Cyborg
Cyborg #29 - 02/2024

#29 - 02/2024

Αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ (Ι)

Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνει πώς η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα πειραματικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί τους παλαιστίνιους και να ελέγχει τις κινήσεις τους. Τα ευρήματα αποτελούν μέρος του «Αυτοματοποιημένου Απαρτχάιντ», το οποίο αποκαλύπτει ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο παρακολούθησης με κάμερες στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, τη Χεβρώνα, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - δύο μέρη στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές. «Η επιτήρηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και η δραστηριότητα των παράνομων εποίκων», λέει ο ερευνητής της Αμνηστίας Matt Mahmoudi, ο οποίος προσθέτει ότι η τεχνολογία επιτήρησης αποτελεί μέρος μιας συνολικής κατοχικής δομής που χρησιμοποιεί το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινίων. «Πρακτικά, η αναγνώριση προσώπου αυξάνει, ενισχύει, εδραιώνει πτυχές του απαρτχάιντ».

[Το παρακάτω είναι η απομαγνητοφώνηση συζήτησης που έγινε στην διαδικτυακή εκπομπή του site Democracy Now, ανάμεσα στην δημοσιογράφο Amy Goodman και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας.]

Cyborg #29

AMY GOODMAN: Ξεκινάμε τη σημερινή εκπομπή εξετάζοντας πώς η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί τους παλαιστίνιους και να ελέγχει τις μετακινήσεις τους. Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας νέας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Αυτοματοποιημένο Απαρτχάιντ» που αποκαλύπτει ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο παρακολούθησης με κάμερες στην κατεχόμενη πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - δύο πόλεις στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται μέσα σε παλαιστινιακές περιοχές. Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης είναι στραμμένες σε τζαμιά, νοσοκομεία, σχολεία και μέσα στα σπίτια των ανθρώπων. Στη Χεβρώνα, ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Red Wolf χρησιμοποιείται στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να σαρώνει τα πρόσωπα των παλαιστινίων και να τα προσθέτει σε τεράστιες βάσεις δεδομένων παρακολούθησης χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Αυτό είναι απόσπασμα από ένα βίντεο που συνοδεύει τη νέα έκθεση της Αμνηστίας και μιλάει ο Matt Mahmoudi:

«Φανταστείτε ότι είστε ένας Παλαιστίνιος από ένα μικρό χωριό στα κατεχόμενα εδάφη. Δεν έχετε καταγραφεί σε κάποιο σημείο ελέγχου και δεν έχετε συλληφθεί. Δεν έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας στο κράτος. Τώρα, ας πούμε ότι πηγαίνετε να επισκεφθείτε ένα άρρωστο μέλος της οικογένειάς σας στη Χεβρώνα, οπότε περνάτε από ένα σημείο ελέγχου. Ένα μικρό κίτρινο φωτάκι αναβοσβήνει στην οθόνη του φρουρού, αλλά δεν σκέφτεστε τίποτα. Όμως εκείνη τη στιγμή, αυτή η κάμερα έχει τραβήξει μια μικρή εικόνα σας και τη συνέκρινε με άλλες εικόνες και βάσεις δεδομένων. Δεν σας αναγνώρισε, οπότε τράβηξε μια φωτογραφία και τροφοδότησε ένα σύστημα χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Και αυτό με την σειρά του τροφοδοτεί ένα γιγαντιαίο σύστημα, έτσι ώστε από τώρα και στο εξής κάθε σημείο ελέγχου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ή στο Ισραήλ να γνωρίζει ποιος είσαι. Σαρώσεις με άλλους βιο-αισθητήρες, άλλες κάμερες, άλλες βάσεις δεδομένων, όλα σε μαζική κλίμακα χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
Τώρα, προχωρήστε μπροστά μέχρι την επόμενη φορά που θα περάσετε από ένα σημείο ελέγχου. Περνάτε από την περιστρεφόμενη πόρτα κι ένας συνοριοφύλακας που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ στην άλλη πλευρά σας λέει “γεια σου, Ματ, πώς πάει;”. Και συνειδητοποιείς ότι είσαι πλέον στο σύστημα. Ελπίζεις στον θεό ότι το φωτάκι πίσω από την οθόνη δεν θα γίνει κόκκινο για κάποιο λόγο που δεν μπορείς να ελέγξεις. Αυτό είναι το Red Wolf.»

Όταν οι παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται στα σημεία ελέγχου ή αλλού, οι λεγόμενοι βιοδείκτες τους προστίθενται στο δίκτυο παρακολούθησης. Αυτό είναι άλλο ένα απόσπασμα από το «Automated Apartheid», με την Alia Malak, ερευνήτρια και σύμβουλο για την τεχνητή νοημοσύνη της Διεθνούς Αμνηστίας: «Οι ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να διοργανώνουν διαγωνισμούς σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τραβήξει τις περισσότερες φωτογραφίες ενός παλαιστίνιου για να τις ελέγξουν στη βάση δεδομένων και να δουν αν θα μπορούσαν να βρουν κάποια ταύτιση. Και αυτό το λένε μεταξύ τους και το αναφέρουν ως Facebook για παλαιστίνιους. Είναι βαθιά απάνθρωπο να σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι μέρος ενός βιντεοπαιχνιδιού».

Η νέα έκθεση «Αυτοματοποιημένο Απαρτχάιντ» ακολουθεί τη μεγάλη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας πέρυσι, η οποία κατέγραφε πώς το Ισραήλ υποβάλλει τους παλαιστίνιους στο έγκλημα του απαρτχάιντ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο απόσπασμα στην συνέχεια μιλάει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Saul Dubow: «Υπάρχουν αναμφίβολα επιτακτικοί και πολύ ανησυχητικοί παραλληλισμοί μεταξύ των καταστάσεων στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, αλλά νομίζω ότι οι διαφορές είναι επίσης σημαντικές. Το νοτιοαφρικανικό σύστημα, όσο καταπιεστικό και αν ήταν, δεν ήταν ποτέ πλήρως λειτουργικό. Η προσδοκία ότι μια υψηλής τεχνολογίας κεντρική υπηρεσία του απαρτχάιντ που θα επεξεργαζόταν τα δεδομένα, θα μπορούσε να συλλέξει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους μαύρους, απλά δεν υπήρχε, επειδή δεν ήταν βιώσιμη με την τεχνολογία της εποχής, όσο τρομακτικό και αν ήταν να συλληφθείς. Οι πληροφορίες ήταν αντίγραφα σε χαρτί - δεν ήταν ψηφιακές. Έχοντας επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας αυτή η πρακτική, με τις ψηφιακές δυνατότητες και την τεχνητή νοημοσύνη να είναι τόσο πολύ πιο προηγμένες, δίνει στο ισραηλινό κράτος πολύ περισσότερο έλεγχο».

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο την Τετάρτη ως απάντηση στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο αναφέρει εν μέρει: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψουμε αυτό το σύστημα παρά μόνο ως βιομετρικό απαρτχάιντ...»
Για περισσότερα, πάμε στο Λονδίνο. Μαζί μας ο Matt Mahmoudi, επικεφαλής ερευνητής της νέας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Αυτοματοποιημένο Apartheid: Η αναγνώριση προσώπου εδραιώνει την καταπίεση των παλαιστινίων». Matt, μπορείς να συνεχίσεις και να αναφέρεις τι βρήκες;

MATT MAHMOUDI: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε. Αυτό που βρήκαμε είναι, ουσιαστικά, ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου, ιδίως στη Χεβρώνα, το οποίο ακολουθεί μια σειρά πειραματισμών με τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου εναντίον παλαιστινίων, ιδίως στον τομέα Η2, ο οποίος βρίσκεται υπό την εξουσία της Πολιτικής Διοίκησης, η οποία είναι υπο-μονάδα της COGAT, στην πραγματικότητα υπό στρατιωτικό νόμο, ας πούμε. Και πραγματικά, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι πώς τα πειράματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται εναντίον των παλαιστινίων με πρόσχημα την προστασία των περίπου 850 ισραηλινών εποίκων που βρίσκονται παράνομα στην περιοχή. Έτσι οι παλαιστίνιοι που προηγουμένως εξαρτιόνταν, για παράδειγμα, από έναν στρατιώτη όταν περνούσαν από ένα σημείο ελέγχου, τώρα πρέπει να ελέγχονται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος έχει συλλέξει τα βιομετρικά τους στοιχεία χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και χωρίς να το εγκρίνουν, ώστε να είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει. Και σε περίπτωση που δεν τους αναγνωρίσει, ξαφνικά θα βρεθούν σε μια δύσκολη θέση, στην οποία μπορεί να τους κρατήσουν πίσω στο σημείο ελέγχου. Ένας στρατιώτης θα ζητήσει να ταιριάξει την ταυτότητά τους με μια λήψη προσώπου που έχει ήδη ληφθεί, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί ο αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου και να τους ταυτοποιεί στο μέλλον.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, βλέπουμε παρόμοιες τάσεις όπου, στην πραγματικότητα, η επιτήρηση γεννά την παράνομη δραστηριότητα των εποίκων και η παράνομη δραστηριότητα των εποίκων γεννά επιτήρηση. Βλέπουμε πώς η επιτήρηση έχει αυξηθεί μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έξωσης επτά παλαιστινιακών οικογενειών από το Sheikh Jarrah το 2021. Εδώ έχουμε δει, στο Sheikh Jarrah ειδικότερα, καθώς και στην Πύλη της Δαμασκού, καθώς και στο Silwan, περιοχές που έχουν βαθιά σημασία για τις παλαιστινιακές κοινότητες, ότι η επιτήρηση έχει αυξηθεί καθώς η παράνομη δραστηριότητα των εποίκων έχει επίσης αυξηθεί. Και το βλέπουμε αυτό ως μέρος ενός εξαναγκαστικού περιβάλλοντος που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει τους παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ισραηλινές αρχές.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Πηγή: Democracy Now, 4/5/2023
Πρωτότυπο: https://www.democracynow.org/2023/5/4/automated_apartheid_amnesty_report_israel_palestine
Μετάφραση: Harry Tuttle

κορυφή