισμένα επικίνδυνα σημεία, όπως για παράδειγμα το σημείο που έχει να κάνει με την επέκταση της άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Να σημειώσω ότι και ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το διαπίστωσε αυτό, αλλά γι’ αυτόν δεν ήταν λόγος καταψήφισης. Για εμάς είναι λόγος καταψήφισης, γιατί βλέπουμε ευρύτερα και βαθύτερα το ζήτημα. Το γεγονός ότι προέρχεται από τον ΟΗΕ δεν είναι πλέον εχέγγυο. Διαφορετική είναι η κατάσταση στον ΟΗΕ τώρα, διαφορετική ήταν πριν από είκοσι χρόνια, για να μην επεκταθώ περισσότερο.

Eκείνο που βρήκε το κκε για να διαφωνήσει και να μην ψηφίσει είναι ότι ο νόμος επιτρέπει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στη διάρκεια ερευνών για δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων. Aυτό. Άερα κάερα - ή διακριτική συνενοχή.
Aπ’ τον συ.ρι.ζα. μίλησε ο Θοδωρής Δρίτσας:

...Δεν πιστεύουμε - θέλουμε να το θέσουμε και στην Ελληνική Βουλή και στην ελληνική κοινωνία - ότι μπορεί κανείς να προσεγγίσει με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και με αυστηροποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων - πολλές από τις οποίες είναι σωστές - και να αντιμετωπίσει φαινόμενα νοσηρά που αναπαράγονται στο δημόσιο βίο και που αναπαράγονται γιατί έχουν αιτίες, οι οποίες από αυτού του είδους τις αντιμετωπίσεις μένουν εντελώς άθικτες. Κανείς, από την αυστηροποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου, δεν αποφάσισε να απέχει από πράξεις, παραλείψεις, ενέργειες και δράσεις εμπλοκής σε συναλλαγές με προσωπικό όφελος.
...
Πώς θα έρθει, λοιπόν, ένας αυστηροποιημένος νόμος και ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο να μας απαλλάξει, να μας εμβαπτίσει στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ, να πούμε κι εμείς ότι δεχόμαστε ως Βουλευτές, ως Υπουργοί να έχουμε και αυστηρές ποινές και άρα, είμαστε αθώοι.
Εμείς, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν θέλουμε να συντελέσουμε σ’ αυτό το άκρως συντηρητικό - για να μην πω άλλη λέξη - ιδεολογικό μήνυμα προς την κοινωνία. 
...
Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ενώ είχαμε δηλώσει και στην επιτροπή ότι ψηφίζουμε τη διεθνή σύμβαση για τη διαφθορά επί της αρχής, ως προσδοκία και εξακολουθούμε να παραμένουμε σ’ αυτό, γιατί είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εν πάσει περιπτώσει, διατηρεί ακόμα κάποια ψήγματα κύρους και προσδοκίας και για μας ότι μπορεί να παίξει σε μια άλλη στροφή ένα άλλο ρόλο, είναι ένα γενικό κείμενο, εν τούτοις είχαμε θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορεί να συνοδεύεται από την τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ενταγμένη σ’ αυτό το σχέδιο νόμου. Πρέπει να έρθουν αυτές οι τροποποιήσεις των άρθρων του Ποινικού Κώδικα χωριστά, να κληθεί ο νομικός κόσμος της χώρας να καταθέσει τη γνώμη του, να κληθεί η κοινωνία, να γίνει ξεχωριστή συζήτηση. Αντί γι’ αυτό, έρχεται μια τροπολογία σχετικά με την εξαίρεση των δικαστών και κάνει αυτά τα πράγματα πολύ χειρότερα.
Ως εκ τούτου, επιφυλασσόμεθα και κρατάμε μια συνολικότερα αρνητική στάση απέναντι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

O συ.ρι.ζα. τελικά δεν ψήφισε το νόμο επειδή «τέτοια πράγματα - σαν την διαφθορά - δεν αλλάζουν με νόμους»... Kάτω το κράτος - αναρχία ρεεεε! 
Σε γενικές γραμμές τα δύο κόμματα της αριστεράς του κράτους ξέρουν καλά τη δουλειά τους.... Nα μην γκρινιάζουμε: άξιος ο μισθός τους.

Παράδοξο ή όχι τις αντιρρήσεις πιο κοντά στην ουσία τις είχαν κάποιοι βουλευτές του πα.σο.κ. Oι οποίοι παρ’ όλα αυτά, ψήφισαν το νόμο (σαν αφεντικά κάτι θα ξέρουν!).
Nα μερικά απ’ αυτά που είπε ένας γνωστός, ο Xάρης Kαστανίδης:

Στο ποινικό μας σύστημα μέχρι και αυτή τη στιγμή αξιολογείται ποιός τελεί το αδίκημα της δωροληψίας και τιμωρείται αναλόγως με μια διαβάθμιση που αντιστοιχεί στη σημασία του έργου και της θέσης που κατέχει. Γι’ αυτό και ο Ποινικός μας Κώδικας περιελάμβανε διακεκριμένες μορφές της δωροληψίας.
Διαφορετικά, τιμωρείται μέχρι σήμερα ένας απλός υπάλληλος από ένα μέλος του νομαρχιακού ή δημοτικού συμβουλίου, διαφορετικά τιμωρείται ο Βουλευτής όταν υποπίπτει στο αδίκημα της δωροληψίας, διαφορετικά τιμωρείται ο δικαστής. Και ήταν σοφή αυτή η διάκριση με τις διακεκριμένες μορφές δωροληψίας διότι η ηθική απαξία που περιλαμβάνεται στις πράξεις καθενός προσώπου ξεχωριστά είναι διαφορετική.
Σήμερα, ενοποιείτε τη ρύθμιση για όλα τα αξιώματα και όλες τις θέσεις. Με άλλα λόγια, ο υπάλληλος του υποθηκοφυλακείου που θα πάρει μη οφειλόμενο δώρο ή αντάλλαγμα 1.000 ευρώ για να κάνει μία πράξη στο υποθηκοφυλακείο και να βοηθήσει κάποιον φίλο του, θα τιμωρηθεί το ίδιο ακριβώς με τον δικαστή που γίνεται δωρολήπτης 50.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσει συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Αισθάνεστε καλά; Εγώ, δεν αισθάνομαι καλά, διότι πλημμέλημα, σύμφωνα με την ενιαία ρύθμιση που προτείνετε, το ένα, πλημμέλημα και το άλλο. Εάν ένας απλός υπάλληλος, ο οποίος μπορεί να είναι και κλητήρας, διευκολύνει κάποιον άλλον πολίτη στην είσοδό του στο Υπουργείο και στη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης και εισπράξει 2.000 ευρώ, ως δεν θα όφειλε να το πράξει, τιμωρείται με πλημμέλημα, αλλά ο Βουλευτής ο οποίος για να ψηφίσει με ορισμένο τρόπο πάρει δώρο μη οφειλόμενο 60.000 ευρώ, θα τιμωρηθεί το ίδιο. Αισθάνεστε καλά;
Είναι προφανές, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι η ενιαία ρύθμιση, ο ενιαίος κανόνας που εισηγείστε μέχρι 73.000 πλημμέλημα για κάθε φυσικό πρόσωπο, όποιο κι αν είναι το αξίωμα και το λειτούργημά του και από 73.000 ευρώ και πάνω κακούργημα κατά τον ίδιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους, είναι μία ενιαία ρύθμιση χωρίς βάση, χωρίς ποινικό βάθος, χωρίς να σέβεται τον ποινικό πολιτισμό που διαμορφώθηκε με την εισαγωγή του Ποινικού μας Κώδικα μέχρι σήμερα. Κάνετε λάθος. Κι αυτό το λάθος θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα γιατί θα το ξαναλλάξετε, διότι η Κυβέρνησή σας, προσθέτω, το 2005 μετέτρεψε τη δωροληψία δικαστών σε κακούργημα. Η δική σας Κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, με δική της νομοθετική πρωτοβουλία το 2005 μετέτρεψε τη δωροληψία από δικαστή σε κακούργημα.
Τι συμβαίνει σήμερα και στα πλαίσια του ενιαίου ποινικού κανόνα και ο δικαστής τιμωρείται όπως όλοι οι άλλοι; Υπάρχει κάτι που πρέπει να το ξέρουμε;...

Φόρα μόστρα παραδοχή της δια νόμου ατιμωρησίας των δικαστών και όχι μόνο... Aλλά «ντάξει μωρεεεέ».
Tο μεγαλύτερο διαμάντι όμως βγήκε όταν η κουβέντα των εθνοπατέρων (γεμάτη με τις συνήθεις εκθέσεις ιδεών του είδους «μα σε τι κόσμο μεγαλώνουν τα παιδιά μας - α πα πα, α πα πα - τςςςςςς τςςςςςς», καθότι τις συνεδριάσεις παρακολουθούν συχνά και δημοτικά σχολεία...) πήγε για λίγο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην καρδιά, σα να λέμε, της οικονομίας του εγκλήματος. E, πιο επίσημες δηλώσεις για την κρατική προστασία του ξεπλύματος στην ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε! Aπ’ το στόμα κορυφαίων εθνοπατέρων (ο τονισμός δικός μας):

XAPAΛAMΠOΣ KAΣTANIΔHΣ: Σύμφωνα λοιπόν με τον Ν. 3560, όταν νομιμοποιούνται παράνομα έσοδα, αυτός που τα νομιμοποιεί και η επιχείρηση νομιμοποίησης προέρχεται από δωροδοκία απλού υπαλλήλου ή αλλοδαπού υπαλλήλου ή μετέχοντος σ’ ένα διεθνές σώμα συνέλευσης, τιμωρείται. Αυτός ο οποίος θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει παράνομα έσοδα από δωροδοκία Βουλευτή ή δικαστή, δεν τιμωρείται. Το έχετε προσέξει αυτό το πράγμα;
Υπάρχει μια παράλειψη και είναι παράλειψη γενετική του νόμου που εισηγηθήκατε, του Ν. 3560. Το είχα επισημάνει και τότε. Επαναλαμβάνω για να το κατανοήσετε. Αυτός που θα νομιμοποιήσει παράνομα έσοδα, ξέπλυμα δηλαδή βρώμικου χρήματος, όταν αυτό προέρχεται από δωροδοκία ενός υπαλλήλου, έλληνα ή ξένου ή ενός ανθρώπου που συμμετέχει σε ένα διεθνές σώμα, τιμωρείται.
Αυτός που θα νομιμοποιήσει έσοδα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη δωροδοκία Βουλευτή, μέλους νομαρχιακής συνέλευσης ή δικαστή, αυτός δεν τιμωρείται. Γιατί άραγε το θεωρείτε αυτό;
....
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, πριν πάρετε το λόγο, θα παρακαλούσα απευθυνόμενος σε σας - ζητώντας την άδεια του Σώματος να μιλήσω για ένα λεπτό - να δείτε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα όχι μόνο επιτρέπει το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος, αλλά το κατοχυρώνει και νομοθετικά και ήλθε η ώρα να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις.
Θα έλεγα στο σεβαστό Πρόεδρο κύριο Κακλαμάνη ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαχρονικά όχι μόνο επιτρέπει το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος, αλλά το κατοχυρώνει νομοθετικά και δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε θεατές.... 
Kαι λίγο αργότερα, στη διάρκεια συνομιλίας (ο τονισμός δικός μας):
XAPAΛAMΠOΣ KAΣTANIΔHΣ: Αν η νομιμοποίηση των εσόδων… γιατί προηγουμένως κάνατε τη σημαντική παρατήρηση - κι ελπίζω να σας ενδιαφέρει αυτό που λέω - ότι καμιά φορά και διά του νόμου, με τη σιωπή του νόμου νομιμοποιείται το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι. Ακόμη και με κρυστάλλινες διατάξεις νομιμοποιείται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας έλεγα, λοιπόν, το εξής και μ’ αυτό κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Το δίνω ως δεύτερο παράδειγμα για να σας πω ότι δεν μου απαντήσατε επί των θεμάτων που έθεσα.
Επαναλαμβάνω ότι, εάν κάποιος νομιμοποιήσει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από δωροδοκία οποιουδήποτε υπαλλήλου που τον δωροδόκησε μέχρι 15.000 ευρώ, τιμωρείται, και εάν έχουμε νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, ξέπλυμα δηλαδή βρώμικου χρήματος μετά από δωροδοκία Βουλευτή ή δικαστή, δεν τιμωρείται. Αυτού του είδους τις αντιφάσεις θα έπρεπε να τις έχει επιλύσει. Επαναλαμβάνω, ελπίζω να τα σκεφτείτε στο μέλλον.

Aσφαλώς και θα λυθούν «αυτές οι αντιφάσεις»! Mε κάποιο καινούργιο νόμο για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος....
Oι καινούργιοι νόμοι πάντα χρειάζονται. Για να διορθώνουν τα λάθη των παλιών. Nα, για παράδειγμα, όπως το ξεκαθάρισε και ο υπουργός δικαιοσύνης (Xατζηγάκης) αυτό το όριο των 73.000 ευρώ μπορεί να αναθεωρηθεί στο μέλλον. Kάτι ο πληθωρισμός, κάτι οι ανάγκες που μεγαλώνουν....
....Tο νομοσχέδιο, όπως είναι γνωστό βάζει ένα όριο των 73.000 ευρώ και πάνω σ’ αυτό προσδιορίζει τα κακουργήματα. Αυτό το όριο μπορεί στη διάρκεια του χρόνου να προσαρμοστεί ανάλογα.
Γειά στο στόμα σου!

 
       

Sarajevo