Cyborg
Cyborg #18 - 06/2020

#18 - 06/2020

the shape of things to come

Πριν ένα χρόνο – ενώ ο ιός λάθρα επωαζόταν στα σπλάχνα κάποιου εξωτικού ζώου ή σε κάποιο μυστικό εργαστήριο ή στο γραφείο κάποιου διαβολικού δισεκατομμυριούχου κι ενώ τα υγειονομικά πραξικοπήματα δεν ήταν παρά φευγαλέες εμπνεύσεις στους εγκεφάλους φιλότιμων γραφειοκρατών - μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το πώς αυτή μπορεί «να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας των ΗΠΑ» εξέτασε αναλυτικά τις «δομικές» αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία ώστε να εξασφαλιστεί η τεχνολογική ανωτερότητα έναντι της Κίνας, σύμφωνα με ένα έγγραφο 120 σελίδων που είδε το φως της δημοσιότητας με βάση τον αμερικανικό νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την Κίνα, αν δεν έχουν ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ, στους τομείς που σχετίζονται με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα στο πεδίο της μαζικής παρακολούθησης. Πρόκειται για μια προσέγγιση που συμπληρώνει την επίσημη αμερικανική γραμμή ότι οι κρατικές επενδύσεις της Κίνας στην τεχνολογία και οι εξαγωγές προηγμένων κινεζικών συστημάτων παρακολούθησης, αποτελούν «μείζονα απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής».

Έχει σημασία ότι πολλές από τις προτάσεις της υπηρεσίας για μια «δομική αναδιάρθρωση» στις ΗΠΑ, έτσι όπως παρουσιάζονται στο ντοκουμέντο, προωθούνται τώρα κι εφαρμόζονται ως μέρος της κρατικής απάντησης στην «πανδημία». Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα στελέχη αυτής της υπηρεσίας έχουν καταλάβει τώρα θέσεις στα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την αμερικανική κυβέρνηση και κατευθύνουν την πολιτική για «επανεκκίνηση της οικονομίας» και για εφαρμογή των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών στον «πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό».

Η μελέτη έχει συνταχτεί από μία σχετικά νέα κι άγνωστη υπηρεσία με το όνομα Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (National Security Commission on Artificial Intelligence - NSCAI). Η υπηρεσία αυτή φτιάχτηκε το 2018 με βάση τον νόμο για την άμυνα (2018 National Defense Authorization Act – είναι ο ετήσιος νόμος που διέπει το υπουργείο άμυνας) και ο επίσημος στόχος της είναι «η ανάλυση των μεθόδων και των μέσων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης (machine learning) και των σχετικών τεχνολογιών ώστε να ανταποκριθούν διεξοδικά στις απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών». Η NSCAI παίζει έναν κομβικό ρόλο στην κρατική πολιτική στο πεδίο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία περιγράφεται από την υπηρεσία ως «μία επανάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνεχή τεχνολογική ανάπτυξη σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G), η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η ρομποτική, το Internet of Things και οι κβαντικοί υπολογιστές».

Σύμφωνα με το καταστατικό της υπηρεσίας, ο κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι «οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα στην τεχνητή νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και όλες τις σχετικές τεχνολογίες που αφορούν στην εθνική ασφάλεια κι άμυνα». Ο αντιπρόεδρος της NSCAI Robert Work – πρώην στρατιωτικός, πρώην υφυπουργός άμυνας από το 2014 ως το 2017 επί Ομπάμα και Τραμπ και ανώτερο στέλεχος του βαθυκρατικού ινστιτούτου Center for a New American Security – είχε δηλώσει ότι ο ρόλος της υπηρεσίας είναι «να  προσδιορίσει τον τρόπο που το αμερικανικό οικοδόμημα ασφάλειας θα πρέπει να προσεγγίσει την τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στο πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να εργαστεί μαζί με την βιομηχανία ώστε να ανταγωνιστεί το κινεζικό μοντέλο της συγχώνευσης του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα».

Το έγγραφο της NSCAI που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα είναι μία παρουσίαση με ημερομηνία Μάιος 2019 και τίτλο «Επισκόπηση του Κινεζικού Τεχνολογικού Τοπίου». Με την παρουσίαση αυτή, η NSCAI υποστηρίζει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας προκειμένου να μπορέσουν οι ΗΠΑ να επιτύχουν και να διατηρήσουν την τεχνολογική υπεροχή σε βάρος της Κίνας. Το πνεύμα που διατρέχει όλη την παρουσίαση είναι ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν οριστικά πίσω από την Κίνα στον τεχνολογικό ανταγωνισμό και η απώλεια της τεχνολογικής υπεροχής αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η αιτία πίσω από τον υποσκελισμό των ΗΠΑ σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες και τα καθεστωτικά μέσα είναι η δολιότητα της Κίνας: το αμερικανικό τεχνολογικό πλεονέκτημα εξανεμίζεται εξαιτίας εκτεταμένης κινεζικής κατασκοπείας και του ανορθόδοξου τρόπου που το κινεζικό κράτος συνεργάζεται με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Chris Darby (στέλεχος της NSCAI και διευθύνων σύμβουλος της In-Q-Tel, εταιρεία βιτρίνα της CIA με αποστολή την χρηματοδότηση εταιρειών τεχνολογίας) ότι η Κίνα είναι ο βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ στην τεχνολογία κι ότι οι νόμοι περί προστασίας της ιδιωτικότητας υποβαθμίζουν την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιπαρατεθούν με την Κίνα:

«Τα data είναι το νέο πετρέλαιο και η Κίνα είναι πλημμυρισμένη από data. Και δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς με εμάς ως προς την συλλογή και χρησιμοποίησή τους, επειδή είναι εντελώς διαφορετική η έννοια της ιδιωτικότητας μεταξύ των δύο χωρών. Η συνθήκη αυτή, ότι δηλαδή κατέχουν την μεγαλύτερη συλλογή επεξεργασμένων data στον κόσμο, είναι η μεγαλύτερη δύναμή τους.»

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του Michael Dempsey, πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών (θέση στην αμερικανική κυβέρνηση που έχει την συνολική επίβλεψη όλων των μυστικών υπηρεσιών):

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να διαγράψει την τεχνολογική μας υπεροχή και επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή την προσπάθεια. Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα είναι αποφασισμένη να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης και η συνθετική βιολογία. Αυτές είναι η βιομηχανίες που θα διαμορφώσουν τη ζωή στον πλανήτη και την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων για τις επόμενες πολλές δεκαετίες».

Cyborg 18

Το στρατιωτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί σε τέτοιο βαθμό στην υπόθεση του να μην χάσει από την Κίνα στον τεχνολογικό ανταγωνισμό, ώστε πρόσφατα το Πεντάγωνο αποφάσισε να προχωρήσει στην ενοποίηση των στρατιωτικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την έρευνα με τους αντίστοιχους τομείς των μυστικών υπηρεσιών, με στόχο «να ξεπεραστεί η Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης». Η ενοποίηση αυτή κατέληξε στην δημιουργία του Κοινού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης (Joint Artificial Intelligence Center – JAIC) με στόχο «την ανάπτυξη των στρατιωτικών προσπαθειών από κοινού με αυτές των μυστικών υπηρεσιών, επιτρέποντας την συνδυασμένη δράση ώστε να δοθεί αποφασιστική ώθηση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Το κοινό Κέντρο θα συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και των συμμάχων των ΗΠΑ. Ο Robert Work, που είναι τώρα αντιπρόεδρος της NSCAI, είχε δηλώσει τότε ότι η ίδρυση του Κοινού Κέντρου ήταν «το απαραίτητο πρώτο βήμα σε απάντηση των κινεζικών, δευτερευόντως και ρωσικών, σχεδίων για κυριαρχία σε αυτές τις τεχνολογίες».

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Harry Tuttle

κορυφή