Cyborg
Cyborg #29 - 02/2024

#29 - 02/2024

bytes & genes

Cyborg #29

Στο φτερό... > Αν στις βιομηχανικές παραγκουπόλεις του Λίβερπουλ και του Μάτζεστερ του 19ου αιώνα ήξεραν να τις τρώνε, θα περνούσαν μπέικα. Και δεν θα έγραφε ο Έγκελς εκείνο για την “κατάσταση της εργατικής τάξης στην αγγλία”, οπότε ο καπιταλιστικός κόσμος θα είχε ησυχάσει απ’ το “ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την ευρώπη”!
Δεν το ήξεραν όμως. Ότι οι κατσαρίδες είναι ένα τραγανός, ζουμερός, θρεπτικός μεζές. Εμείς το μαθαίνουμε ήδη: τα έντομα και τα σκουλίκια είναι μια χαρά θρεπτική τροφή για τους πληβείους. Κι όποιος συνεχίσει να αηδιάζει θα καταγγελθεί ως ... εντομοφοβικός!

Αλλά οι κατσαρίδες μαζικής παραγωγής (πέρα δηλαδή απ’ τον δικό τους ρυθμό αναπαραγωγής) θα είναι πολλές. Θα έπρεπε να βρεθεί και άλλη αξιοποίησή τους. Και ευτυχώς κάποιοι ερευνητές την βρήκαν.
Οι δαιμόνιοι του ιαπωνικού ινστιτούτου RIKEN διέβλεψαν ότι οι κατσαρίδες έχουν τα επιπλέον προσόντα να χρησιμοποιηθούν για αποστολές “έρευνας και διάσωσης”, όπως επίσης και για την επιτήρηση του περιβάλλοντος. Εκείνο που χρειαζόταν ήταν να γίνουν cyborg - όχι, δηλαδή, για το τηγάνι.
Ανέπτυξαν μικρο-τεχνολογία που να χωράει στο σώμα της κατσαρίδας χωρίς να εμποδίζει τις κινήσεις της. Η μπαταρία φορτίζεται από μικροσκοπικά και λεπτεπίλεπτα φωτοβολταϊκά (πράγμα που σημαίνει ότι οι cyborg κατσαρίδες δεν θα “ζουν” στο σκοτάδι...) Η κίνησή τους ελέγχεται μέσω λεπτών μεταλλικών “εξωσκελετών” στα πόδια τους, που τροφοδοτούνται απ’ την μπαταρία. Εννοείται ότι κουβαλούν διάφορους αισθητήρες και μικροπομπούς - το αποτέλεσμα είναι κάτι του είδους “σέλωσα την κατσαρίδα”.

Οι ιάπωνες ερευνητές δοκίμασαν το αποτέλεσμα σε κατσαρίδες μήκους 6 πόντων. Κατάφεραν να τις τηλεκατευθύνουν για μισή ώρα - δεν ξέρουμε την έγινε μετά. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι ευχάριστα νέα για την τεχνολογία και την πρόοδο. Και το ακόμα πιο ευχάριστο είναι ότι ο επικεφαλής της έρευνας, ονόματι Kenjiro Fukuda, διαβλέπει ότι με τον ίδιο τρόπο θα αξιοποιηθούν κι άλλα έντομα. Όπως τα σκαθάρια και τα τζιτζίκια.
Το να κάθεστε στην καλοκαιρινή σκιά κάποιου πεύκου σε μερικά χρόνια δεν το εγγυάται ο κυρ Fukuda. Ξέρετε τι είναι τζιτζίκια που “κρέμασε το λειτουργικό τους”;

 
Cyborg #29

Όλα μετριούνται - και αξιολογούνται > Ούτε η δουλειά ούτε η διασκέδαση θα ξεφύγουν - αν είχατε τέτοια ιδέα. Διάφορες αλυσίδες καφέ, απ’ την δυτική αμερικανική ακτή ως την Μόσχα, εγκαθιστούν συστήματα επιτήρησης με σύνθετους αλγόριθμους (αυτούς που επαίσχυντα και παραπλανητικά ονομάζονται “τεχνητή νοημοσύνη”) για να καταγράφουν, να αξιολογούν... Πόσους καφέδες έφτιαξε η Άννα; Πόση ώρα έκατσαν αυτοί με μόνο έναν καφέ μπροστά τους; Πόσες φορές πηγαίνουν στην τουαλέττα; Κλπ κλπ.

Χρειάζεται να κάνουμε εκτίμηση, κάποια πρόβλεψη ίσως; Το αφήνουμε στους “φίλους της τεχνολογίας και της προόδου” - όλα και κάτι θα έχουν να πουν υπέρ του καπιταλισμού της 4ης βιομηχανικής επανάστασης...

 
Cyborg #29

Προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα > Η θρυλική “κλιματική αλλαγή” είναι ένα δύσκολο κόλπο για την πειθάρχηση και τον έλεγχο των πληθυσμών: φαίνεται μακρινή, ακόμα κι αν οι δημαγωγοί ωρύονται ότι η παραμικρή απόκλιση από την τεχνητή θερμοκρασία ενυδρίου, τους +/-24 βαθμούς, που θεωρείται πλέον η “κανονικότητα” των air condition, είναι απόδειξη του επερχόμενου κλιματικού Αρμαγεδώνα! Κυρίως δείχνει δύσκολο να εξατομικευτεί. Η εμπειρία της εξατομίκευσης του “φόβου της μόλυνσης και του θανάτου” με την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία έδειξε ωστόσο πως μαζικές αλλαγές συμπεριφορών (και ο έλεγχός τους) χρειάζονται οπωσδήποτε μια καλή δόση εξατομίκευσης.

Κανένα πρόβλημα! Τα εργαλεία είναι έτοιμα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός (με πολύ αίμα στις αντλίες του...) BP ανέθεσε σε “ειδικούς” να βρουν τρόπους για να ξεφορτωθεί, μαζί με όλες οι “μεγάλες αδελφές” του κλάδου, την ενοχή για το “φαινόμενο του θερμοκηπίου” τότε, μοιράζοντας τις ευθύνες στο πόπολο.
Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στο 2004: ατομικό, προσωπικό, “αποτύπωμα άνθρακα”!! Με δυο λόγια: η ατομική, προσωπική συμμετοχή του καθενός και της καθεμιάς, με βάση τον τρόπο ζωής, τις μετακινήσεις, το είδος διατροφής, της ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης, την θέρμανση/ ψύξη και το είδος της ... στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα...

Είναι τερατώδες, είναι διεστραμμένο αλλά είναι εδώ, έτοιμο και κυρίως έχοντας την εξουσία! Το “δοκιμαστικό” με τα πλαστικά καλαμάκια έπιασε (όπως άλλωστε και η κοινωνική αποξένωση για την covid 19) δείχνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αγορά για βιομηχανικά κατασκευασμένες κονσέρβες “ατομικής κοινωνικής ευθύνης”!!! Το γαλλικό κράτος (και όχι μόνο αυτό) το “ζυμώνει”: επειδή, για παράδειγμα, ένα αεροπορικό ταξίδι Παρίσι - Αθήνα σε “χρεώνει προσωπικά” με 971 κιλά CO2, θα πρέπει να “ισοφαρίσεις” γινόμενος χορτοφάγος για δύο χρόνια ή μετακινούμενος υποχρεωτικά στην πόλη σου με μμμ... ή, αν όχι αυτά, δουλεύοντας υποχρεωτικά τηλε- απ’ το σπίτι σου.

Θα έχεις κάποιες επιλογές, πάντα υπό επιτήρηση. Αρκεί να παραδεχτείς την ενοχή σου για την καταστροφή του πλανήτη...

 
Cyborg #29

Σεξουαλικότητα 6.0 > Αν τα “αντικείμενα του πόθου”, παραμένοντας “αντικείμενα”, γίνουν επιπλέον “εικονικά”, “virtual”, “AI generated”, δεν θα λυθούν άραγε τα προβλήματα της ηθικής (και της οικονομίας!) συντηρητικής, εναλλακτικής, ή οτι άλλο;

Αλλοίμονο! Ζήτω!! Ίσως βέβαια μεσολαβήσει κάποιο (άγνωστης διάρκειας) διάστημα, όπου τα είδωλα σεξουαλικής τηλε-αυτοϊκανοποίησης θα είναι “τροποποιημένες” γνωστές περσόνες (“γνωστές”; ναι, κυρίως μέσω media) που θα καταφεύγουν στα δικαστήρια (ή σε ότι, τέλος πάντων, είναι αρμόδιο για την “αποκατάσταση της πραγματικότητας”).

Για παράδειγμα η γνωστή περσόνα Taylor Swift έγινε πριν λίγο καιρό (μέσα Γενάρη του ‘22) χωρίς τη θέλησή της “πορνοστάρ” στο Χ - για μια μόνο ημέρα, μέχρι οι υπάλληλοι της να το εντοπίσουν. Αλλά αυτή η μια μόνο μέρα ήταν αρκετή για 47 εκατομμύρια μπανιστήρια (“views”) και εκατοντάδες χιλιάδες “likes” - προφανώς και πολλές χιλιάδες εργόχειρα.
Όμως ήδη οι κατασκευαστές σύνθετων αλγόριθμων παράγουν 100% ανύπαρκτες (με την παλιά έννοια...) οντότητες sex appealing, που δεν μπορούν καν να διακριθούν ως fake. Και, το κυριότερο, μπορούν να διαμορφώνονται on demand.

Μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η αυτοκρατορία των ψευδαισθήσεων θα περάσει υποχρεωτικά από κάτι σαν τις “παιδικές αρρώστιες των φαντασιώσεων” μέχρι να αποκαταστήσει την δική της “πληρότητα”. Τα συντρίμια του γκρεμισμένου βασιλιά σεξ θα είναι ανάμεσα στα παιδικά παιχνίδια...

 
Cyborg #29

Αρρώστιες να υπάρχουν! > Έκανε εντύπωση, σα να ακουγόταν πρώτη φορά: ο όρος “disease X” εκτοξεύτηκε απ’ την πρόσφατη σύνοδο των παράσιτων πολυτελείας του “παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ”, στο Davos, στις αρχές της χρονιάς, σαν απόδειξη του συνωμοτισμού τους...

Ας είμαστε όμως δίκαιοι. Ο όρος είναι παλιότερη εφεύρεση ενός άλλου επικίνδυνου οργανισμού, του “παγκόσμιου οργανισμού υγείας” - και των ιδιοκτητών του. Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές Γενάρη του 2018, με σκοπό να εικονογραφήσει την μεγάλη προσδοκία των αφεντικών του δυτικού βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου για μια φονική πανδημία. Και έκτοτε ο λόγος για την “disease X” απ’ τα στόματα όλων αυτών των εν αναμονή σωτήρων - της - ανθρωπότητας απέκτησε την κανονικότητα ενός σχεδιασμού που ακόμα και χωρίς αυτήν θα αλλοτρίωνε την κοινωνική αντίληψη περί υγείας και μεταδοτικών ασθενειών και θα απαλλοτρίωνε τις θεραπείες και τις φροντίδες για την δημόσια και την ατομική υγεία.

Υπήρξε άλλωστε μια κάποια ιστορική στιγμή, μέσα στο 2020, που διάφοροι υποστήριξαν ότι (επιτέλους!) η “disease X” έφτασε, και είναι η covid-19. Αλλά όχι. Ο Sars-CoV-2 χρειαζόταν συστηματική και έντονη δημιουργική λογιστική θανάτου για να αναδειχθεί στον “Ιό τον Αναμενόμενο”...

Μια άλλη φορά λοιπόν; Κάπως έτσι...

 
Cyborg #29

Κλωτσιές στα genitals; > Όταν το υποδεικνύουμε εμείς, μπορεί να είναι απλά άλλη μια στιγμή “περιθωριακότητας”. Αν όμως πρόκειται για επίσημο paper, κατατεθειμένο και καταχωρημένο στην “εθνική βιβλιοθήκη ιατρικής” των ηπα;

Τίτλος: Είναι η επιδημία της covid-19 μια αλλαγή παραδείγματος στη νομοθεσία για τους GMO;
Χρονολογία δημοσίευσης: 7 Φλεβάρη 2021 - (στην αφετηρία της εφόσου των mRNA πλατφορμών γενετικής μηχανικής)

Περίληψη: Η επιδημία της covid-19 έχει την δυνατότητα να δράσει σαν μια απαραίτητη εκπυρσοκρότηση για αλλαγή στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs). Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι’ αυτήν την εν δυνάμει εξέλιξη. Κατ’ αρχήν, η πλειονότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων θα μπορούσαν να εμπίπτουν στις προβλέψεις της Οδηγίας 2001/18 σε σχέση με την απελευθέρωση των GMO στο περιβάλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν, με την Recital 17 του νόμου 2020/1043, ότι η τωρινή διαδικασία έγκρισης των GMO δεν βοηθάει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Αυτό οφείλεται ειδικά για την ανάγκη της έγκρισης εμβολίων λιγω της πανδημίας της covid-19• οπότε θα εφαρμοστεί μια πιο κατάλληλη διαδικασία έγκρισης. Δεύτερον, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κρίση της covid-19 μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και μεγαλώνει την ευπάθειά τους στην περίπτωση έλλειψης τροφιμων• και οι παρεπόμενες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τα διατροφικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων.
Η σύγχρονη καλλιέργεια έχει την δυνατότητα να προσφέρει λιγότερο δαπανηρές λύσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων. Καθώς η κρίση της covid-19 στεγνώνει τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, οι απόψεις για τους GMO στην Ε.Ε. μπορεί να αλλάξουν, υπό το φως της θετικής εμπειρίας έγκρισης των εμβολίων για την covid-19.

Ξεκάθαρο;

 
Cyborg #29

Gene pool... > Η λεγόμενη “απελευθέρωση” των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, βαφτισμένων τώρα “νέες γονιδιωματικές τεχνικές”, είναι σε εξέλιξη... Και μία απ’ τις βασικές αναίδειες των υποστηρικτών της είναι η νόθευση της έννοιας (και της πραγματικότητας) του φυσικού. Είτε είναι φυτό, είτε (σύντομα) ζώο. “Φυσικό” υπό τη νέα ορολογία (“new speak”) θα θεωρείται οποιοδήποτε είδος έχει στο DNA του έως 20 μεταλλάξεις (genetic modifications στο πρωτότυπο)...
Τι όμως θεωρείται “μετάλλαξη” πια; Σύμφωνα με την υπό “διαπραγμάτευση” νομοθεσία, genetic modification (μετάλλαξη) είναι η αντικατάσταση ή η εισαγωγή όχι περισσότερων από 20 νουκλεοτιδίων. 20 νουκλεοτίδια ανά μετάλλαξη Χ 20 μεταλλάξεις, ούτε λίγο ούτε πολύ 400 νουκλεοτίδια!... Επιπλέον, η διαγραφή οποιουδήποτε αριθμού νουκλεοτιδίων θεωρείται σαν μόνο μία απ’ αυτές τις (έως 20) μεταλλάξεις...

Υπ’ αυτές τις συνθήκες (και αυτήν τη νομοθεσία) ακόμα και η αλλαγή του 1/3 ή και του 1/2 του γενετικού υλικού ενός φυτού θα το κάνει ... “φυσικό”! Και δεν τελειώνει εκεί η ανακατασκευή. Κάθε γενετιστής θα έχει στη διάθεσή του μια “δεξαμενή γονιδίων” απ’ όπου θα μπορεί να διαλέγει τα γενετικά “ανταλλακτικά” με τα οποία τα μεταλλάσει τον ένα ή τον άλλο φυτικό οργανισμό.
Τι θα περιέχει η gene pool; Τα γονίδια του υπό μετάλλαξη οργανισμού, και τα γονίδια οποιουδήποτε άλλου θεωρείται “συγγενικός”. Αν, τώρα, στον φυτικό οργανισμό Α1 γίνουν 20 μεταλλάξεις (αντικατάσταση ή εισαγωγή έως 400 νουκλεοτιδίων) συν την διαγραφή οποιουδήποτε αριθμού άλλων, αυτός ο φυτικός οργανισμός Α1, ως “φυσικός”, θα έχει την δική του θέση στην “δεξαμενή γονιδίων”. Έτσι ώστε στον φυτικό οργανισμό Α2 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο μεταλλαγμενος Α1 - αφού θα θωρείται “συγγενικός”...

Αυτή η συγκεκριμένη “απελευθέρωση” είναι, κυριολεκτικά, η απόλυτη ασυδοσία των γενετιστών, σ’ έναν δρόμο στον οποίο δεν θα υπάρχει γυρισμός...

 
Cyborg #29

Αυτόματη προπαγάνδα > Επιδεικνύοντας και αποδεικνύοντας την βαθιά εγκληματικότητά του το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς έχασε έναν πόλεμο που έκανε επί χρόνια, κυρίως μέσα στις δυτικές κοινωνίες, εναντίον οποιουδήποτε του ασκούσε κριτική• και ειδικά εναντίον του κινήματος BDS. Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα “άκριβό” πόλεμο, με “επενδύσεις” (και εξαγορές συνειδήσεων), και κεντρικό motto πως “όποιος καταγγέλει τον εθνοφασισμό του Τελ Αβίβ στρέφεται κατά των εβραίων γενικά, άρα είναι αντισημίτης, άρα ‘κρυφο’ναζί”...

Ποια είναι η απάντησή του σ’ αυτήν την ήττα; Τεχνολογική φυγή προς τα εμπρός· ή, αλλιώς, εκδήλωση του τεχνολογικού φετιχισμού που διατρέχει το σύνολο των δυτικών αφεντικών. Όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz στα μέσα Γενάρη, το καθεστώς αγόρασε και έχει βάλει σε λειτουργία “συστήματα τεχνητής νοημοσύνης” ώστε να ανατρέψει την παγκόσμια πεποίθηση ότι πρόκειται για μηχανή γενοκτονίας. “Λίγες βδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου” έγραψε η Ha’aretz “το ισραήλ δημιούργησε ένα “φόρουμ hasbara” (hasbara είναι ένας ισραηλινός όρος για την προπαγάνδα) με τη συμμετοχή αξιωματούχων από διάφορα υπουργεία, τον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες, και εκπροσώπους διάφορων εταιρειών πληροφορικής”.

Το καινούργιο οπλοστάσιο περιλαμβάνει “ένα σύστημα χαρτογράφησης του online κοινού• ένα σύστημα που δημιουργεί αυτόματα websites• ένα σύστημα “δημιουργίας περιεχομένου” προσαρμοσμένου σε ειδικά κοινά• ένα σύστημα ελέγχου των social media• και άλλα”.

Δεν χρειάζεται καν πρόβλεψη: και αυτή η εκστρατεία αποτυγχάνει. Όχι επειδή είναι ατελής τεχνολογικά. Αλλά επειδή (ακόμα;) η “βιομηχανία παραγωγής συνειδήσεων” δεν μπορεί να κρύψει το αίμα...

 
Cyborg #29

Η ανθρώπινη ευφυία... > Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρώντας ότι το θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς είναι “πάνοπλο” από κάθε άποψη, δεν θα μπορούσε να υποστεί την ήττα της 7ης Οκτώβρη χωρίς κάποιου είδους “συμπαιγνία”... (Το να καταλήξουν, στη συνέχεια, ότι την βρήκαν ήταν παιχνιδάκι για όλους αυτούς τους άσχετους).

Το καθεστώς του Τελ Αβίβ είχε περικυκλώσει την λωρίδα της Γάζα, πράγματι, με ό,τι καλύτερο διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία επιτήρησης και ελέγχου: ένα πυκνό δίκτυο από κάμερες, αισθητήρες0183· drones και δορυφόρους για διαρκή επιτήρηση απ’ τον αέρα• κι ένα σύστημα σύνθετων αλγόριθμων για την γρήγορη επεξεργασία όλων αυτών των data με την δυνατότητα να εκδίδει ανά πυκνά διαστήματα “εκτιμήσεις” για τις απειλές απ’ την παλαιστινιακή αντίσταση.

Αλλά η παλαιστινιακή αντίσταση έδειξε πραγματική ανθρώπινη ευφυία. Υπήρχαν κινήσεις και προετοιμασίες της που δεν θα μπορούσαν να κρυφτούν (λόγω μαζικότητας), συνεπώς τις “άφηνε” να καταγράφονται... Υπήρχαν όμως και διαδικασίες που μπορούσαν να κρυφτούν: κυρίως οι επικοινωνίες με ευαίσθητο περιεχόμενο μεταξύ των στελεχών της. Τα κινητά τους “δούλευαν” λοιπόν, εν γνώσει του ότι παρακολουθούνται και καταγράφονται• αλλά το περιεχόμενο ήταν τετριμένο, η συνηθισμένη ρουτίνα που ήταν ήδη καταχωρημένη στα αρχεία της “τεχνητής νοημοσύνης”... Τα σοβαρά λέγονταν και ανταλλάσσονταν με “παλιούς” τρόπους: στόμα με στόμα...
Έτσι η παλαιστινιακή αντίσταση πέτυχε αυτός ο τεράστιος όγκος από data, μετά την μηχανική επεξεργασία του, να καταλήγει σε αυτόματα καθησυχαστικά “πορίσματα”. Ποια μηχανή και ποιος χειριστής της θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί το παράτολμο που ετοιμαζόταν;

Η data driven αποικιοκρατία κατέρρευσε μόλις κάποιοι οργανωμένοι αξιοποίησαν την πραγματική τυφλότητα του “πανοπτικού”. Κάτι ανάλογο έγινε πριν μήνες απ’ τους ταλιμπάν στο αφγανιστάν: η data driven νατοϊκή στρατιωτική μηχανή ήταν σίγουρη ότι θα χρειάζονταν μήνες για να καταλάβουν την Καμπούλ μετά την αμερικανική αποχώρηση• χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες, εκπλήσσοντας (και ρεζιλεύοντας) τους κατοχικούς...

κορυφή