Cyborg
Cyborg #19 - 10/2020

#19 - 10/2020

bytes & genes

Cyborg #19

dog plus. Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για σκύλους; Ναι. Ο αμερικανικός στρατός και οι ερευνητικοί του βραχίονες δεν υστερούν σε ιδέες. Κατά την γνώμη τους σκυλιά με «επαυξημένες δυνατότητες όρασης», σε συνδυασμό με την φυσική όσφρηση και ακοή τους, θα είναι εξαιρετικοί «ανιχνευτές» - για στρατιωτική χρήση.
Εννοείται πως πάντα υπάρχει μια καλή κουβέντα για πιθανές μη στρατιωτικές χρήσεις. Ένα σκύλος με τέτοια γυαλιά θα συνεννοείται – λένε – καλύτερα με τον άνθρωπο / κύριό του. Θα πρέπει να φοράει κι αυτός τέτοια γυαλιά; Γιατί όχι;
Για την ακρίβεια: στην μιλιτέρ χρήση θα πρέπει να φοράει! Ένα όν με τέσσερα πόδια και ουρά και άλλο ένα με δύο πόδια και χωρίς ουρά, φορώντας τέτοια γυαλιά με ασύρματη επικοινωνία μεταξύ τους, θα επιτρέπουν στο δεύτερο να βλέπει αυτά που βλέπει το πρώτο. Και, όπως καμαρώνουν τα εφευρετικά όντα της δεύτερης κατηγορίας, μ’ αυτόν τον τρόπο ο στρατιώτης θα βλέπει σε σημεία που δεν μπορεί να πάει.
Και ο αστυνομικός επίσης – θα προσθέταμε. Ένα μόνο απομένει, αλλά είναι δευτερεύον. Τι θα σχολιάζουν τα αδέσποτα αν πετύχουν κανά επαυξημένο rottweiller; Κοίτα έναν μαλάκα ίσως...(Ευτυχώς που τέτοια κακεντρεχή και ζηλόφθονα δεν θα ακούγονται μεταξύ μας...)

 
Cyborg #19

Fuck the algorithm! Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες λυκείου διαδήλωναν εξοργισμένοι μπροστά απ’ το υπ.παιδείας της κυβέρνησης της αυτού μεγαλειότητας. Δικαιούται να θεωρηθεί η δεύτερη αυθεντική διαδήλωση εναντίον του «θαυμαστού καινούργιου κόσμου» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ποιά ήταν η αιτία; Το υπουργείο αποφάσισε να κάνει ένα άλμα στο μέλλον και αντικατέστησε τις τελικές εξετάσεις με τις οποίες οι μαθητές βαθμολογούνται για την εισαγωγή τους στα κολέγια (οι οποίες, λόγω υγιεινιστικών απαγορεύσεων, δεν έγιναν), με αυτόν τον αλγόριθμο: Pkj = (1-rj) Ckj + rj (Ckj + qkj - Pkj)
Σίγουρα φαίνεται και είναι ακατανόητος. Κατανοητά ήταν τα αποτελέσμα αυτής της «αλγοριθμικής αξιολόγησης» που, υποτίθεται, έλαβε υπόψη την απόδοση (στα τεστ) όλης της χρονιάς: το μηχάνημα κατέβασε έως και 40% τον τελικό «βαθμό» για το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών. Παράδοξο ή όχι ο αλγόριθμος είχε έντονη ταξική κλήση: «μαχαίρωσε» κυρίως τους μαθητές των πιο πληβειακών περιοχών και σχολείων του ενωμένου βασιλείου...
Αν αυτή η διαδήλωση ήταν η δεύτερη ποιά ήταν η πρώτη; Στις ηπα, όπου 100.000 μαθητές αντίστοιχης ηλικίας διαδήλωσαν τον Ιούλιο, για τον ίδιο λόγο... Ενώ τον Ιούνιο φοιτητές από 12 αμερικανικά πανεπιστήμια είχαν διαδηλώσει εναντίον της εγκατάστασης καμερών με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στα campus – μια σωστή και κλασσική αντι-κατασταλτική διαδήλωση.
Σ’ όλες τις περιπτώσεις τα υπουργεία και οι λοιποί εμπλεκόμενοι υποχώρησαν. Ευχάριστο το ηθικό δίδαγμα, ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά μας οι “σωτήριες” εφαρμογές της γενετικής μηχανικής: πρέπει να τους αναγκάσουμε να οπισθοχωρήσουν!

 
Cyborg #19

(Χωρίς σχόλια)

 
Cyborg #19

αλγόριθμοι πρόγνωσης. Η καναδική εταιρεία bluedot, ιδρύθηκε το 2013, και προσφέρει υπηρεσίες χαρτογράφησης μεταδοτικών ασθενειών. Σύμφωνα με τον ιδρυτή Kamran Khan, η πανδημία του sars την περίοδο 2002-04, ήταν η αιτία για να ξεκινήσει την εν λόγω επιχείρηση. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, συλλέγει πληροφορίες από δεκάδες πηγές, όπως ειδησεογραφικά site, στοιχεία ασθενειών σε ζώα και φυτά, κρατικές και περιφερειακές ανακοινώσεις, δρομολόγια αεροπλάνων, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε διάφορες γλώσσες (οι πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι στο μενού, καθώς τα θεωρούν ανακριβή). Οι “έξυπνοι” αλγόριθμοι, στην συνέχεια, επεξεργάζονται όλα αυτά τα (big) data, για να χαρτογραφήσουν τις “ροές” μόλυνσης, να ανιχνεύσουν τα κρούσματα και να προβλέψουν τις τάσεις.
Όσον αφορά τον covid-19, αναφέρεται ότι η εταιρεία είχε πρώτη την πληροφορία ότι η κατάσταση πάει για πανδημία• το ανακοίνωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ ο π.ο.υ “έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου” στις 9 Ιανουαρίου του 2020. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει πρόβλεψη. Ο ιδρυτής της εταιρείας, το 2008 ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρότζεκτ με το όνομα biodiaspora, σε συνεργασία με το νοσοκομείο St. Michael στο Τορόντο, εξετάζοντας το τρόπο με τον οποίο ο πληθυσμός “συνδέεται” μέσω των αεροπορικών ταξιδιών. Την επόμενη χρονιά, το πρότζεκτ προέβλεψε την εξάπλωση της κοινής γρίπης παγκόσμια...
“Θεάρεστη” προσφορά στο καλό της ανθρωπότητας; Πριν χειροκροτήσετε: ένας από τους τρεις βασικούς χρηματοδότες της Bluedot είναι η εταιρεία co-operators... μία απ’ τις μεγαλύτερες ιδιωτικές ασφαλιστικές του καναδά.

 
Cyborg #19

βραβείο για την γενετική κοπτοραπτική. Μπορεί η τεχνολογία crispr/cas9 να είναι επικίνδυνη (διπλανό κείμενο). Αλλά για την επιτροπή των βραβείων nobel οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, εφευρέτριες της μεθόδου, άξιζαν το φετεινό “νόμπελ χημείας”. Υπάρχει φοβερή δύναμη σ’ αυτό το γενετικό εργαλείο, που μας επηρρεάζει όλους δήλωσε ο χημικός Claes Gustafsson, επικεφαλής της ομάδας ειδικών που διάλεξε το φετεινό αξιοβράβευτο κατόρθωμα. Για να συνεχίσει: Δεν είναι μόνο μια επανάσταση στην βασική επιστήμη αλλά θα οδηγήσει σε καινοτόμες ιατρικές θεραπείες...
Για να το λέει αυτό η επιτροπή βραβεύσεων κάτι θα ξέρει. Όπως ήξερε και μια άλλη που έδωσε το nobel ειρήνης στον Obama το 2009. Άλλωστε και ο ιδρυτής του ομώνυμου ιδρύματος σουηδός Alfred Nobel τι δουλειά έκανε και πλούτισε αποφασίζοντας ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα πρέπει να χρηματοδοτούνται και μέσω βραβείων; Όπλα και εκρηκτικά για στρατιωτική χρήση έφτιαχνε ο άνθρωπος...

 
Cyborg #19

Smart skin. Έχει όλα τα προσόντα να συγκινήσει τους hipsters: εκτύπωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων κατευθείαν πάνω στο δέρμα. Τα τατουατζίδικα θα αποκτήσουν και τμήμα ηλεκτρονικών• και το ανθρώπινο σώμα θα εκπληρώσει επιτέλους τον ιστορικό του προορισμό, φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε από εκείνη την αρχέγονη σούπα: θα γίνει motherboard!
Η εκτύπωση κυκλωμάτων αισθητήρων κατευθείαν πάνω στο δέρμα μετράει μερικά χρόνια σαν ιδέα με πολλές και διάφορες χρήσεις. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Η εκτύπωση αυτή γίνεται παραδοσιακά σε θερμοκρασία 300 βαθμών Κελσίου, που (ακόμα) δεν αντέχεται απ’ τα ανθρώπινα κύτταρα.
Μια σινο-αμερικανική ερευνητική ομάδα (ναι, υπάρχουν ακόμα τέτοιες συνεργασίες!) ισχυρίζεται ότι έλυσε το πρόβλημα. Βρήκε ένα υλικό που μπορεί να επαλειφθεί πάνω στο δέρμα, και απ’ την μια λειτουργεί σαν «θερμομόνωση» και απ’ την άλλη επιτρέπει το τύπωμα του κυκλώματος σε αισθητά μικρότερη θερμοκρασία.
Για ποιον σκοπό; Μα για την προστασία της υγείας διάολε! Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό; Οι αισθητήρες θα επιτηρούν την θερμοκρασία, την υγρασία, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και τους καρδιακούς παλμπούς – εκπέμποντας τα δεδομένα στο «τηλεχειριστήριο της καθημερινής ζωής» (a.k.a. «smart phone»). Κι αυτό – λένε οι πάντα καινοτόμοι τεχνικοί – θα είναι η αρχή. Θα μπορούν να τυπωθούν κυκλώματα που θα ελέγχουν το επίπεδο του ζάχαρου στο αίμα• ή και τις νευρολογικές διαταραχές...
Υποθέτουμε ότι θα γίνει ένα πάντρεμα της αισθητικής των tatto και της λειτουργικότητας των κυκλωμάτων. Θέλω αυτό το τσιπάκι να έχει μορφή κεφαλιού τίγρης θα ζητάει ο χ πελάτης...
Κι αυτοί που πουλάνε και θα πουλάνε τα wearables; Κανείς δεν πάει χαμένος: θα εξελιχθούν σε κάτι πολύ πολύ πιο «έξυπνο»...

 
Cyborg #19

“Έξυπνη” μάσκα. Δυσκολεύεστε να ακούσετε τι σας λένε, πίσω από τις μάσκες; Χρειάζεται να επαναλαμβάνετε αυτά που λέτε, γιατί δεν σας ακούνε; Νιώθετε ότι μιλάτε άλλη γλώσσα; Η έξυπνη μάσκα της ιαπωνικής startup εταιρείας Donut Robotics είναι η λύση! Σχεδιασμένη για να προσαρμόζεται πάνω από μια προστατευτική (μη) ιατρική μάσκα – αφού η ίδια δεν έχει προστασία για κορωνο-ιούς ή άλλους μολυσματικούς κινδύνους – μπορεί να γίνει ο προσωπικός σας “έξυπνος” τηλεβόας!
Η εταιρεία κατασκεύασε το συγκεκριμένο λογισμικό για να το χρησιμοποιήσει σε ρομπότ ενημέρωσης ταξιωτών σε αεροδρόμια, όταν όμως εμφανίστηκε η πανδημία το πρότζεκτ πάγωσε, και οι μηχανικοί της εταιρείας σκέφτηκαν να το χρησιμοποιούσουν αλλιώς – και εγένετο c-face smart mask. Στον πρώτο γύρο crowdfunding χρηματοδότησης συγκεντρώθηκαν 265.000 δολάρια σε 37 λεπτά, ενώ στον δεύτερο, που ήταν για την διεθνή διανομή της μάσκας, 539.000 δολάρια. Αναμέται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα 5.000 με 10.000 κομμάτια στην ιαπωνία τον Δεκέμβριο, ενώ διεθνώς, το νωρίτερο, τον Απρίλη του 2021. Το κόστος θα κυμαίνεται στα 40 με 50 δολάρια, συν τις έξτρα χρεώσεις για τις υπηρεσίες της εφαρμογής.
Εκτός, λοιπόν, από την αύξηση της έντασης της ομιλίας και το ανάλογο volume button (θα έχει άραγει και mute; δεν το διευκρινίζει!), το θαυμαστό γκατζετάκι μεταφράζει από τα ιαπωνικά σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες. Ουσιαστικά “ακούει” την ομιλία, την μεταφέρει στο κινητό, και το λογισμικό κάνει την μετάφραση, η οποία παρουσιάζεται σε κείμενο στην οθόνη.
Είναι μια ιδέα που δεν πρέπει να μείνει στάσιμη. Οι ακόμα “εξυπνότερες” μάσκες θα πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους μόνες τους. Αν για το καλό της δημόσιας υγείας οι ισόβιες κατ’ οίκον φυλακίσεις είναι μια καλή (κρατική) ιδέα, ας αναλάβουν οι μάσκες οι ίδιες την ευθύνη της κοινωνικότητας...

 
Cyborg #19

γκατζετάκια πανδημίας. Το φουτουριστικό κτήριο του επιστημονικού πάρκου Menai στην ουαλία, προδιαθέτει την φαντασία ότι εκεί μέσα γίνεται κάτι πολύ σημαντικό. Ώς παράρτημα του πανεπιστημίου Bangor και με προϋπολογισμό 20 εκ. λίρες, άνοιξε τις πόρτες του το 2018 σε επιχειρηματικά και ερευνητικά πρότζεκτ, εταιρείες startup κλπ, προσφέροντας χώρους εργαστηρίων και γραφείων, καθώς και επιστημονική και επιχειρηματική τεχνογνωσία/υποστήριξη. Μέσα στα δεκάδες πρότζεκτ που “τρέχουν” εκεί, να ένα που υπηρετεί “τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει”.
Πρόκειται για το “ιο-κτόνο κασκόλ”, το οποίο είναι αντικείμενο έρευνας των ειδικών εκεί από το 2011, προορισμένο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πανδημίας. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το κασκόλ μπορεί να “σκοτώσει” το 95% οποιουδήποτε ιού, συμπεριλαμβανομένου και του covid!
Δύσκολο να φανταστούμε πως ακριβώς δουλεύει ένα αντι-ιικό κασκόλ!... Αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές οδηγίες. Γιατί αφού έχουν καταφέρει να τρομοκρατήσουν μεγάλα ποσοτά των πληθυσμών μέχρι τρέλας οι εφευρέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους σαν μεγαλόσωμα μωρά.
Μια τυπωμένη εντολή ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΤΕ, ΤΥΛΙΞΤΕ ΤΟ! είναι το λιγότερο…

 
Cyborg #19

πού είναι το μυαλό σου; Ο εφευρέτης είναι αμερικάνος, σπουδαγμένος στο Harvard. Λέγεται Han Bicheng, και η start-up του BrainCo. Η εφεύρεσή του είναι αισθητήρες που ακουμπώντας στο μέτωπο «συλλαμβάνουν τα ηλεκτρικά σήματα» του μετωπιαίου λοβού μετατρέποντάς τα, μέσα από σύνθετους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning) σε άλλου είδους σήματα που επιτρέπουν τον χειρισμό ηλεκτρονικών μηχανών (όπως κατάλληλα ρομπότ) από απόσταση.
Αλλά η εκτεταμένη εφαρμογή της εφεύρεσής του γίνεται (πειραματικά από πέρυσι) σε σχολικές αίθουσες στον κίνα. Οι «στέκες» που φορούν οι μαθητές, με ένα ledάκι μπροστά, «διαβάζουν» τα σήματα αυτά και τα χωρίζουν σε χρήσιμες εκπαιδευτικά κατηγορίες: έντονη προσοχή, μειωμένη προσοχή, αδιαφορία («το μυαλό του είναι αλλού») – με διαφορετικά χρώματα. Τα σήματα αυτά καταλήγουν επίσης σ’ ένα laptop πάνω στην «έδρα», όπου ο δάσκαλος / καθηγητής έχει προσμοίωση της αίθουσας και μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή ποιός μαθητής / μαθήτρια ασχολείται με την άσκηση ή απλά κρύβεται σκυμμένος πίσω απ’ τον μπροστινό του για να χαζεύει.
Είναι μια ευχάριστη τεχνολογική εξέλιξη αντάξια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα διασώσει τις σχολικές αίθουσες (σε αντίθεση με το «home schooling»....) και μαζί τις θέσεις εργασίας των ανησυχούντων εκπαιδευτικών; Ή πρόκειται για ένα ακόμα βήμα digital επιτήρησης και πειθάρχησης με πολλές προοπτικές;
Μπορείτε να φανταστείτε την BrainCo να ξεπουλάει τέτοια συστήματα για χρήση στις δουλειές, είτε πρόκειται για τα κλασσικά γραφεία, είτε για την δουλειά απ’ το σπίτι. Θα μπορούσε επίσης (γιατί όχι;) μια εξελιγμένη τέτοια συσκευή να ανάβει κάποια alarm αν ο ελεγχόμενος κάνει «κακή σκέψη»... Μπορείτε να φανταστείτε ό,τι θέλετε – αλλά οι μηχανές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα ξεπεράσουν την φαντασία σας...

 
Cyborg #19

The music is o.k., but the position is wrong! Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί η υγιεινιστική διαστροφή; Επιχειρηματίες απ’ την αμερικανική κομητεία warren county (στο οχάιο, αν σας ενδιαφέρει) έδωσαν ένα χαρτζιλίκι σε μαθητές και μαθήτριες ενός λυκείου της περιοχής, και τους έβαλαν να χορέψουν βαλς πιασμένοι πλάτη με πλάτη. Για να δείξουν ότι πειθαρχώντας στην covid 19 τρομοεκστρατεία δεν χάνονται όλες οι χαρές της ζωής...
Το αποτέλεσμα ήταν γελοίο – αλλά μήπως είναι το μοναδικό των υγιεινιστικών συμβουλών; Εδώ έχει προταθεί (στα σοβαρά) «ανέπαφο σεξ» μέσα από μια τρύπα στην γυψοσανίδα / ψευδοτοίχο που έχουν διάφορα σπίτια, στον χορό θα κολλήσουμε τώρα;

κορυφή