Cyborg
Cyborg #17 - 02/2020

#17 - 02/2020

01001100110117 – cyborg

επιτήρηση και σιωπή (απόλυτα και τα δύο) Χάθηκαν οι φύλακες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας στα μέρη μας; Ή μήπως δεν υπήρξαν ποτέ; Χάθηκαν οι κινηματικοί της αντιεξουσίας;
Στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη οι “αρχές ασφαλείας” ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα ότι θα παρακολουθούν τις εφαρμογές ηλεκτρονικών επικοινωνιών Viber και WhatsΑpp - που έχουν μεγάλη χρήση (τόσο διεθνώς όσο) και στην ελλάδα. Αξιωματικοί τους πήγαν μάλιστα στο Λονδίνο για να εκπαιδευτούν στη χρήση του σχετικού λογισμικού. ... Σα να μην ειπώθηκε τίποτα, σα να μην τρέχει τίποτα...

Τρέχει και παρατρέχει! Μεταφέρουμε αποσπάσματα ενός απ’ τα σχετικά δημοσιεύματα, ήδη απ’ το περασμένο φθινόπωρο.

“Στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη η μεγαλύτερη πλατφόρμα μηνυμάτων στον κόσμο, η WhatsApp, άρχισε να στέλνει προειδοποιήσεις σε επιλεγμένους χρήστες της ειδοποιώντας τους ότι η ασφάλεια των επικοινωνιών τους έχει παραβιαστεί. Οι προειδοποιήσεις αυτές στάλθηκαν όταν ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν ότι μια Ισραηλινή εταιρεία προμηθεύει τις αρχές ασφαλείας διάφορων κρατών με ένα software ειδικά κατασκευασμένο για να στοχεύει χρήστες της WhatsApp.
Απ’ την στιγμή που μια συσκευή θα χακαριστεί, όλα τα δεδομένα του κινητού είναι διαθέσιμα στους κατασκόπους. Οτιδήποτε υπάρχει στο τηλέφωνο, είτε είναι mail είτε άλλες πλατφόρμες επικοινωνιών ή φωτογραφίες και αρχεία, μπορούν να αποκτηθούν απ’ την υπηρεσία που χρησιμοποιεί το Ισραηλινό λογισμικό.
... Απ’ τον Αύγουστο του 2016, το Citizen Lab, ένα εργαστήριο του πανεπιστημίου του Τορόντο, έψαχνε την ανάπτυξη κατασκοπευτικού software απ’ την Ισραηλινή NSO Group.... Τον Αύγουστο του 2018 είχε συγκεντρώσει στοιχεία για το ότι πολίτες και δίκτυα από 45 κράτη είχαν γίνει στόχος του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού software του NSO Group... To Lab βρήκε ακόμα και το όνομα του προγράμματος: Pegasus.
... Η οργή που προέκυψε ήταν ανάλογη εκείνης όταν ο Edward Snowden αποκάλυψε τις επιχειρήσεις της αμερικανικής NSA... O Pegasus διαφέρει από άλλα software παρακολούθησης, γιατί προσφέρει απόλυτο και αδιάκοπο έλεγχο. Ακόμα κι αν γίνει εργοστασιακό reset του παγιδευμένου τηλεφώνου, ο Pegasus συνεχίζει να λειτουργεί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το λογισμικό υποκλέπτει τα usernames και τα passwords άλλων ευαίσθητων λογαριασμών που χρησιμοποιούνται απ’ την παγιδευμένη συσκευή.... Το πλήρες λογισμικό τιμάται 8 εκατ. δολάρια, και το ετήσιο σέρβις του 1,8 εκατ. δολάρια.... Απ’ τα στοιχεία προκύπτει ότι οι κρατικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το software της NSO Group δεν έχουν πλήρη έλεγχο των δεδομένων που αποθηκεύει η Ισραηλινή εταιρεία. Είναι πολύ πιθανό ότι η ίδια χρησιμοποιεί τους πελάτες της και για λογαριασμό της.
... Ανάμεσα σ’ αυτούς τους πελάτες βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ινδία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη, η Ταϋλάνδη, η Αγγλία, η Γκάνα, η Βραζιλία, το Κουβέιτ και το Πακιστάν....”

viber whatsapp

Και η ελλάδα· πια. Προφανώς η εθελόδουλη αντίδραση στα μέρη μας είναι “δεν κάνω κάτι παράνομο, οπότε δεν με παρακολουθούν”. Όχι απλά παιδαριώδες· βλακώδες, με περικεφαλαία! Για διάφορους λόγους. Κυρίως, για το προφανές: οι κρατικές υπηρεσίες δεν παρακολουθούν έτσι τους “παράνομους”... Αυτούς τους ξέρουν. Τους “αντιφρονούντες” παρακολουθούν!
Γιατί κατασκευάστηκε η κατηγορία των “εγκλημάτων σκέψης”; Για να νομιμοποιηθεί η παρακολούθηση της σκέψης· σίγουρα εκείνου το μέρους της που ψηφιοποιείται. Και τι κάνουν εταιρείες σαν την NSO Group; Προσφέρουν την τεχνική δυνατότητα αυτής της κατά (κρατική / παρακρατική) βούληση παρακολούθησης. Έτσι μετατοπίζεται διαρκώς, ανοικτά ή όχι, το “όριο νομιμότητας” προς τα δεξιά. Υπέρ του κράτους και των αφεντικών.

“Δεν αγωνίζεσαι για κάτι” και είσαι στόχος! Ε, κάντο - και φρόντισε να είσαι unplugged!!!
κορυφή