Cyborg
Cyborg #17 - 02/2020

#17 - 02/2020

Τα ευφυή πανοπτικά όπλα του τετάρτου παγκοσμίου πολέμου

19 Σεπτεμβρίου 2019: επίθεση από αμερικανικά drones στην αφγανική επαρχία Nangarhar καταλήγει στην μαζική δολοφονία 30 εργατών γης και τον τραυματισμό άλλων 40, την ώρα που ξεκουράζονταν μετά την εργασία τους. Υποτιθέμενος στόχος της επιχείρησης ήταν «κρησφύγετο» του ισλαμικού κράτους.
25 Σεπτεμβρίου 2019: επίθεση των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Helmand, με την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού, εναντίον κτηρίου που υποτίθεται ότι στέγαζε «κρησφύγετο» ενόπλων ταλιμπάν. Η κατάληξη ήταν το αιματοκύλισμα ενός γαμήλιου γλεντιού και η μαζική δολοφονία 40 αμάχων.
1 Δεκεμβρίου 2019: στην αφγανική επαρχία Khost αμερικανικό drone χτύπησε αυτοκίνητο σκοτώνοντας και τους πέντε επιβάτες. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα που είχε μόλις είχε γεννήσει και μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η επίθεση είχε στόχο τρία στελέχη των ταλιμπάν και δήλωσε άγνοια για τους αμάχους.
8 Ιανουαρίου 2020: επίθεση από αμερικανικά drones στην επαρχία Herat καταλήγει στην δολοφονία 10 αμάχων και το τραυματισμό περισσότερων από 50. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η επίθεση είχε στόχο μια φράξια των ταλιμπάν, ήταν «επιτυχημένη» και οι αναφορές για θύματα αμάχους «θα ερευνηθούν».

επιθέσεις drones

Καρέ από ειδησεογραφικό κλιπ του reuters για την εν ψυχρώ δολοφονία 30 εργατών γης από αμερικανικά drones.

Τα παραπάνω γεγονότα, σχετικά πρόσφατα και ενδεικτικά, είναι παρμένα από την μεγάλη και διαρκώς επεκτεινόμενη λίστα των πολεμικών ενεργειών του αμερικανικού στρατού που καταλήγουν σε λουτρό αίματος με θύματα αμάχους. Το κοινό χαρακτηριστικό τους δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες αμάχων, αλλά για επιχειρήσεις που αποφασίζονται, σχεδιάζονται κι εκτελούνται με την μεσολάβηση ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής. Υποτίθεται ότι οργανώνονται στη βάση πληροφοριών υψηλής ακρίβειας που έχουν αντληθεί από τεράστιες βάσεις δεδομένων κι επεξεργάζονται από «ευφυείς» αλγόριθμους, προκειμένου να επιτευχθεί χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η σχετική φιλολογία, η οποία δεν κλονίζεται παρά τις εκατόμβες νεκρών αμάχων· εκτός κι αν βέβαια αυτός ακριβώς είναι ο στόχος.
Ο τεχνολογικός φετιχισμός της «ισχυρότερης» πολεμικής μηχανής έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο, ώστε να διεκδικεί την παντογνωσία ή να πιστεύει ότι την κατέχει. «Ξέρουμε τα πάντα για τους πάντες»: θα μπορούσε να είναι απόφθεγμα της πιο ελεεινής θεολογίας ή ολοκληρωτισμού, αλλά σήμερα συμπυκνώνει την ιδεολογία του modus operandi του αμερικανικού στρατού. Δεν έχει σημασία αν ισχύει ή μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο· αρκεί σαν φενάκη για να παραγάγει απολύτως χειροπιαστά, πρακτικά αποτελέσματα, όπως είναι μια σφαγή αμάχων σε κάποιο χωριό της κεντρικής Ασίας. Όταν ο χειριστής του drone κάθεται στην αναπαυτική gaming καρέκλα του και κατευθύνει ένα τυφλό εργαλείο θανάτου, είναι απλά ένα βιολογικό ενδιάμεσο που εκτελεί την τεχνολογική βούληση του αλγόριθμου μιας βάσης δεδομένων. Έτσι διεξάγεται σήμερα ο πόλεμος, σαν ένα σύστημα εισροών-εκροών σε ένα ψηφιοποιημένο σύμπαν. Από την μία μεριά εισρέουν πληροφορίες - αναλύονται, αποσυντίθενται, ανασυντίθενται και κλειδώνουν στόχο - κι από την άλλη εκρέει ωμή, τυφλή κτηνωδία.

Τα άρθρα που ακολουθούν προέρχονται από το ηλεκτρονικό περιοδικό OneZero (το πρώτο είναι του Νοεμβρίου 2019 και τα άλλα δύο του Ιανουαρίου 2020) και περιγράφουν αρκετά κατατοπιστικά την επικρατούσα τάση στο τεχνοστρατιωτικό σύμπλεγμα που διευθύνει τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού: ηλεκτρονικό φακέλωμα σε πλανητική κλίμακα, λεηλασία των προσωπικών δεδομένων, υπερσυσσώρευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων και δυνητική μετατροπή του οποιουδήποτε σε στόχο στρατιωτικής δράσης.
Το πρώτα δύο άρθρα αφορούν ειδικά στον αμερικανικό στρατό και το παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης που έχει στήσει. Το τρίτο αφορά στην επέκταση αυτών των τεχνολογιών ηλεκτρονικού φακελώματος σε βάρος των μεταναστών που προσπαθούν μπουν στην επικράτεια των ΗΠΑ. Από τα άρθρα αυτά φαίνεται καθαρά πώς έχουν αρχίσει να συνδέονται μεταξύ τους όλες οι προϋπάρχουσες και καινούριες βάσεις δεδομένων φτιάχνοντας ένα παγκόσμιο πανοπτικό. Ώστε να γίνει η δήθεν χειρουργική ακρίβεια των «ευφυών» όπλων εμπειρία πλανητικής έκτασης…

Harry Tuttle

ευφυή πανοπτικά όπλα

να πώς δουλεύει το σύστημα μαζικής αναγνώρισης προσώπων του αμερικανικού στρατού

ντοκουμέντα δείχνουν πώς ο στρατός συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από όλο τον κόσμο

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ έχει εμπλουτίσει με μια νέα προσθήκη το οπλοστάσιό του. Το νέο όπλο αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, σχεδόν αόρατο, και μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Το όπλο αυτό είναι μια τεράστια βάση δεδομένων, γεμάτη με εκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων, ιρίδων, δακτυλικών αποτυπωμάτων και στοιχείων DNA - ένα βιομετρικό αρπακτικό δίκτυο με τα στοιχεία όλων όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον αμερικανικό στρατό στο εξωτερικό. Οι 7,4 εκατομμύρια ταυτότητες στη βάση δεδομένων καλύπτουν ένα εύρος από υπόπτους τρομοκρατίας σε ενεργές πολεμικές ζώνες, μέχρι στρατιώτες συμμαχικών δυνάμεων που εκπαιδεύονται με τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Αποστερώντας από τους αντιπάλους μας την ανωνυμία, μας επιτρέπει να εστιάζουμε την θανατηφόρα ισχύ μας. Είναι σαν να αφαιρείς το καμουφλάζ από το οπλοστάσιο του εχθρού». Αυτά γράφει ο Glenn Krizay, διευθυντής της Αμυντικής Υπηρεσίας Στοιχείων και Βιομετρίας (Defense Forensics and Biometrics Agency - DFBA), σε αναφορά που απέκτησε το OneZero. Η DFBA είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της βάσης δεδομένων, της οποίας το επίσημο όνομα είναι Αυτοματοποιημένο Βιομετρικό Πληροφοριακό Σύστημα (Automated Biometric Information System - ABIS).

Η DFBA και η βάση δεδομένων ABIS έχουν προκαλέσει ελάχιστη προσοχή ή δημοσιότητα, παρόλο τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στις μυστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αλλά μία παρουσίαση που διάρρευσε μαζί με σημειώσεις γραμμένες από τον Krizay, διευθυντή της DFBA, αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί ο οργανισμός και πώς η βιομετρική ταυτοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μη αμερικανών πολιτών στο πεδίο της μάχης εκατοντάδες φορές, μόνο το πρώτο μισό του 2019. Η ABIS επιτρέπει επίσης στους διάφορους κλάδους του στρατού να βάζουν σημάνσεις σε άτομα ενδιαφέροντος, καταγράφοντας τους στην ονομαζόμενη «Βιομετρικά Ενεργοποιημένη Λίστα Παρακολούθησης» (Biometrically Enabled Watch List - BEWL). Με το που μπαίνει η σήμανση, τα άτομα αυτά μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω των συστημάτων παρακολούθησης στα πεδία της μάχης, κοντά σε σύνορα οπουδήποτε στον κόσμο και σε στρατιωτικές βάσεις.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

κορυφή