Cyborg
Cyborg #18 - 06/2020

#18 - 06/2020

βιομετρία, ψηφιακές ταυτότητες κι εμβόλια

Από το 2016, η ID2020 προωθεί μια ηθική, προστατευτική της ιδιωτικότητας, προσέγγιση για την ψηφιακή ταυτότητα.
Για τον έναν στους εφτά ανθρώπους παγκόσμια που δεν διαθέτει τα μέσα να αποδείξει την ταυτότητα του, η ψηφιακή ταυτότητα προσφέρει πρόσβαση σε ζωτικές κοινωνικές υπηρεσίες κι επιτρέπει την άσκηση των δικαιωμάτων του ως πολίτη και συμμέτοχου στην ψηφιακή οικονομία. Αλλά το φτιάξιμο της ψηφιακής ταυτότητας σημαίνει προστασία των ατομικών δικαιωμάτων κι επιστροφή του ελέγχου των προσωπικών δεδομένων πίσω εκεί που ανήκει… στα χέρια του υποκειμένου.
Κάθε μέρα βασιζόμαστε σε μια ποικιλία μορφών ταυτοποίησης για να κάνουμε την ζωή μας: δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο, κάρτα πρόσβασης στην εργασία, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, κάρτες επιβίβασης και άλλες.
Αλλά η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και πολλές από τις δοσοληψίες που απαιτούν ταυτοποίηση πραγματοποιούνται σήμερα ψηφιακά. Από ηλεκτρονικά διαβατήρια μέχρι ψηφιακά πορτοφόλια, online banking και λογαριασμοί στα social media, αυτές οι νέες μορφές ψηφιακής ταυτότητας μας επιτρέπουν να ταξιδεύουμε, να πραγματοποιούμε επιχειρηματικές ενέργειες, να έχουμε πρόσβαση σε οικονομικά και υγειονομικά μητρώα, να παραμένουμε συνδεδεμένοι και πολλά περισσότερα.
Ενώ η μετακίνηση προς την ψηφιακή ταυτότητα είχε πολλές θετικές επιδράσεις, συνοδεύτηκε ταυτόχρονα από ατελείωτες προκλήσεις και πισωγυρίσματα, όπως παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Τα περισσότερα από τα τωρινά εργαλεία είναι αρχαϊκά, στερούνται κατάλληλων προστασιών για τα προσωπικά δεδομένα και εμπορευματοποιούν τα δεδομένα μας. Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει και η ID2020 ηγείται της προσπάθειας.
Είμαστε επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και άτομα... που δουλεύουμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της ψηφιακής ταυτότητας είναι πράγματι αυτό της καλής ταυτότητας.

Αυτή είναι η ωραιοποιημένη περιγραφή που δίνει η ID2020 για τον εαυτό της στο επίσημο site της. Η οργάνωση στήθηκε το 2016, με την πρώτη σύνοδό της να διεξάγεται στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, και στα βασικά της μέλη περιλαμβάνονται ορισμένα από τα βαρύτερα ονόματα των big tech και των big pharma: Microsoft, ίδρυμα Ροκφέλερ, Hyperledger (οργάνωση με αντικείμενο την κρυπτογράφηση και τις τεχνολογίες blockchain), Accenture (πολυεθνική με αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε μεγάλες εταιρείες), iRespond (διεθνής οργανισμός με αντικείμενο την χρήση της βιομετρίας στην «βελτίωση της ζωής»), Simprints (start-up εταιρεία του πανεπιστημίου του Cambridge με αντικείμενο τις τεχνολογίες βιομετρίας), αλλά και η Gavi (οργάνωση-ομπρέλα των μεγάλων φαρμακευτικών που προωθεί τους εμβολιασμούς).

Μια universal ψηφιακή ταυτότητα, που θα αποτελεί ακλόνητο αποδεικτικό ταυτοποίησης, σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, βάσεις δεδομένων που θα συγκεντρώνουν και θα επεξεργάζονται τα προσωπικά στοιχεία των ατόμων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ID2020 η digital ID δεν θα είναι μια απλή ηλεκτρονική μεταφορά της κλασσικής ταυτότητας με τα στοιχειώδη στοιχεία, αλλά επιδιώκει να αντικαταστήσει όλα τα πιστοποιητικά ταυτοποίησης, από το διαβατήριο, μέχρι τις τραπεζικές κάρτες, μέχρι το δίπλωμα οδήγησης, μέχρι… Αυτό σημαίνει ότι το ψηφιακό μητρώο στη βάση δεδομένων δεν θα είναι στατικό, αλλά δυναμικό, θα τροφοδοτείται δηλαδή διαρκώς με νέα στοιχεία και θα είναι… ανεξάντλητο, περιλαμβάνοντας στοιχεία που θα καλύπτουν το ιστορικό του ατόμου από κάθε πλευρά. Η digital ID δεν θα είναι μια στατική «φωτογραφία», αλλά μια συστηματική κι αναλυτική εγγραφή της δραστηριότητας του προσώπου.

Δεύτερον, βιομετρικά στοιχεία που θα εγγυώνται την αντικειμενική ταύτιση του ατόμου με την εγγραφή στο ψηφιακό μητρώο. Γιατί, είναι ένα πράγμα η λεπτομερής καταγραφή των προσωπικών στοιχείων σε ένα μητρώο ταυτοτήτων και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η επιβεβαίωση χωρίς αμφιβολία ότι το άτομο είναι όντως αυτό που περιγράφεται στο μητρώο. Σε αυτή τη διαφορά εξάλλου στηρίζεται τόσο η πλαστογραφία ταυτοτήτων όσο και η οικειοποίηση ξένης ταυτότητας. Αν όμως η digital ID περιλαμβάνει βιομετρικά δεδομένα - όπως το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την ίριδα, ό,τι άλλο ή όλα αυτά ταυτόχρονα – τότε η ταυτοποίηση γίνεται τεχνικά αντικειμενική κι απαραβίαστη. Σημαίνει επίσης ότι πρακτικά, το άτομο δεν χρειάζεται να κουβαλάει πάνω του κανένα αποδεικτικό· η ταυτότητά του είναι χαραγμένη στα γονίδιά του…

Η ID2020 έχει δίκιο να ισχυρίζεται ότι οι μέχρι τώρα διαδικασίες ψηφιακής ταυτοποίησης είναι «αρχαϊκές» και «εμπορευματοποιούν τα προσωπικά δεδομένα» - και το λέει αυτό η Microsoft! Πράγματι, μοιάζουν με δουλειές ψιλικατζίδικου, μπροστά στις προοπτικές του γενικευμένου ψηφιακού πανοπτικού που προμηνύει η «good digital ID».
Δύο είναι οι κατευθύνσεις που η ID2020 δουλεύει πιο συστηματικά κι οργανώνει πιλοτικά προγράμματα· η μία αφορά στους πρόσφυγες και η δεύτερη στους εμβολιασμούς.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Harry Tuttle

κορυφή