Cyborg
Cyborg #11 - 2/2018

#11 - 02/2018

Ισραηλινό καμικάζι-drone εντοπίστηκε στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ένα βίντεο κυκλοφόρησε σήμερα Τρίτη [5/4/2016] στο οποίο, κατά τα φαινόμενα, εμφανίζεται ένα ισραηλινής κατασκευής drone για επιθέσεις αυτοκτονίας να πετάει πάνω από την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συγκρούονται τις τελευταίες μέρες, σε ένα περιστατικό που μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο όπλο χρησιμοποιείται σε μάχη.
Το drone, με βάση το ιδιαίτερο σχήμα των φτερών και του πρόσθιου τμήματος του, μοιάζει να είναι το Harop της ισραηλινής Aerospace Industries, που ανήκει στην κατηγορία του loitering munition [περιπλανώμενο πυρομαχικό]. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το Predator που είναι οπλισμένο με έναν πύραυλο Hellfire, το Harop το ίδιο είναι η βόμβα και καταστρέφει το στόχο του εφορμώντας πάνω του.
Σύμφωνα με το website του κατασκευαστή, το Harop μπορεί να πλοηγηθεί με τηλεχειρισμό ή μπορεί να εντοπίσει στόχους από μόνο του, βασιζόμενο σε εκπομπές ραντάρ ή ραδιοσυχνοτήτων. Αυτές οι δύο μέθοδοι είναι ιδανικές για να επιτίθεται σε αντίπαλες αεράμυνες, καθώς λόγω μικρού μεγέθους μπορεί να αποφύγει τα συστήματα ανίχνευσης και τα αντιαεροπορικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν μεγαλύτερα αεροσκάφη. Το Harop είναι η εναλλακτική εκδοχή του drone Harpy. Σε αντίθεση με το Harop, το Harpy δεν μπορεί να πλοηγηθεί με τηλεχειρισμό κι είναι αυτόνομο από τη στιγμή που απογειώνεται.
Στο περιστατικό της Τρίτης, το Harop φαίνεται να χτύπησε ένα λεωφορείο γεμάτο με «αρμένιους εθελοντές», σκοτώνοντας εφτά, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Artsrun Hovhannisyan, εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου άμυνας. Ο Hovhannisyan επίσης ανήρτησε την είδηση στην σελίδα του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι το Harop διευθύνονταν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Το Harop εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια σκληρών συγκρούσεων κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν. Το 1991, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία πολέμησαν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να αποκτήσει ένα ημι-αυτόνομο καθεστώς, ως αρμενικός θύλακας εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, μετά την κατάπαυση του πυρός το 1994.
Είναι άγνωστο πόσες χώρες χρησιμοποιούν το Harop, αν και υπάρχουν αναφορές ότι το drone έχει πουληθεί στην Ινδία και το Αζερμπαϊτζάν. Σε μια συνέντευξη τύπου τον Ιούνιο, η ισραηλινή Aerospace Industries είπε ότι «εκατοντάδες Harop έχουν πουληθεί σε διάφορους πελάτες» κι ότι το drone έχει «αξιοσημείωτες εμπορικές δυνατότητες».
Τους τελευταίους μήνες, ισραηλινά κατασκοπευτικά drones έχουν εντοπιστεί στην Ουκρανία και την Συρία.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2016 στην Washington Post. Το πρωτότυπο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το πρωτότυπο βίντεο έχει αποσυρθεί από το youtube, μπορείτε όμως να δείτε μια αναπαραγωγή του εδώ.

κορυφή