sarajevo

banks ‘n’ tanks: capital, as usual

Sarajevo 86 - 7/2014

Αφού (και) στα μέρη μας κέρδισε η άποψη ότι το “κακό” (ή “η πηγή του κακού”) της τρέχουσας κρίσης είναι, για άλλους μεν το δημόσιο χρέος, για άλλους δε οι Μέρκελ, Σόιμπλε, ευρωπαϊκή ένωση, και σια, είναι εξαιρετικά απίθανο οποιοσδήποτε απ’ τους μεγάλους και μικρούς φωστήρες (και τους πολυάριθμους οπαδούς τους) να ασχολούνται στα σοβαρά με την τωρινή πραγματική εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης / αναδιάρθρωσης. Ποτέ δεν έκαναν κάτι τέτοιο, άλλωστε· γιατί να το κάνουν τώρα;

Πού βρίσκεται ο καπιταλιστικός κόσμος σχεδόν 6 χρόνια με την χρεωκοπία της Lehman Brothers· χρεωκοπία που πυροδότησε έναν παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό πανικό και, μέσω αυτού, έδειξε (σε όσους είχαν μάτια για να δουν) την πραγματική και μόνιμη “φονικότητα” των καπιταλιστικών αντινομιών; Πρέπει, σε κάποιο βαθμό, να αναζητήσει κανείς ειδικούς των αφεντικών, για να έχει μια κατ’ αρχήν γενική παράσταση.
Ο καινούργιος κεντρικός τραπεζίτης της ινδίας Raghuram Rajan θεωρεί ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε 4 ταυτόχρονες αιτίες:
α) Την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και την πίεση για στεγαστικά δάνεια στις ηπα. Σύμφωνα με τον Rajan προκειμένου να μην καταρρρεύσουν οι τιμές των εμπορευμάτων απ’ την μειωμένη ζήτηση που θα προκαλούσε η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των πραγματικών τιμών στις ηπα, οι πολιτικοί προώθησαν τα εύκολα δάνεια, έτσι ώστε ο κόσμος “να νοιώθει” πλουσιότερος.
β) Η εξάρτηση της αμερικανικής κατανάλωσης από εισαγωγές απ’ την κίνα, την ιαπωνία και την γερμανία. Η μέσω δανείων κατανάλωση θα προκαλούσε, τελικά, πληθωρισμό εάν δεν υπήρχαν φτηνές εισαγωγές στις ηπα.
γ) Οι συνέπειες της κρίσης του 1997. Τα κράτη της νοτιοανατολικής ασίας (οι περιβόητες “τίγρεις”) ανέκαμψαν μέσω της υποτίμησης των νομισμάτων τους (παρότι αυτή η υποτίμηση αύξησε τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη τους) συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλημμύρας εμπορευμάτων.
δ) Η επιλογή της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας για “φτηνό χρήμα”, δηλαδή πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Κατά τον Rajan καμία απ’ αυτές τις αιτίες δεν έχει αντιμετωπιστεί. Σαν πολιτικός, και μάλιστα μιας “αναδυόμενης οικονομίας”, ο Rajan λέει βέβαια την μισή αλήθεια όταν αποδίδει τα πιο πάνω στις ηπα· παρότι ο ρόλος τους στην παγκόσμια κρίση και την εξέλιξή της ήταν και παραμένει σημαντικός. Αλλά η δομική αντινομία ανάμεσα στην μείωση των πραγματικών μισθών για την μεγάλη πλειονότητα των εργατών και στην αύξηση της παραγωγικότητας αυτών των ίδιων εργατών, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του αμερικανικού καπιταλισμού. Είναι χαρακτηριστικό του καπιταλισμού γενικά· και διαχρονικά. Όταν αυτή η “απόσταση” (μεταξύ πραγματικών μισθών σαν βασικών παραγόντων της ζήτησης εμπορευμάτων και παραγωγικότητας της εργασίας σαν βασικού παράγοντα της προσφοράς εμπορευμάτων) μεγαλώνει, τα αφεντικά μπορούν να μηχανευτούν διάφορα. Και τα μηχανεύονται. Αλλά η αντινομία δεν ξεπερνιέται.
Η μηχανή “το χρήμα γεννάει χρήμα”, ο χρηματοπιστωτισμός και ο τόκος στις διάφορες μορφές του, ήταν μια τέτοια μηχανή, ήδη απ’ τα ‘80s. Όχι “ήταν” - εξακολουθεί να είναι πρέπει να λέμε. Τα είχε αναλύσει (και) ο κυρ Κάρολος αυτά τα κόλπα. Είναι παλιά. Όταν η πραγμοποίηση της υπεραξίας [1Πραγμοποίηση (ή πραγματοποίηση) της υπεραξίας σημαίνει την μετατροπή των εμπορευμάτων που έχουν παραχθεί σε χρήμα• την πώλησή τους δηλαδή. Μέχρι να πουληθούν, η υπεραξία έχει μεν κλαπεί, αλλά είναι ακόμα “ενσωματωμένη” στα εμπορεύματα τα ίδια. Μόνο η πώληση των εμπορευμάτων επιτρέπει την μετατροπή της υπεραξίας σε χρήμα, και αυτή η μετατροπή λέγεται πραγμοποίηση της υπεραξίας. Εάν, αντίθετα, τα εμπορεύματα μείνουν στα ράφια, η υπεραξία έχει υπεξαιρεθεί μεν, αλλά το αφεντικό αποτυγχάνει να την “τσεπώσει”. ] δεν γίνεται (ή γίνεται δύσκολα) μέσω των εμπορευμάτων (πραγμάτων και υπηρεσιών) τα αφεντικά αναζητούν την κερδοφορία τους στο μόνο εμπόρευμα που μοιάζει να μην χρειάζεται να μετατραπεί σε άλλα εμπορεύματα για να έχει αξία: το χρήμα. Αυτή η ιδέα (της “αυταξίας του χρήματος”) είναι φετιχιστική. Ωστόσο μπορεί να δουλεύει κατά διαστήματα.
Δούλεψε σχεδόν για 2 δεκαετίες, ως το 2007 ή 2008. Τα “κέρδη” του χρηματοπιστωτικού τομέα παγκόσμια (κέρδη λογιστικά που ωστόσο θεωρούνταν πραγματικά απ’ τους επαγγελματίες φετιχιστές· όσοι απ’ αυτούς μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε βίλες, κότερα, ιδιόκτητα αεροπλάνα και πανάκριβα βίτσια τα απολάμβαναν πάντως) ήταν εξωφρενικά μεγάλα. Ακολούθησε το κραχ. Και η διαχείριση της κρίσης με την ίδια βασική συνταγή όπως τα προηγούμενα χρόνια: υποτίμηση της εργασίας [2Το πραγματικό βασικό ωρομίσθιο στις ηπα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η τιμή, δηλαδή, του εμπορεύματος “εργατική δύναμη” όταν αυτή θεωρείται “ανειδίκευτη”, είναι 7,25 δολάρια. Έχει σημασία ότι το 1968 το βασικό ωρομίσθιο στις ηπα ήταν 9,25 δολάρια (σε σταθερή αξία του νομίσματος) - που σημαίνει ότι από τότε ως τώρα η (απ τα αφεντικά χαρακτηριζόμενη) “ανειδίκευτη εργασία”, που αφορά εκατομμύρια μισθωτούς, έχει υποτιμηθεί σχεδόν 20%. Αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Εάν το ωρομίσθιο αυξανόταν ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας αυτής της “ανειδίκευτης” δουλειάς, υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18,75 δολάρια. Αυτό επειδή αυτή η καταραμένη παραγωγικότητα έχει διπλασιαστεί απ’ την δεκαετία του ‘60 ως σήμερα. Πόση είναι λοιπόν η πραγματική υποτίμηση; Πάνω από 60%.]. Tα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: μέσα στην τελευταία 5ετία ο μέσος πραγματικός μισθός των βιομηχανικών εργατών στις ηπα έπεσε άλλο ένα 2,5%· αλλά το 2013 τα κέρδη των 6 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley and Wells Fargo) ήταν 74,1 δισ. δολάρια, τα μεγαλύτερα απ’ το 2006. Πως τα πέτυχαν αυτά τα κέρδη; Με τους ίδιους τρόπους (τις ίδιες αγοραπωλησίες “χαρτιών”, “παραγώγων”, “δανείων”) όπως πριν, αλλά με μια τουλάχιστον σημαντική διαφοροποίηση. Τώρα δεν είναι η μαζική δανειοδότηση των “εργαζόμενων φτωχών” (και όχι μόνο) βασικό μοτέρ του χρηματοπιστωτισμού.Τι σημαίνει αυτό;

Κατ’ αρχήν σημαίνει ότι τα αφεντικά του παγκόσμιου καπιταλισμού (και των εθνικών φραξιών του) διαχειρίζονται την “υγεία” του συστήματος, και (στην τωρινή φάση) του χρηματοπιστωτισμού, μικραίνοντας την ήδη σμικρυμένη βάση της “πραγματικής οικονομίας”, μικραίνοντας την επικράτεια της πραγμοποίησης της υπεραξίας με τυπικούς εμπορευματικούς όρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει υψηλή ανεργία διαρκείας (που μπορεί να κρύβεται με διάφορους “δημιουργικούς υπολογισμούς”) αλλά συνιστά, από καπιταλιστική άποψη, σταθερή απαξίωση εκμεταλλεύσιμου “ανθρώπινου κεφαλαίου”. Το δεύτερο που συνεπάγεται η συρρίκνωση της “πραγματικής ζήτησης” (σε παγκόσμια κλίμακα) είναι η ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, για την κατάκτηση ή/και μεγέθυνση των “μεριδίων” σ’ αυτήν την (ακόμα) “πραγματική αγορά” εμπορευμάτων.
Κατ’ αρχήν για το πρώτο. Μεταξύ της ανατίμησης της εργασίας (η κεϋνσιανή συνταγή) και του ταξικού τους ένστικτου, τα αφεντικά ξαναπροτίμησαν να ακολουθήσουν το δεύτερο. Κατά την εργατική μας άποψη “έπραξαν το σωστό” απ’ την μεριά τους. Γιατί ποτέ οι κεϋνσιανές ιδέες και προτάσεις δεν ήταν κάτι άλλο από πολιτικές απαντήσεις απέναντι σε έναν πολιτικά επικίνδυνο (τότε, στην προηγούμενη Μεγάλη Κρίση / Αλλαγή Παραδείγματος) αντίπαλο. Κι αφού αυτός ο αντίπαλος, η τάξη μας δηλαδή, δεν υπήρξε απειλητική στην έκταση και με τον τρόπο που έπρεπε ούτε στα ‘90s, ούτε στα ‘00s, ούτε και μέσα στην όξυνση της κρίσης, τα αφεντικά δεν έχουν κανένα λόγο να μην τραβήξουν στα όριά της την μαζική υποτίμηση της εργασίας. Ακόμα κι αν έχει (σε ότι αφορά την λεγόμενη “πραγματική οικονομία” τις παρενέργειες που έχει, δηλαδή την “υπο-απασχόληση κεφαλαίου”.
Τι σημαίνει όμως διαχείριση της κρίσης με διατήρηση ενός όχι αμελητέου τμήματος του κεφαλαίου, είτε αφορά την εργασία είτε τις γενικές παραγωγικές δυνατότητες, “εκτός λειτουργίας”; Σύμφωνα με τις παραδοσιακές αντιλήψεις των οικονομολόγων, κάτι τέτοιο είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση, μέχρι να “ξαναπάρει μπροστά” η εκμετάλλευση της εργασίας· ξεκινώντας φυσικά από πολύ χαμηλότερα μεροκάματα και μισθούς. Τέτοια ήταν η φιλελεύθερη σοφία του 19ου αιώνα, που επανήλθε σα νεοφιλελευθερισμός τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Κέυνς είχε απαντήσει στην πρώτη ότι δεν ισχύει πια εφόσον η εργατική τάξη οργανώνεται σε μαχητικά συνδικάτα και κομμουνιστικά κόμματα, εφόσον δηλαδή είναι σε θέση να αρνηθεί πολεμικά την υποτίμησή της· και, αντίθετα, είναι ικανή για την πολιτική ανατίμησή της, ως το σημείο να κατακτήσει επαναστατικά την εξουσία. Ο νεοφιλελευθερισμός φρόντισε λοιπόν να ξεμπερδέψει πρώτα πρώτα απ’ έναν τέτοιο κίνδυνο (την οργανωμένη εργατική τάξη που αρνείται μαχητικά την υποτίμησή της.... ας σας θυμίζει τίποτα κάτι τέτοιο...).
Όμως αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι ο “κλασσικός κύκλος ύφεσης ανάπτυξης” θα λειτουργήσει. Γιατί βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και μια ριζική Αλλαγή Παραδείγματος. Κι όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια ριζική Αλλαγή Παραδείγματος οργάνωσης, εκμετάλλευσης, καπιταλιστικής αξιοποίησης της εργασίας, της ζωής, των φυσικών πόρων (η ιστορία του καπιταλισμού μετράει ως τώρα 3 τέτοιες, η τωρινή είναι η τέταρτη) η “απαξίωση κεφαλαίου” δεν είναι μόνο όρος των τεχνολογικών αλλαγών, αλλά συστατικό στοιχείο των αλλαγών στους ενδοκαπιταλιστικούς συσχετισμούς δύναμης. Συνολικά. Όχι μόνο στους ταξικούς συσχετισμούς δύναμης. Αλλά και τους διακρατικούς... Γιατί αυτοί οι τελευταίοι (συσχετισμοί δύναμης) είναι η σημαία της κάθε φορά ξαναμοιρασιάς του κόσμου.

Sarajevo 86 - 7/2014

Τι είναι αυτό που λέμε; Επί σχεδόν 20 χρόνια ο χρηματοπιστωτισμός εμφανιζόταν να “λύνει” σε κάποιο βαθμό τα προβλήματα της υποτίμησης της εργασίας σε διάφορους πρωτοκοσμικούς καπιταλ/κοινωνικούς σχηματισμούς ενόσω, ταυτόχρονα, ήταν βασικό εργαλείο ιμπεριαλιστικής επέκτασης των πιο “ικανών” (χρηματοπιστωτικά) καπιταλισμών, σε βάρος των πιο “αδύναμων”. Δεν είναι δύσκολο να θυμήσουμε ότι η “αγγλόσφαιρα” (ηπα, αγγλία και ορισμένοι σύμμαχοί τους) ήταν ο επιθετικός πόλος.  Όταν αυτή η “πυραμίδα” λογιστικής κερδοφορίας κλονίστηκε στα σοβαρά, ήταν επειδή δεν μπορούσε πια να καμουφλάρει την υποτίμηση της εργασίας (κάνοντας την σύγχρονη εργατική τάξη να “νοιώθει” πλούσια, όπως παρατηρεί ο ινδός κεντρικός τραπεζίτης) - θυμηθείτε ότι στην αφετηρία της όξυνσης της κρίσης βρίσκονταν τα subprime αμερικανικά (και όχι μόνο) δάνεια.
Μετά από 6 ή 7 χρόνια, κι αφού εν τω μεταξύ έχει επιβεβαιωθεί ότι η εργατική τάξη στον πρώτο κόσμο παραμένει πολιτικά και οικονομικά υποθηκευμένη στ’ αφεντικά, ο χρηματοπιστωτισμός δεν χρειάζεται πια να “μπαλώνει” τίποτα (και σίγουρα καθόλου στην έκταση που το έκανε πριν) αλλά μπορεί να αφοσιωθεί στην ιμπεριαλιστική χρησιμότητά του. Που σημαίνει (κατά την γνώμη μας) ότι οι “γεωπολιτικές” διαστάσεις της “διαχείρισης της κρίσης” τώρα γίνονται και θα γίνονται όλο και πιο κεντρικές. 
Φυσικά, αυτές οι διαστάσεις ήταν φανερές και πριν. Πόσες φορές για παράδειγμα αυτά τα τελευταία χρόνια, με διάφορες αφορμές, ο γερμανικός και ο κινέζικος καπιταλισμός βρέθηκαν κατηγορούμενοι (κυρίως αλλά όχι μόνο απ’ την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο) ότι ευθύνονται για την κρίση (προσοχή όμως! όχι για την κρίση όπως πλασσαριζόταν για μαζική κατανάλωση, αλλά για την πραγματική κρίση) επειδή είναι ισχυρά εξαγωγικοί; Πόσες φορές ορκίστηκαν οι μεγάλες πολιτικές βιτρίνες του καπιταλιστικού πλανήτη ότι δεν θα πάρουν μέτρα προστασίας της εσωτερικής τους αγοράς· την ίδια στιγμή που προσπαθούσαν (άλλοι το κατάφερναν καλύτερα και για περισσότερο χρόνο, άλλοι για λιγότερο) να πετύχουν μια τέτοια προστασία μέσω υποτίμησης των νομισμάτων τους;
Το ζήτημα είναι, βέβαια, ότι ο χρηματοπιστωτισμός από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει τα πάντα σε ότι αφορά την ξαναμοιρασιά του κόσμου. Επί 3 τουλάχιστον χρόνια, με αφορμή την “ελληνική κρίση”, τα χρηματοπιστωτικά μαγαζιά (κυρίως, αλλά όχι μόνο, της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου) πολιορκούσαν την ευρωζώνη, ποντάροντας στη διάλυσή της· ενόσω η αμερικανική κυβέρνηση επεδείκνυε μια “φιλική εχθρότητα” προς το Βερολίνο, κατηγορώντας το ότι ακολουθεί “λάθος συνταγή”. Η ευρωζώνη δεν διαλύθηκε ως τώρα· και αίφνης (;) το αμερικανικό ενδιαφέρον για την τύχη της ηπείρου (και του καπιταλισμού της) έγινε πιο πολεμικό / στρατιωτικό. Με (κατασκευασμένη) “αφορμή” της ουκρανία, αφενός το αμερικανικό πεντάγωνο αύξησε την άμεση και έμμεση στρατιωτική του παρουσία σ’ αυτά που η Ουάσιγκτον θεωρεί “σύνορά της”, δηλαδή μπροστά απ’ την ρωσική επικράτεια· αφετέρου νοιάζεται όλο και πιο έντονα για την “ενεργειακή απεξάρτηση” της ε.ε. απ’ την ρωσική gazprom, προκαλώντας ή σεγοντάροντας βαλκανικές “αποφάσεις” (στις αρχές Ιούνη) του είδους διακοπή της κατασκευής του αγωγού south stream [3] [4].

Κάποιος θα παρατηρήσει: ωστόσο οι εξελίξεις είναι αντιφατικές... Ναι, απ’ την μια μεριά, η Ουάσιγκτον έχει βάλει άσχημο χέρι στις σχέσεις ε.ε. - ρωσίας· ναι, το Λονδίνο προσπαθεί να κάνει διάφορους εκβιασμούς στην ε.ε.· ναι, στην υποσαχάρια αφρική το Παρίσι (και η Ουάσιγκτον) στέλνουν στρατό· ναι, στην ανατολική ασία συντηρούνται διάφορες περιφερειακές εντάσεις που γίνονται εντονότερες λόγω της άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής των ηπα· αλλά, απ’ την άλλη μεριά, υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την περιβόητη “διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων” (transatlantic trade and investment partnership - ttip) μεταξύ ε.ε. και ηπα... [5Το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ ε.ε. και ηπα είναι εξαιρετικά “απελευθερωμένα”, και η ε.ε. έχει ένα καθαρό και διαρκές εμπορικό πλεόνασμα. Η προτεινόμενη συμφωνία αφορά κυρίως ζητήματα στα οποία η νομοθεσία (της ε.ε. σίγουρα) θεωρείται “προστατευτική”, όπως για παράδειγμα τα οικολογικά ζητήματα (συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων ειδών) ή η προστασία των ψηφιακών δεδομένων. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος των διαπραγματεύσεων, αξίζει να θυμίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένας τρόπος να “σέρνονται” διάφορα ζητήματα, και ότι στο παρελθόν κάμποσες τέτοιες, που διαφημίστηκαν σαν “τελειωμένες”, ναυάγησαν• όπως. π.χ. στον ποε. Επιπλέον, τα μεν ζητήματα οικολογίας είναι εδώ και πάνω από 20 χρόνια (απ’ την εποχή της “λευκής βίβλου της ε.ε.”) ζήτημα αιχμής για την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού σε βάρος του αμερικανικού στην παγκόσμια αγορά, ενώ οποιαδήποτε πρόθεση για άρση της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων έρχεται την χειρότερη στιγμή: στη μεταSnowden εποχή... ]
Έτσι είναι. Και παρότι υπάρχουν σοβαρά “επιχειρηματικά συμφέροντα” που θα ήθελαν την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ttip, ας μη βάλει κανείς το χέρι του στη φωτιά ότι έτσι θα γίνει. Εν τέλει ο ιστορικός χρόνος των ενδοκαπιταλιστικών εντάσεων φαίνεται πολύ πιο “γρήγορος” απ’ τον ιστορικό χρόνο των ενδοκαπιταλιστικών συμφωνιών, ειδικά μεταξύ άσπονδων φίλων.

Κρατώντας την εκτίμησή (μας) ότι η διαχείριση της κρίσης, αφού πέτυχε να μην πάρει οξυμένες πολιτικές μορφές η ακόμα εντονότερη ταξική πόλωση, θα αποκτήσει όλο και πιο φανερά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, ας πούμε δυο λόγια και για το ελλαδιστάν.
Έχουμε υποστηρίξει πως το μεγαλύτερο μέρος της “δουλειάς”, και κυρίως η μαζική υποτίμηση της εργασίας, έχει γίνει· και χωρίς κανένα σοβαρό εμπόδιο. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα “μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες” σε ότι αφορά διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά στο βαθμό που αυτές αφορούν ντόπιες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, αυτές οι εκκρεμότητες μπορούν να πηγαινοέρχονται. Εν τω μεταξύ το πραγματικό βαθύ κράτος / κεφάλαιο, με τις οικονομικές, θεσμικές και εγκληματικές του διαστάσεις, έχει βγει φανερά ενισχυμένο απ’ την διαχείριση της κρίσης.
Οποιαδήποτε συνέχεια δανειακής υποστήριξης προς την Αθήνα (για ποσά εμφανώς μικρότερα απ’ ότι στο παρελθόν) θα συνοδεύεται φυσικά απ’ την μόνιμη ρητορική “οι δανειστές απαιτούν”. Για λόγους ψυχο-συναισθηματικο-πολιτικού ελέγχου των υπηκόων, η βοήθεια της “έξωθεν επιτήρησης” προς τα ντόπια αφεντικά θα πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά δεν θα συμμετέχει πλέον το δντ (αυτό είναι γνωστό)· θα πρόκειται για αμιγώς “ευρωπαϊκή υπόθεση”.
Κι ενώ η θεαματική καθεστωτική φλυαρία θα περιστρέφεται γύρω από αναμενόμενες εκλογές (όπως όλα αυτά τα χρόνια...) και το αν και πως μπορεί να υπάρξει μια “αριστερή κυβέρνηση”, δεν πρέπει (και δεν θέλουμε) να αποκλείσουμε ότι στο όχι μακρινό μέλλον (μετρημένο σε λίγα χρόνια και όχι σε βδομάδες ή μήνες!!!) ο ελληνικός καπιταλισμός / ιμπεριαλισμός θα προσπαθήσει να ανακτήσει την παλιά του θέση και γεωπολιτικά. Αυτό σημαίνει “εθνικές απειλές”, “εθνικούς κινδύνους” και “εθνικά προβλήματα” όχι σε σχέση με το δημόσιο χρέος αλλά σε σχέση με κάποια γειτονικά κράτη. Οι πιο εύκολα προσφερόμενες ευκαιρίες για κάτι τέτοιο βρίσκονται (βέβαια!) βόρεια: και “εκκρεμότητες” υπάρχουν, και “αφορμές” μπορούν να φτιαχτούν, και οι τοπικοί συσχετισμοί δύναμης είναι βολικοί...

Δεν πρόκειται για πρόβλεψη. Πρόκειται, μάλλον, για πρόγνωση ανοικτού χρονικού ορίζοντα. Με την έννοια ότι ζούμε σε καπιταλιστικό κράτος, κι όχι σε “πειραματικό εργαστήριο” όπως διαδίδουν εδώ και χρόνια διάφοροι λακέδες.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Πραγμοποίηση (ή πραγματοποίηση) της υπεραξίας σημαίνει την μετατροπή των εμπορευμάτων που έχουν παραχθεί σε χρήμα· την πώλησή τους δηλαδή. Μέχρι να πουληθούν, η υπεραξία έχει μεν κλαπεί, αλλά είναι ακόμα “ενσωματωμένη” στα εμπορεύματα τα ίδια. Μόνο η πώληση των εμπορευμάτων επιτρέπει την μετατροπή της υπεραξίας σε χρήμα, και αυτή η μετατροπή λέγεται πραγμοποίηση της υπεραξίας. Εάν, αντίθετα, τα εμπορεύματα μείνουν στα ράφια, η υπεραξία έχει υπεξαιρεθεί μεν, αλλά το αφεντικό αποτυγχάνει να την “τσεπώσει”.
[ επιστροφή ]

2 - Το πραγματικό βασικό ωρομίσθιο στις ηπα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η τιμή, δηλαδή, του εμπορεύματος “εργατική δύναμη” όταν αυτή θεωρείται “ανειδίκευτη”, είναι 7,25 δολάρια. Έχει σημασία ότι το 1968 το βασικό ωρομίσθιο στις ηπα ήταν 9,25 δολάρια (σε σταθερή αξία του νομίσματος) - που σημαίνει ότι από τότε ως τώρα η (απ τα αφεντικά χαρακτηριζόμενη) “ανειδίκευτη εργασία”, που αφορά εκατομμύρια μισθωτούς, έχει υποτιμηθεί σχεδόν 20%. Αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Εάν το ωρομίσθιο αυξανόταν ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας αυτής της “ανειδίκευτης” δουλειάς, υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18,75 δολάρια. Αυτό επειδή αυτή η καταραμένη παραγωγικότητα έχει διπλασιαστεί απ’ την δεκαετία του ‘60 ως σήμερα. Πόση είναι λοιπόν η πραγματική υποτίμηση; Πάνω από 60%.
[ επιστροφή ]

3 - O αγωγός south stream, ιδιοκτησία κατά 50% της gazprom, παρακάμπει την ουκρανική επικράτεια μέσω Εύξεινου Πόντου, και, μέσω βουλγαρίας, σερβίας, κροατίας, κατευθύνεται στην ουγγαρία, στη σλοβενία και στην αυστρία. Το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού έχει αναλάβει να κατασκευάσει η ρωσική εταιρεία stroytransgaz, εναντίον της οποίας (τι σύμπτωση!!!) η Ουάσιγκτον επέβαλε “κυρώσεις” με αφορμή την “ρωσική στάση στην ουκρανία”... Σύμφωνα με ελληνικά ρεπορτάζ:

...Τη “βαθιά ανησυχία” των ΗΠΑ για την εμπλοκή της Stroytransgaz έχει εκφράσει ξεκάθαρα η πρέσβειρα της Ουάσιγκτον στη Σόφια.
Η ανακοίνωση της παύσης των εργασιών έγινε στον απόηχο συνάντησης του κ. Ορεζάρσκι με τρεις αμερικανούς γερουσιαστές....
Ένα πρόσφατο ελληνικό ρεπορτάζ (20 Ιούνη) δίνει μια ορισμένη περιγραφή γεωπολιτικών αντιθέσεων:
Η Αυστρία και η Σλοβενία, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβαν την  Παρασκευή την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας έπειτα και το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.
Ο South Stream είναι “ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό”, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας κοντά στη Λιουμπλιάνα.
Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπρατούσεκ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτηρίζοντας την κατασκευή του αγωγού ως ένα έργο ζωτικής σημασίας.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί την Αυστρία, την Τρίτη 24 Ιουνίου.
Νωρίτερα την Παρασκευή το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Πούτιν σκοπεύει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αυστρία να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF.
Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012, ενώ αυτός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015.

[ επιστροφή ]

4 - Οι “κυρώσεις” που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα, σαν τιμωρία υποτίθεται για την στάση της τελευταίας μετά το πραξικόπημα στην ουκρανία, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής - σαν παράδειγμα. Αποτελούν αναβάθμιση των “κυρώσεων” που είχαν (και εξακολουθούν να ισχύουν) σε βάρος του ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και φωτίζουν πιο έντονα τις εξελίξεις στον καπιταλιστικό πλανήτη γη.
Τι δείχνει αυτή η διαδικασία; Κατ’ αρχήν ότι οι διεθνείς εμπορικές / οικονομικές σχέσεις, ενώ περιφρουρούνται από ένα ισχυρό πλέγμα νόμων, μπορούν να υποταχθούν σε κρατικούς σχεδιασμούς, και να ακυρωθούν σαν τέτοιες. Εμπορικές, τραπεζικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες, είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων εταιρειών, μπορούν να γίνουν στόχος διακρατικών διενέξεων, σε πείσμα όσων υποστηρίζουν πως στο σύγχρονο καπιταλισμό το “οικονομικό” πεδίο έχει απόλυτη προτεραιότητα απέναντι στο “πολιτικό”, και ότι το δεύτερο καθορίζεται και αντανακλά υποχρεωτικά το πρώτο.
Αλλά δεν συμβαίνει καθόλου έτσι, εδώ και χρόνια (θυμάται κανείς το περιβόητο ελληνικό “εμπάργκο” εναντίον του καινούργιου τότε κράτους της μακεδονίας;). Ενώ οι οικονομικές καπιταλιστικές σχέσεις έχουν διεθνοποιηθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, οι κρατικές καπιταλιστικές σχέσεις μπορούν να πολώνονται (στη βάση μακροπρόθεσμων και γενικών σχεδιασμών) και να αναιρούν την “ομαλότητα” των οικονομικών σχέσεων. Προφανώς την πρωτοβουλία τέτοιων κινήσεων έχουν εκείνα τα κράτη που δεν φοβούνται τα “οικονομικά αντίποινα” των τιμωρητικών πρωτοβουλιών τους.
Όπως, λοιπόν, επέβαλε “οικονομικές κυρώσεις” η Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας, ασκώντας καταχρηστικά και μονομερώς αυτό που θεωρεί “δύναμή” της, το ίδιο μπορεί να κάνει αύριο σε βάρος του Πεκίνου, εάν κρίνει ότι τα όποια αντίποινα θα είναι μικρότερης αξίας. Όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να συγκρατήσουμε αυτό: υπάρχει μια “τελευταία κουβέντα” στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό που ανήκει πάντα σε κράτη. Φυσικά μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι σε τελευταία ανάλυση τα κίνητρα είναι πάντα οικονομικά. Σωστό. Μόνο που αυτά τα “σε τελευταία ανάλυση” κίνητρα το ανακαλύπτει κανείς, συνήθως, εκ των υστέρων. Και, επιπλέον, σε τελευταία ανάλυση, καπιταλιστικότατο συμφέρον είναι η καταστροφή των αντιπάλων...
[ επιστροφή ]

5 - Το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ ε.ε. και ηπα είναι εξαιρετικά “απελευθερωμένα”, και η ε.ε. έχει ένα καθαρό και διαρκές εμπορικό πλεόνασμα. Η προτεινόμενη συμφωνία αφορά κυρίως ζητήματα στα οποία η νομοθεσία (της ε.ε. σίγουρα) θεωρείται “προστατευτική”, όπως για παράδειγμα τα οικολογικά ζητήματα (συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων ειδών) ή η προστασία των ψηφιακών δεδομένων. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος των διαπραγματεύσεων, αξίζει να θυμίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένας τρόπος να “σέρνονται” διάφορα ζητήματα, και ότι στο παρελθόν κάμποσες τέτοιες, που διαφημίστηκαν σαν “τελειωμένες”, ναυάγησαν· όπως. π.χ. στον ποε. Επιπλέον, τα μεν ζητήματα οικολογίας είναι εδώ και πάνω από 20 χρόνια (απ’ την εποχή της “λευκής βίβλου της ε.ε.”) ζήτημα αιχμής για την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού σε βάρος του αμερικανικού στην παγκόσμια αγορά, ενώ οποιαδήποτε πρόθεση για άρση της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων έρχεται την χειρότερη στιγμή: στη μεταSnowden εποχή...
[ επιστροφή ]

κορυφή