sarajevo

διασπορά ψευδών ειδήσεων

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή  χρηματική ποινή.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή  χρηματική ποινή.

Αυτά προβλέπει η ελληνική νομοθεσία (άρθρο 187) για την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η γενική πρόβλεψη του νόμου είναι μάλλον πονηρή. “Η ζημιά στην οικονομία, στον τουρισμό, στην αμυντική ικανότητα της χώρας, στη διατάραξη των διεθνών σχέσεών της” παραείναι γενικόλογη έτσι ώστε να μπορεί να την επικαλεστεί το κράτος ή τα αφεντικά. Απ’ την άλλη μεριά ατομικές προσωπικές στοχεύσεις (της όποιας διασποράς) απαιτούν μήνυση του θιγόμενου / της θιγόμενης. Τι γίνεται όμως εάν στόχος είναι οι απαγορευμένοι, οι “άλλοι”, οι “χωρίς χαρτιά”, οι “ξένοι”; Τίποτα προφανώς.
Η ερώτηση δεν είναι θεωρητική. Για παράδειγμα [1Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά παραδείγματα. Για παράδειγμα σ’ όλες τις πρόσφατες “κρίσεις”, απ’ τον πόλεμο στη συρία μέχρι λίγο παλιότερα τις διάφορες απειλητικές πανδημίες γρίπης (των πτηνών, των χοίρων) η παραπληροφόρηση, η ψευδολογία, η χειραγώγηση έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ο ιντερνετικός πληθωρισμός κάνει αυτές τις psy ops ακόμα πιο μαζικές, ακόμα πιο “πηχτές”...] στα γεγονότα που θα μείνουν στην ιστορία σαν “οι βιασμοί στην Κολωνία”, την περασμένη πρωτοχρονιά, πάνω σε πραγματικά περιστατικά που ήταν, όμως, πολύ λιγότερα απ’ τις φήμες, δούλεψαν συστηματικά διάφορα φασιστικά “δίκτυα πληροφόρησης”. Στη γερμανία κατ’ αρχήν. Μετά απ’ όλες τις καταγγελίες, τις αναγνωρίσεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) και τις έρευνές της η γερμανική μπατσαρία συνέλαβε (στην Κολωνία) 58 άτομα (ανάμεσά τους και 3 γερμανούς, λευκούς, ξανθούς, άρειους...). Όμως 58 άτομα αποκλείεται να έκαναν πάνω από 1000 επιθέσεις! Δύο συμβαίνουν. Είτε η γερμανική αστυνομία απέτυχε να εντοπίσει 200 άτομα (τουλάχιστον) ακόμα, είτε πολλές απ’ τις καταγγελίες ήταν ψευδείς.
Εν τω μεταξύ, εκείνο που ξεκαθαρίστηκε με αριθμούς, ήταν ότι απ’ τις 1054 καταγγελίες που έγιναν στην Κολωνία, οι 600 είχαν σχέση με κλοπές και όχι με σεξουαλική παρενόχληση. Απ’ τις υπόλοιπες 454 η πολιτσία, καθόλου στερούμενη επαγγελματισμού, κατάφερε να διασταυρώσει 22 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης. Οι 58 κατηγορούνται, λοιπόν, άλλοι για κλοπές και άλλοι γι’ αυτές τις 22 περιπτώσεις. Και πάλι υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Κολωνία

Το ξέρουμε πολύ καλά και στα μέρη μας. Μέχρι την γενίκευση της χρήσης του internet η αποκλειστική ή κύρια πηγή διασποράς ψευδών ειδήσεων ήταν τα περιορισμένα στον αριθμό καθεστωτικά μήντια, που εκτός απ’ τις σκόπιμες εξαιρέσεις πρόσεχαν τι γράφουν / λένε. Τα υπόλοιπα, οι κακοήθιες από στόμα σε στόμα, ονομάζονταν φήμες και (γενικά) αντιμετωπίζονταν σαν μειωμένης αξιοπιστίας. Η “απελευθέρωση της μονόδρομης επικοινωνίας” και η δυνατότητα του καθενός (και εκατοντάδων, χιλιάδων “καθενός”) να είναι “πομπός ειδήσεων και πληροφοριών”, και μάλιστα ανώνυμα και σε δικτύωση πραγματικού χρόνου, ήταν βούτυρο στο ψωμί της χαμέρπειας, της βλακείας και της ιδιοτέλειας. Εννοείται ότι πέρα απ’ τους οργανωμένους ή ανοργάνωτους “υποκοσμιακούς” της “ελεύθερης πληφορόρησης” και το στρατοαστυνομικό σύμπλεγμα κάθε κράτους (και κάθε φράξια και υποφράξια αυτών των μηχανισμών) γλεντάνε στον κυβερνοχώρο. Έτσι δεν υπάρχουν πια “φήμες”. Υπάρχουν μόνο “πληροφορίες” που διεκδικούν αξιοπιστία απλά και μόνο επειδή πλέουν στο giga κυβερνο-αποχωρητήριο. Και οι παρανοϊκοί, συνήθως φασίστες αλλά όχι μόνο, ψάχνουν να βρίσκουν και να αναπαράγουν τέτοιες “πληροφορίες”...
Αν κάποιος θιγόμενος είναι μεγαλόσχημος ή, έστω, υπήκοος με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, τότε τα διάφορα (αστυνομικά) τμήματα “δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος” μπορούν να βρουν την “πηγή” της διασποράς του συγκεκριμένου ψέματος. Αν όμως δεν είναι τέτοιος; Ακόμα κι αν είναι πολλοί, θα υποστούν τις συνέπειες του γκεμπελικού (και φρικιαστικά επίκαιρου) πες πες κάτι θα μείνει. Στην περίπτωση των “βιασμών στην Κολωνία” οι ρατσιστές κέρδισαν την παρτίδα ακόμα κι αν αποδείχθηκε τελικά ότι η χειραγώγηση - των - καταγγελιών ξεπέρασε κατά πολύ τα πραγματικά γεγονότα.

Το περασμένο καλοκαίρι μια 30χρονη γερμανίδα, η Karolin Schwarz, πρόσεξε μια δυσάρεστη (για την ηθική της) τάση στον κυβερνοχώρο. Απ’ την στιγμή που έφτασαν στην πόλη της στην ανατολική γερμανία (στο Leipzig) οι πρώτοι πρόσφυγες, άρχισαν να αυξάνουν εκθετικά οι ηλεκτρονικές “καταγγελίες” για εγκλήματα που υποτίθεται ότι έκαναν. Μετά τους “βιασμούς στην Κολωνία” αυτό το βρώμικο κύμα στα κοινωνικά δίκτυα φούντωσε ακόμα περισσότερο. Τα “εγκλήματα” ήταν (και είναι) κάθε είδους που μπορεί να γεννήσει η παρανοϊκή φασιστική φαντασία: από βιασμούς ανήλικων κοριτσιών, μέχρι φάγωμα χηνών από μια λίμνη κοντά στον ξενώνα· και από παράνομο προσπορισμό επιδομάτων απ’ το γερμανικό κράτος μέχρι κλοπές, διαρρήξεις, κλπ. Οι “πληροφορίες” δεν αφορούν αποκλειστικά πράξεις που υποτίθεται ότι έγιναν στο Leipzig. Οτιδήποτε, οπουδήποτε, αρκεί τα υποτιθέμενα “θύματα” να είναι λευκοί πρωτοκοσμικοί και οι υποτιθέμενοι “δράστες” μεσανατολίτες, βορειοαφρικάνοι, οπωσδήποτε μουσουλμάνοι.
Η Schwarz, μαζί με τον προγραμματιστή Lutz Helm, στην προσπάθειά τους να αποκαλύπτουν τα φασιστικά ψέμματα, έφτιαξαν ένα site αντι-πληροφορήσης, που μαζεύει εξονυχιστικά πληροφορίες για κάθε “καταγγελία”, ώστε να αποδεικνύεται η κατασκευή των περισσότερων. Φιλότιμη η προσπάθεια· αλλά έχει αποδειχθεί ότι στον κυβερνοχώρο οποιαδήποτε μονομανία βρίσκει το τέλειο άσυλο. Εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να ελέγχουν οι ίδιοι (κι ακόμα περισσότερο εκείνοι που παράγουν και αναπαράγουν) συγκεκριμένα είδη ψευδών ειδήσεων δεν έχουν καμία καούρα “διασταύρωσης”, επιβεβαίωσης ή απόρριψης. Θέλουν και τα πιστεύουν!
Θυμόμαστε τι γινόταν (και πόσο μεθοδικά γινόταν) όταν οι φασίστες αποφάσισαν να “καθαρίσουν” τον αγ. Παντελεήμονα. Οι “καταγγελίες” κατά των μεταναστών που είτε έμεναν (στοιβαγμένοι) σε κτίρια της περιοχής είτε την έβγαζαν στην πλατεία (απ’ το αφγανιστάν σχεδόν όλοι / όλες) είχαν φτάσει σε άπειρο ύψος γελοιότητας (όπως, π.χ., ότι “γαμούσαν” μια προβατίνα σε μια ταράτσα...) αλλά την δουλειά τους την έκαναν. Ήταν τότε που οι αφγανοί ήταν “εγκληματίες” και όχι πρόσφυγες, και όπου οι διάφορες φασιστοσυμμορίες έπιαναν δουλειά σαν νταβατζήδες επιλεγμένων περιοχών.

Φαίνεται ότι η αντιμετώπιση της φαιάς πανούκλας έχει περιορισμένες δυνατότητες στην ηλεκτρονική της διάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Εκείνοι που πίστευαν ότι οι εβραίοι σκοτώνουν παιδιά (χριστιανών...) και πίνουν τελετουργικά το αίμα τους, δεν έπασχαν από έλλειψη πληφορόρησης. Ήθελαν να το πιστεύουν. Και το τωρινό φασισταριό δεν είναι τέτοιο ούτε κατά λάθος ούτε από παρεξήγηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1 - Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά παραδείγματα. Για παράδειγμα σ’ όλες τις πρόσφατες “κρίσεις”, απ’ τον πόλεμο στη συρία μέχρι λίγο παλιότερα τις διάφορες απειλητικές πανδημίες γρίπης (των πτηνών, των χοίρων) η παραπληροφόρηση, η ψευδολογία, η χειραγώγηση έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ο ιντερνετικός πληθωρισμός κάνει αυτές τις psy ops ακόμα πιο μαζικές, ακόμα πιο “πηχτές”...
[ επιστροφή ]
κορυφή